Nieuws

Doe inspiratie op uit de Best Practices, Goede Voorbeelden en een variatie aan artikelen. 

Column: Voor hetzelfde geld werk je wél veilig op de bouw

In aanloop naar de Bewust Veilig-dag houdt het onderwerp veiligheid mij extra bezig. Veiligheid lijkt zo kinderlijk eenvoudig. Maar hoe bewust zijn we écht als het gaat om onze eigen veiligheid?

Deelnemer in beeld: Pleijsier Bouw

Wij zetten onze bedrijfsdeelnemers graag in het zonnetje. Om te laten zien dat zij met veel mooie innovaties en ontwikkelingen bezig zijn en om anderen hiermee te inspireren. We trappen af met Pleijsier Bouw.

Vers van de pers: Beste Buren Magazine 2023

De nieuwe editie van ons Beste Buren Magazine ploft deze week weer op de mat van onze relaties.

Best Practice voor de VR Veiligheidstraining bij project Nieuwbouw van FWN Universiteit Leiden fase 2A

Op het project ‘Nieuwbouw van FWN Universiteit Leiden fase 2A’ van Heijmans herkennen en ondervinden medewerkers veilige en onveilige situaties en werkmethoden voordat er maar één voet op de bouwplaats is gezet.

Wij bieden een geweldige kans voor jou als coördinerend auditor

Vind jij plannen en analyseren leuk, ben je communicatief handig en vaardig en werk je graag in een klein team? Dan is deze functie zeker wat voor jou!

Column: Een goede verbinding met de buurt levert een bouwer veel op

Bouwen lijkt steeds complexer te worden; compactere werkterreinen, kwetsbare natuur en het moet ook nog eens sneller, beter en minder milieubelastend. Tegelijkertijd wordt de buurt mondiger.

Nieuwe Bewuste Bouwplaatsen januari 2023

In deze rubriek maak je kennis met nieuwe projecten die onlangs zijn aangemeld bij Bewuste Bouwers. Bedrijfs- en projectdeelnemers, infra of juist woning- en utiliteitsbouw: wij laten graag zien wat er gebouwd wordt.

Column: De bouw maakt het (steeds weer mogelijk)

Op de hogere technische school hadden we een vak dat Geschiedenis van de Bouwkunst heette. Destijds vond ik het geen leuk vak en heb ik mij er met een jantje-van-leiden van afgemaakt. Maar nu ik terugkijk, vind ik het toch wel fascinerend.

Bewuste Bouwers maakt Best Presterende Bouwplaatsen 2022 bekend tijdens jaarlijkse kick-off!

Maandag 23 januari vond de jaarlijkse Bewuste Bouwers BOOST plaats. De middag stond in het teken van communicatie en participatie. Er werd terug- en vooruitgeblikt.

Persoonlijk gesprek met Chris van Veldhuizen, directeur Het Zwarte Corps (HZC)

Bewuste Bouwers ging in gesprek met Chris van Veldhuizen, directeur van netwerkpartner Het Zwarte Corps. Chris vertelt ons uitgebreid over zijn loopbaan, zijn rol als directeur bij Het Zwarte Corps en zijn visie op de sector.

Mijlpaal: 3500ste bouwplaats aangemeld

Het project ‘21 woningen Het Lint - Zutphen’ van Koopmans Bouw mag zichzelf officieel de 3500ste aangemelde bouwplaats noemen. Een ware mijlpaal voor Bewuste Bouwers. Reden om het project en het team van dit woningbouwproject in het zonnetje te zetten!

Nieuwe Bewuste Bouwplaatsen november en december 2022

In deze rubriek maak je kennis met nieuwe projecten die onlangs zijn aangemeld bij Bewuste Bouwers. Bedrijfs- en projectdeelnemers, infra of juist woning- en utiliteitsbouw: wij laten graag zien wat er gebouwd wordt.

Column: Beknopte visie op de vijf pijlers van de gedragscode

In haar laatste week als interim-directeur van Bewuste Bouwers, kijkt Anneke Witte in haar column voor de Aannemer terug op de prestaties in de bouwsector zoals zij die de afgelopen 4,5 jaar heeft zien verbeteren.

