Nieuws

Doe inspiratie op uit de Best Practices, Goede Voorbeelden en een variatie aan artikelen. 

Nieuwe Bewuste Bouwplaatsen mei 2024

In deze rubriek maak je kennis met nieuwe projecten die onlangs zijn aangemeld bij Bewuste Bouwers. Bedrijfs- en projectdeelnemers, infra of juist woning- en utiliteitsbouw: wij laten graag zien wat er gebouwd wordt.

Ontdek de bouw tijdens Dag van de Bouw

Op zaterdag 8 juni a.s. openen bouw- en infrabedrijven hun bouwplaatsen voor jou tijdens Dag van de Bouw. Altijd al meer willen weten over de bouwplaats bij jou om de hoek? Grijp je kans en kom op plekken waar je normaal niet komt!

Deelnemer in Beeld: Hegeman

Lees het inspirerende verhaal van Hegeman, waar innovatie en duurzaamheid centraal staan. Voor de rubriek Deelnemer in Beeld spraken we met algemeen directeur Willem van der Linde en KAM-coördinator Bas Blokhuis over o.a. het werk van Hegeman.

Nieuwe auditor: Evert Swart

Wij zijn verheugd om Evert Swart te verwelkomen als nieuwste aanwinst in ons team van auditors en mysteriebezoekers. Met al zijn ervaring als beleid- en bestuursadviseur, staat Evert te popelen om weer aan de slag te gaan in de praktijk.

Goede Voorbeelden 2024

Column: Innovatieve perspectieven

Lees nu de meest recente column van Jan Koers voor Aannemer. Over het belang van ‘first time right’ denken tot het heroverwegen van onze aanpak in de sector; Jan neemt je mee in zijn gedachtegang over innovatieve perspectieven.

Nieuwe Bewuste Bouwplaatsen april 2024

In deze rubriek maak je kennis met nieuwe projecten die onlangs zijn aangemeld bij Bewuste Bouwers. Bedrijfs- en projectdeelnemers, infra of juist woning- en utiliteitsbouw: wij laten graag zien wat er gebouwd wordt.

Innovatie spotlight: elektrische boring op basis van waterstof

Innovaties van bedrijfsdeelnemers zetten wij graag in de spotlight. Deze keer schijnen we de lichten op A.Hak. Recent boekte deze aannemer, samen met TenneT, een primeur met een boring op waterstof voor een hoogspanningskabel.

Nieuw magazine: Beste Buren & Bouw-wijzer in één!

Vers van de pers: ons jaarlijkse magazine! En deze keer in nieuwe stijl! Met volop aandacht aan de Goede Voorbeelden, Best Practices en Best Presterende Bouwplaatsen van afgelopen jaar. Maar óók praktische informatie in de Bouw-wijzer.

Column: Het enige waar we echt controle over hebben…

Sta je weer eens vast in de file, gefrustreerd door de chaos om je heen? We kennen het allemaal. Maar wat als we onze energie nu eens anders inzetten? Ontdek in Jan zijn column hoe jouw reactie op het leven alles kan veranderen.

Best Practice voor gecombineerde afvalcontainer bij project Alliander bouw onderstation Sint Maartensbrug

In de regio tussen Burgerbrug, Petten en Schagerbrug wordt het elektriciteitsnet klaargestoomd voor de toekomst! In opdracht van Alliander, werkt K_Dekker aan een gloednieuw elektriciteitsstation in het hart van Sint Maartensbrug.

Vacature: auditor/mysteriebezoekers voor diverse provincies

Ben jij klaar om jouw steentje bij te dragen aan het helpen verbeteren van het imago van de bouwsector? Wij hebben versterking nodig in verschillende delen van het land. Van Noord-Holland tot Limburg.

Nieuwe Bewuste Bouwplaatsen maart 2024

In deze rubriek maak je kennis met nieuwe projecten die onlangs zijn aangemeld bij Bewuste Bouwers. Bedrijfs- en projectdeelnemers, infra of juist woning- en utiliteitsbouw: wij laten graag zien wat er gebouwd wordt.