Blog: Samen met experts brengen we relevante kennis naar de bouwplaats

We staan als sector voor een enorme opgave. En dan met name in de beschikbaarheid en de nieuwe aanwas van vakbekwame mensen. De tijdsdruk in de aangenomen opdrachten biedt echter weinig ruimte om bij te leren op het gebied van nieuwe technologieën.

Best Practice voor de BIMprinter bij project ORC De Hazelaar

In opdracht van de Gemeente Rotterdam realiseert BAM Bouw en Techniek Integrale Projecten West het Rotterdams Onderwijs en Revalidatiecentrum (ROeR) voor stichting BOOR en Rijndam Revalidatie. Het project sleept een Best Practice in de wacht.

Nieuwe Bewuste Bouwplaatsen oktober 2022

In deze rubriek maak je kennis met nieuwe projecten die onlangs zijn aangemeld bij Bewuste Bouwers. Bedrijfs- en projectdeelnemers, infra of juist woning- en utiliteitsbouw: wij laten graag zien wat er gebouwd wordt.

Column: Het is maar een droom, ‘de toekomst van de bouw’

De toekomst van de bouw is mede afhankelijk van de toekomst van de jeugd. En die jeugd is op haar beurt weer afhankelijk van het onderwijsaanbod. Wat voor vakmensen hebben wij straks nodig?

Blog: Zien én gezien worden: zichtbaar veiliger

Dragers van veiligheidshelmen kunnen tijdens diverse projecten in slecht verlichte situaties terechtkomen. Ons unieke HALO™ SL verlichtingssysteem voor veiligheidshelmen biedt uitkomst om de persoonlijke zichtbaarheid op projecten te verbeteren.

Doe een beroep op ons educatief programma!

Hoe organiseer je de bouwplaats, waar dien je rekening mee te houden, hoe zet je de gedragscode in en op welke wijze communiceer je naar belanghebbenden? Omdat elke situatie anders is, biedt Bewuste Bouwers een educatief programma aan.

Bestel de poster ‘Factsheet Bewuste Bouwers’ nu in 5 verschillende talen!

Onze poster ‘Factsheet Bewuste Bouwers’ is nu ook beschikbaar in het Engels, Duits, Pools én Roemeens! De poster vangt alle belangrijke facts over de Bewuste Bouwers-gedragscode in een A1.

Jan Koers nieuwe directeur Bewuste Bouwers

Jan Koers, al sinds enige jaren verbonden aan Bewuste Bouwers als auditor, neemt het stokje per 1 januari 2023 over van Anneke Witte als directeur van Bewuste Bouwers.

Blog: Technologie voor een veiligere toekomst

Ieder ongeval is er één te veel. Daarom is de missie van B-Aware om bij te dragen aan de veiligheid tijdens werkzaamheden. Maar hoe creëer je meer bewustwording omtrent veiligheid tijdens het uitvoeren van werkzaamheden?

Interviewreeks Sociale Veiligheid - Carla Rodenburg (Executive Director BAM Infra): “Verbeteren sociale veiligheid is urgent en vraagt om concrete acties”

Fries Heinis geeft het stokje in de interviewreeks 'Sociale Veiligheid' over aan Carla Rodenburg (Executive Director BAM Infra) met de vraag: "Wat doe jij binnen BAM Infra om tot concrete resultaten te komen op het vlak van sociale veiligheid?"

Bewuste Bouwers verwelkomt Quattro Expertise als nieuwe netwerkpartner

Bewuste Bouwers werkt samen met een breed scala aan netwerkpartners en breidt dit netwerk continu uit. Vanaf heden verwelkomen wij Quattro Expertise als nieuwe netwerkpartner van onze stichting.

Column: Een geslaagde participatie is het halve werk

Het is nogal ingewikkeld om voorafgaand aan een project de juiste stakeholders in beeld te hebben. Deze veranderen namelijk ook in elke fase van een project. Wie is nu eigenlijk verantwoordelijk voor de informatie naar de betrokkenen?

BLVC Café | Recycling: van afval tot grondstof | Vlakglas Recycling Nederland

Op donderdag 13 oktober komen de deelnemers van Bewuste Bouwers bij elkaar op het terrein van Recycling Kampen voor het BLVC Café. In samenwerking met Vlakglas Recycling Nederland (VRN) gaan we in op het recyclen van vlakglasafval.

Omgevingstafel Bouwend Nederland presenteert handreiking participatie bouw en infra

Tijdens de landelijke omgevingsmanagementdag (LOMD) van het Platform Omgevingsmanagement presenteerde Monica Melis, voorzitter van de Omgevingstafel van Bouwend Nederland, de handreiking 'Participatie bij bouw- en infrastructuurprojecten'.

Best Practice voor de projectintroductiefilm (‘weten waarvoor we bouwen’) bij project Bouwdeel ZUID, St. Jansdal Harderwijk

Een Bewuste Bouwer houdt in alle communicatie-uitingen rekening met de verschillende doelgroepen, zowel op de bouwplaats als naar de omgeving. Goossen Te Pas geeft hier goed vorm aan met hun projectinformatiefilm die iedere medewerker te zien krijgt.

Interviewreeks Sociale Veiligheid - Fries Heinis (bestuurslid Bewuste Bouwers) "Er is veel bereidwilligheid in de sector om grensoverschrijdend gedrag aan te pakken”

Fries Heinis bijt het spits af in de interviewreeks ‘Sociale Veiligheid’. Hij krijgt van zijn achterban terug dat er behoefte aan meer informatie en tools is om een prettige werkomgeving voor álle medewerkers, bloed- en doelgroepen te creëren.

Blog: Data en vertrouwen als basis voor schadeloos bouwen

‘Het is niet beschaafd om schade te veroorzaken aan eigendommen van derden’, zo luidt al jarenlang mijn credo. Ons bureau, Quattro Expertise, is gespecialiseerd in schadeloos bouwen.

Column: Petje af voor alle disciplines in de bouw!

Een keer geen paniekbericht, cynisme over de haalbaarheid van de gestelde ambities of het uitlichten van de complexiteit van de opgaven. Die zaken lezen we overal al! Deze keer een ode aan de sector.

Best Practice voor Anti-collision systeem (anti-botssysteem) bij project The Pulse of Amsterdam

The Pulse laat zien dat er uitgebreide aandacht is voor de veiligheid van hun medewerkers, onder anderen met de inzet van een anti-collision systeem (anti-botssysteem).

Column: Omdenken met emissieloos materieel

Steeds vaker lees ik oproepen om ‘om te denken’. En hoewel iedereen omdenk-gedachten geestig, goed gevonden of spectaculair vindt, blijft het daar helaas vaak bij. Wat als we dat omdenken nu eens concreet proberen te maken aan de hand van een casus?

Gedragscode nu ook beschikbaar in het Roemeens!

De Bewuste Bouwers-gedragscode geeft richting aan de wijze waarop op de bouwplaats bewust kan worden gebouwd, met als doel dat overlast zoveel mogelijk beperkt blijft en dat iedere bouwplaats een Beste Buur is.

Bouwwerkgevers over cao-akkoord: ‘Wil je personeel behouden, dan moet je daarvoor betalen’ | Cobouw

Bewuste Bouwers’ bedrijfsdeelnemer K_Dekker bouw & infra b.v. voert de nieuwe cao Bouw en Infra, ondanks de stijgende bouwkosten, al per september 2022 in. En dat is niet onopgemerkt gebleven in bouwend Nederland.

Heras - De Duurzame Bouwplaats

We voeren jaarlijks gemiddeld 450 audits uit bij bedrijven die bij ons aangesloten zijn. Onze directeur Anneke Witte vertelt in dit interview met Heras over de Gedragscode en het toenemende belang ervan bij aanbestedingen.

Blog: Laat geen waardevolle grondstoffen verloren gaan bij de sloop van gebouwen!

Om het energieverbruik van gebouwen terug te dringen, worden steeds meer gebouwen beter geïsoleerd. En de snelste manier om dit te doen? Door oud glas te vervangen door hoogwaardig (gerecycled) isolatieglas.