Maak kennis met Annemarie Verschoor: “Mijn verhaal bij Bewuste Bouwers”

Bij Bewuste Bouwers werken we samen met een flexibele schil van professionals die ons ondersteunen in onze werkzaamheden. Niet alleen voor onze audits en mysteriebezoeken, maar ook op het gebied van communicatie. Maak kennis met Annemarie van Texclusief.

Deelnemer in Beeld: UBA

In deze editie van de rubriek ‘Deelnemer in Beeld’ leer je de mensen achter UBA kennen en ontdek je hoe dit vooraanstaande bouwbedrijf zich onderscheidt in de sector.

Column: Goedkoop is duurkoop: voorkom stemmingmakerij

Onlangs werd de bouwsector weer eens belicht in het nieuws en zoals zo vaak lag de nadruk op de negatieve aspecten. Maar laten we eerlijk zijn: achter elk project schuilt een verhaal dat meer verdient dan oppervlakkige berichtgeving.

Nieuwe Bewuste Bouwplaatsen februari 2024

In deze rubriek maak je kennis met nieuwe projecten die onlangs zijn aangemeld bij Bewuste Bouwers. Bedrijfs- en projectdeelnemers, infra of juist woning- en utiliteitsbouw: wij laten graag zien wat er gebouwd wordt.

Best Practice voor Open Space bij project High Five

Op het Utrechtse Science Park realiseert VORM 2050 in opdracht van Jebber het gebouw ‘High Five’. Een groot woonblok gecombineerd met gemeenschappelijke en sociale voorzieningen.

Column: De paradox van geluid

Bouwgeluiden symboliseren groei en vernieuwing, hoe hinderlijk de geluiden soms ook kunnen zijn. Maar laten we ons richten op hun positieve impact: nieuwe woningen, verbeterde infrastructuur en een florerende omgeving.

Nieuwe Bewuste Bouwplaatsen januari 2024

In deze rubriek maak je kennis met nieuwe projecten die onlangs zijn aangemeld bij Bewuste Bouwers. Bedrijfs- en projectdeelnemers, infra of juist woning- en utiliteitsbouw: wij laten graag zien wat er gebouwd wordt.

Inspirerende Bewuste Bouwers BOOST met feestelijk tintje

Een bijna sprookjesachtige locatie vormde het decor van de Bewuste Bouwers BOOST op 29 januari. Op Kasteel Woerden kwam een grote groep enthousiaste deelnemers bijeen voor een middag vol inzichten, inspiratie en mogelijkheden om te netwerken.

Nieuw bestuurslid: maak kennis met Dop van Ulzen

We hebben een nieuw gezicht in ons bestuur: Dop van Ulzen, werkzaam bij ProRail als manager van de ProRail-omgevingsmanagers. Dop brengt niet alleen een schat aan expertise, maar ook een bevlogenheid voor bewust bouwen.

KWS en Bewuste Bouwers samen in actie: sportieve competitie bevordert nette werkplaatsen

KWS en Bewuste Bouwers hebben de handen ineengeslagen voor een veilige werkomgeving. Een sportieve competitie motiveerde medewerkers en (onder)aannemers om hun werkplekken netjes te houden.

Column: Met een frisse blik

Het jaar loopt op zijn einde, en met de naderende jaarwisseling komt de tijd van overpeinzingen en terugblikken. Wat hebben we meegemaakt, waar kijken we (trots) op terug, waar zijn we minder tevreden over en wat doen we zeker nooit weer (denken we)?

Convenant veilig werken in de bouw met ingehuurd personeel

Veiligheid in de bouw is een prioriteit. Bouwend Nederland, Governance Code Veiligheid in de Bouw (GCVB), Aannemersfederatie Nederland (AFNL), ABU en NBBU bundelen hun krachten en tekenden gisteren het Convenant veilig werken in de bouw.

Nóg bewuster bouwen: bedrijfsdeelnemers zetten Bewuste Bouwers meer in

In de dynamische bouwsector zijn positieve veranderingen merkbaar. Een groeiend aantal bedrijfsdeelnemers van Bewuste Bouwers heeft besloten hun steekproefgrootte te verhogen.

Deelnemer in beeld: Bouwbedrijf Vrolijk

Ontdek de wereld van Bouwbedrijf Vrolijk in deze rubriek. Van logistieke werken tot unieke woonprojecten; een combinatie van innovatie en efficiëntie leidt tot hoogwaardige resultaten.

Column: Veilig gedrag in de bouw: bewustwording is de sleutel

Veiligheid in de bouw: een urgent vraagstuk dat Jan Koers belicht in zijn meest recente column voor de Aannemer. Waarom nemen bouwers soms risico’s, zelfs als ze weten dat het niet veilig is? Jan deelt inzichten die je aan het denken zetten.

Best Practice voor ECO Railrunner bij project PHS Rijswijk-Delft Campus

Om meer treinen te kunnen laten rijden tussen Den Haag en Rotterdam, pakt ProRail het spoor in Rijswijk aan. We spreken Lukas Schottert (hoofduitvoerder) over dit grote, veelzijdige project.

Column: De kunst van bewust bouwen: onbewuste impact op de omgeving

Tijdens de LOMD stond de ontwikkeling van het vak omgevingsmanagement centraal. Ik vond het mooi om te zien hoe de betrokkenheid, vanuit bouwbedrijven, met de omgeving verbetert.

Achter de schermen bij BAM Materieel & kennismaking met Flow

BAM Materieel in Lelystad vormde onlangs het decor voor onze Bewuste Bouwers Hub. Met een mooie groep bevlogen deelnemers uit de sector, werden we hartelijk ontvangen om vervolgens meegenomen te worden in de wereld van conceptueel bouwen.

Best Practice voor olifantsgras bij project Gemaal Waardsedijk

In de gemeente Dijk en Waard wordt de spoorwegovergang vervangen door een tunnel, met aandacht voor de watergang ernaast. Ontdek hoe Beentjes GWW hier een duurzaam gemaal bouwt.

Column: Vakmensen, je moet er voor doorleren!

In zijn recente column raakt Jan Koers de kern van het vakmanschap. Hij deelt een persoonlijk verhaal en benadrukt dat goed vakmanschap een voortdurende ontdekkingsreis is, waarbij praktijk en theorie hand in hand gaan.

Nieuw formaat banner beschikbaar

Sinds kort is onze bouwhekbanner voor deelnemers ook beschikbaar in formaat 3500x1000 mm. Doordat deze banner smaller is dan de andere variant (die ook nog te bestellen is), is deze zeer geschikt om aan een laag hekwerk te hangen.

Best Practice voor De Bouwpraktijk bij project 504 woningen Schermerhoek

ERA Contour en Smits Vastgoedzorg renoveren de flat de Schermerhoek in Capelle aan den IJssel. De 504 woningen worden ingrijpend verbeterd en verduurzaamd. Zo worden zij onder andere klaargemaakt om aardgasvrij te worden.

Best Practice voor tijdelijke ontruimingsinstallatie bij project Justus in de Amsterdamse Sluisbuurt

J.P. van Eesteren ontwikkelt en bouwt woontoren Justus in de Sluisbuurt op Zeeburgereiland in Amsterdam. Het gaat om 289 nieuwe energiezuinige middenhuur woningen. Een groot bouwproject als dit brengt een speciaal soort dynamiek.

Column: Natuurinclusief bouwen? Omarm de kennis uit het verleden

Tijdens mijn vakantie op IJsland werden mijn reisgenoten en ik gewezen op ‘hobbit-huizen’ en bergwoningen. En zelf verbleven wij één nacht in een compleet met gras begroeid huisje. Allemaal voorbeelden van natuurinclusief bouwen.

Goede Voorbeelden 2023

Deelnemer in beeld: DIJKHAM bouw

Wij zetten onze bedrijfsdeelnemers graag in het zonnetje. Om te laten zien dat zij met veel mooie innovaties en ontwikkelingen bezig zijn en om anderen hierdoor te inspireren. Deze keer spreken we Marcel Huveneers van DIJKHAM bouw.

Bewuste Bouwers verwelkomt VORM 2050 als nieuwe bedrijfsdeelnemer

Het aantal bedrijfsdeelnemers van Bewuste Bouwers blijft groeien! Sinds begin dit jaar hebben wij VORM 2050 aan het rijtje mogen toevoegen. We stellen het bouwbedrijf graag aan je voor.