Column: Vijf randvoorwaarden bij de woningbouw-ambitie

Kijk, om te kunnen voldoen aan de ambitie om 81.000 woningen per jaar te bouwen, is een aantal randvoorwaarden nodig. Ik zet er een vijftal voor je op een rij.

Column: Van het gas af, hoe dan?

Dat is de uitdaging. En wat komt er dan voor in de plaats? Wel, we gaan vol gas over op elektrisch. We gaan elektrisch onze gebouwen verwarmen, onze auto’s opladen, koken en natuurlijk gaan we ook met elektrisch materieel en gereedschappen bouwen.

Blog: Innovatief registratiesysteem 'Did you do your Ditum today?'

Op bouwplaatsen heb je te maken met een keten van onderaannemers, onder-onderaannemers, ZZP-ers en allerlei andere aanwezigen. Real-time inzicht in al deze aanwezigen op een bouwplaats is een "must". Maar hoe kan je dat het beste doen?

BLVC Café: Natuurinclusief bouwen is niet moeilijk

Op dinsdag 17 mei komen de deelnemers van Bewuste Bouwers bij elkaar in Megchelen voor het eerste BLVC Café van 2022. In samenwerking met NL Greenlabel gaan we in op het thema ‘Natuurinclusief Bouwen’.

Vlakglas Recycling Nederland sluit zich aan bij Bewuste Bouwers als netwerkpartner

Vlakglas Recycling Nederland (VRN) en Bewuste Bouwers gaan een voor hen heel logisch meerjarige partnerschap aan. We willen de keten stimuleren meer oog te hebben voor de mogelijkheden van glasafval.

Best Practice voor het Man Down-systeem bij project WP Emmen Pottendijk

Het project is door Bewuste Bouwers erkent en presteert op alle pijlers ‘boven de norm’ van de Bewuste Bouwers-gedragscode. Er is een Best Practice en een Goed Voorbeeld aangemerkt.

Column: Sociale veiligheid in de bouw, ben ik daarvoor verantwoordelijk?

Sociale veiligheid, hoe staat het daarmee in de bouw? Hoe veilig zijn we met en bij elkaar in de bouw? Hoe dun is het lijntje tussen gepast en ongepast sociaal gedrag als we naar een bouwplaats kijken?

Overzicht van Bewuste Bouwers nieuwsbrieven vanaf 2021 tot nu

Overzicht van alle nieuwsbrieven die wij hebben verstuurd.

Hang de nieuwe poster ‘Jong geleerd is oud gedaan’ nu in jouw bouwkeet!

Vanaf vandaag hebben wij de nieuwe poster ‘Jong geleerd is oud gedaan’ aan ons promotiemateriaal toegevoegd.

Best Practice voor de oprijplaat bij project Inbouwpakket De Office Den Bosch

Het is geen standaard bouwplaats, maar een project dat zich afspeelt binnen de muren van het bestaande gebouw De Office. Het uitvoeringsteam staat hierdoor voor heel andere uitdagingen dan de meeste andere bouwplaatsen.

Best Practice voor de ‘meterkast vooruit’ bij project TudorPark Canterbury fase 1

De bouwplaats presteert boven de norm van de Bewuste Bouwers-gedragscode, met uitgebreide aandacht voor veiligheid. Het is goed om te zien dat de gedragscode zorgt voor meer aandacht voor de omgeving.

Blog: Altijd wat te beleven in de bouw…maar je zit er niet altijd op te wachten!

Of het nu gaat om het op tijd leveren van materialen, of om het kwijtraken van goede vakmensen: Het reilen en zeilen in de dagelijkse praktijk van de bouwwereld is vaak lastig plannen.

Column: Tweedehandsjes zetten aan tot denken

Soms komt er iets voorbij waarvan je denkt: ‘Hé, waarom weet ik dat niet? Wat slim, of wat handig!’ Zo kom je tot de conclusie dat er al zóveel mogelijk is.