Best Practice voor de Boxen bij project Schiphol Airport MKS Treinperrons – Aanpassen Stijgpunten Plaza

BAM Infra B.V. voert werkzaamheden uit op het treinstation van Schiphol Airport. Hier pakken zij de bestaande stijgpunten aan; trappen, hellingbanen en liften. Het doel is Schiphol ook in de toekomst comfortabel, veilig en overzichtelijk houden.

Column: “Kan ik er wat aan doen?”

We zitten alweer halverwege het jaar en kijken terug op een succesvolle Dag van de Bouw. Een geweldig initiatief om iedereen te laten zien dat ons vakgebied enorm divers is. Gelukkig bleek dat er nog steeds veel animo is voor ons vak.

Best Practice voor Grout-recycling installatie bij project Berghaus

Op de bouwplaats wordt veel aandacht besteed aan de omgeving, veiligheid en ook zeker het milieu. De grout recycling-installatie die op de bouwplaats wordt ingezet is dan ook door Bewuste Bouwers aangemerkt als een Best Practice.

Deelnemer in beeld: K_Dekker bouw & infra

Wij zetten onze bedrijfsdeelnemers graag in het zonnetje. Om te laten zien dat zij met veel mooie innovaties en ontwikkelingen bezig zijn en om anderen hiermee te inspireren. Deze keer spreken we Ron Oudeman en Simone Jonker van K_Dekker bouw & infra.

Deelnemer in beeld: Pleijsier Bouw

Wij zetten onze bedrijfsdeelnemers graag in het zonnetje. Om te laten zien dat zij met veel mooie innovaties en ontwikkelingen bezig zijn en om anderen hiermee te inspireren. We trappen af met Pleijsier Bouw.

Best Practice voor de VR Veiligheidstraining bij project Nieuwbouw van FWN Universiteit Leiden fase 2A

Op het project ‘Nieuwbouw van FWN Universiteit Leiden fase 2A’ van Heijmans herkennen en ondervinden medewerkers veilige en onveilige situaties en werkmethoden voordat er maar één voet op de bouwplaats is gezet.

Best Practice voor de BIMprinter bij project ORC De Hazelaar

In opdracht van de Gemeente Rotterdam realiseert BAM Bouw en Techniek Integrale Projecten West het Rotterdams Onderwijs en Revalidatiecentrum (ROeR) voor stichting BOOR en Rijndam Revalidatie. Het project sleept een Best Practice in de wacht.

Doe een beroep op ons educatief programma!

Hoe organiseer je de bouwplaats, waar dien je rekening mee te houden, hoe zet je de gedragscode in en op welke wijze communiceer je naar belanghebbenden? Omdat elke situatie anders is, biedt Bewuste Bouwers een educatief programma aan.

Best Practice voor de projectintroductiefilm (‘weten waarvoor we bouwen’) bij project Bouwdeel ZUID, St. Jansdal Harderwijk

Een Bewuste Bouwer houdt in alle communicatie-uitingen rekening met de verschillende doelgroepen, zowel op de bouwplaats als naar de omgeving. Goossen Te Pas geeft hier goed vorm aan met hun projectinformatiefilm die iedere medewerker te zien krijgt.

Best Practice voor Anti-collision systeem (anti-botssysteem) bij project The Pulse of Amsterdam

The Pulse laat zien dat er uitgebreide aandacht is voor de veiligheid van hun medewerkers, onder anderen met de inzet van een anti-collision systeem (anti-botssysteem).

Best Practice voor het Man Down-systeem bij project WP Emmen Pottendijk

Het project is door Bewuste Bouwers erkent en presteert op alle pijlers ‘boven de norm’ van de Bewuste Bouwers-gedragscode. Er is een Best Practice en een Goed Voorbeeld aangemerkt.

Overzicht van Bewuste Bouwers nieuwsbrieven vanaf 2022 tot nu

Overzicht van alle nieuwsbrieven die wij hebben verstuurd.

Best Practice voor de oprijplaat bij project Inbouwpakket De Office Den Bosch

Het is geen standaard bouwplaats, maar een project dat zich afspeelt binnen de muren van het bestaande gebouw De Office. Het uitvoeringsteam staat hierdoor voor heel andere uitdagingen dan de meeste andere bouwplaatsen.

Best Practice voor de ‘meterkast vooruit’ bij project TudorPark Canterbury fase 1

De bouwplaats presteert boven de norm van de Bewuste Bouwers-gedragscode, met uitgebreide aandacht voor veiligheid. Het is goed om te zien dat de gedragscode zorgt voor meer aandacht voor de omgeving.

Goede Voorbeelden 2022

Best Practice voor Darklicht armaturen bij project MORE Leiden

Het project is door Bewuste Bouwers erkend en presteert op alle pijlers ‘boven de norm’ van de Bewuste Bouwers-gedragscode. Daarnaast is een Best Practice aangemerkt en zijn drie inspirerende Goede Voorbeelden gezien.

Best Practice en twee Goede Voorbeelden bij project ‘Maaiveld inrichting en kadeconstructies Houthaven’

KWS Infra Amsterdam heeft zichtbaar extra aandacht voor de omgeving, de veiligheid en de milieuvriendelijkheid van de bouwplaats. Deze aandacht heeft geresulteerd in maar liefst twee Goede Voorbeelden en een Best Practice.

Bouwcombinatie Wonderwoods grossiert in Goede Voorbeelden en Best Practices bij project Wonderwoods

Op de bouwplaats wordt veel aandacht besteed aan veiligheid en welzijn van medewerkers. De bouwplaats is om door een ringetje te halen. Het project grossiert in Goede Voorbeelden en Best Practices.

Best Practice voor looproosters bij project 14 woningen Groenrijck, Haaksbergen

Op en rond de bouwplaats zijn vele veiligheidsmaatregelen getroffen. Wat opvalt is het speciale looprooster dat in- en uitgeschoven kan worden en op de drempel van de opening tussen de steiger en de woning kan worden gelegd.

Best Practice voor Exo-skelet bij project Rembrandtpark

Op de bouwplaats is extra aandacht voor de gezondheid, veiligheid en het welzijn van medewerkers. Momenteel wordt het koelvest getest en kunnen medewerkers gebruikmaken van het passief Exo-skelet.

Best Practice voor de hijsbok bij project ASML Gebouw 3

De hijsbok is een hulpmiddel om de gevelelementen veilig, maar vooral ook onbeschadigd, uit de verpakking te hijsen. Door de hijsbok draai je het element niet aan de onderzijde op de werkvloer, waardoor je beschadigingen voorkomt.

Best Practice ‘WAVE opstartsessie’ bij project The Joan I en II

Op de bouwplaats is veel aandacht voor samenwerking. Hoofduitvoerder Freek Teunissen ziet dit als een groot voordeel: “Ik ga elke dag met veel plezier naar Amsterdam om te bouwen aan The Joan! Op dit werk leggen we nóg meer nadruk op samen bouwen.

Best Practice voor onderzoek van near-misses met high potential bij project Nieuwbouw kantoren 6KLM

Op de bouwplaats is bovengemiddeld aandacht voor veiligheid. Anne van Soest (hogere veiligheidskundige): “Het is erg prettig om op dit project als veiligheidskundige te werken, omdat het veiligheidsbewustzijn van de medewerkers erg hoog is.

Best Practice voor milieuvriendelijke vloeibare beschermfolie bij project Eenhoornterrein

Het project ligt in Amsterdam-Oost, een binnenstedelijk gebied, wat voor de bouwer ERA Contour – bekend met bouwen in een bewoonde omgeving- een extra uitdaging geeft om een Beste Buur te zijn en om dit ook uit te dragen.

Voordenken is Best Practice voor Bouwbedrijf Vrolijk

Een mooi project, waar zeer goed volgens de pijlers van de Bewuste Bouwers gedragscode wordt gewerkt; zo bleek uit de audit. Naast hoge cijfers ‘boven de norm’, behaalde het projectteam een Best Practice.

Goede Voorbeelden 2021

Bezoekadres

Zilverstraat 69
2718 RP Zoetermeer

Postadres

Postbus 942
2700 AX Zoetermeer

Bewuste Bouwers

Bewuste Bouwers staan voor omgevingsmanagement, maatschappelijk verantwoord ondernemen, duurzaamheid en veiligheid op en rond de bouwplaats. Lees meer