Goede Voorbeelden 2022

Best Practice voor Darklicht armaturen bij project MORE Leiden

Het project is door Bewuste Bouwers erkend en presteert op alle pijlers ‘boven de norm’ van de Bewuste Bouwers-gedragscode. Daarnaast is een Best Practice aangemerkt en zijn drie inspirerende Goede Voorbeelden gezien.

Frequently Asked Questions: Bewuste Bouwers’ Bouwplaats Aanmeld Systeem (BAS)

We hebben de belangrijkste vragen over het nieuwe Bouwplaats Aanmeld Systeem (BAS) van Bewuste Bouwers beantwoord in de FAQ. Deze houden we up-to-date.

Best Practice en twee Goede Voorbeelden bij project ‘Maaiveld inrichting en kadeconstructies Houthaven’

KWS Infra Amsterdam heeft zichtbaar extra aandacht voor de omgeving, de veiligheid en de milieuvriendelijkheid van de bouwplaats. Deze aandacht heeft geresulteerd in maar liefst twee Goede Voorbeelden en een Best Practice.

Bouwcombinatie Wonderwoods grossiert in Goede Voorbeelden en Best Practices bij project Wonderwoods

Op de bouwplaats wordt veel aandacht besteed aan veiligheid en welzijn van medewerkers. De bouwplaats is om door een ringetje te halen. Het project grossiert in Goede Voorbeelden en Best Practices.

Best Practice voor looproosters bij project 14 woningen Groenrijck, Haaksbergen

Op en rond de bouwplaats zijn vele veiligheidsmaatregelen getroffen. Wat opvalt is het speciale looprooster dat in- en uitgeschoven kan worden en op de drempel van de opening tussen de steiger en de woning kan worden gelegd.

Best Practice voor Exo-skelet bij project Rembrandtpark

Op de bouwplaats is extra aandacht voor de gezondheid, veiligheid en het welzijn van medewerkers. Momenteel wordt het koelvest getest en kunnen medewerkers gebruikmaken van het passief Exo-skelet.

Best Practice voor de hijsbok bij project ASML Gebouw 3

De hijsbok is een hulpmiddel om de gevelelementen veilig, maar vooral ook onbeschadigd, uit de verpakking te hijsen. Door de hijsbok draai je het element niet aan de onderzijde op de werkvloer, waardoor je beschadigingen voorkomt.

Best Practice ‘WAVE opstartsessie’ bij project The Joan I en II

Op de bouwplaats is veel aandacht voor samenwerking. Hoofduitvoerder Freek Teunissen ziet dit als een groot voordeel: “Ik ga elke dag met veel plezier naar Amsterdam om te bouwen aan The Joan! Op dit werk leggen we nóg meer nadruk op samen bouwen.

Best Practice voor onderzoek van near-misses met high potential bij project Nieuwbouw kantoren 6KLM

Op de bouwplaats is bovengemiddeld aandacht voor veiligheid. Anne van Soest (hogere veiligheidskundige): “Het is erg prettig om op dit project als veiligheidskundige te werken, omdat het veiligheidsbewustzijn van de medewerkers erg hoog is.

Best Practice voor milieuvriendelijke vloeibare beschermfolie bij project Eenhoornterrein

Het project ligt in Amsterdam-Oost, een binnenstedelijk gebied, wat voor de bouwer ERA Contour – bekend met bouwen in een bewoonde omgeving- een extra uitdaging geeft om een Beste Buur te zijn en om dit ook uit te dragen.

Voordenken is Best Practice voor Bouwbedrijf Vrolijk

Een mooi project, waar zeer goed volgens de pijlers van de Bewuste Bouwers gedragscode wordt gewerkt; zo bleek uit de audit. Naast hoge cijfers ‘boven de norm’, behaalde het projectteam een Best Practice.

Goede Voorbeelden 2021

Bezoekadres

Zilverstraat 69
2718 RP Zoetermeer

Postadres

Postbus 942
2700 AX Zoetermeer

Bewuste Bouwers

Bewuste Bouwers staan voor omgevingsmanagement, maatschappelijk verantwoord ondernemen, duurzaamheid en veiligheid op en rond de bouwplaats. Lees meer