Nieuws

Doe inspiratie op uit de Best Practices, Goede Voorbeelden en een variatie aan artikelen. 

Best Practice voor De Bouwpraktijk bij project 504 woningen Schermerhoek

ERA Contour en Smits Vastgoedzorg renoveren de flat de Schermerhoek in Capelle aan den IJssel. De 504 woningen worden ingrijpend verbeterd en verduurzaamd. Zo worden zij onder andere klaargemaakt om aardgasvrij te worden.

Nieuwe Bewuste Bouwplaatsen juli en augustus 2023

In deze rubriek maak je kennis met nieuwe projecten die onlangs zijn aangemeld bij Bewuste Bouwers. Bedrijfs- en projectdeelnemers, infra of juist woning- en utiliteitsbouw: wij laten graag zien wat er gebouwd wordt.

Sluit aan tijdens de Bewuste Bouwers Hub | 12 oktober 2023

Op 12 oktober a.s. organiseren wij de Bewuste Bouwers Hub, voorheen bekend als het BLVC Café. Wij zijn te gast bij BAM Materieel in Lelystad.

Best Practice voor tijdelijke ontruimingsinstallatie bij project Justus in de Amsterdamse Sluisbuurt

J.P. van Eesteren ontwikkelt en bouwt woontoren Justus in de Sluisbuurt op Zeeburgereiland in Amsterdam. Het gaat om 289 nieuwe energiezuinige middenhuur woningen. Een groot bouwproject als dit brengt een speciaal soort dynamiek.

Column: Natuurinclusief bouwen? Omarm de kennis uit het verleden

Tijdens mijn vakantie op IJsland werden mijn reisgenoten en ik gewezen op ‘hobbit-huizen’ en bergwoningen. En zelf verbleven wij één nacht in een compleet met gras begroeid huisje. Allemaal voorbeelden van natuurinclusief bouwen.

Goede Voorbeelden 2023

Deelnemer in beeld: DIJKHAM bouw

Wij zetten onze bedrijfsdeelnemers graag in het zonnetje. Om te laten zien dat zij met veel mooie innovaties en ontwikkelingen bezig zijn en om anderen hierdoor te inspireren. Deze keer spreken we Marcel Huveneers van DIJKHAM bouw.

BLVC Café krijgt nieuwe naam: Bewuste Bouwers Hub

Het BLVC Café krijgt een nieuwe naam: Bewuste Bouwers Hub. “De naam BLVC Café wekt niet langer de associatie die wij als stichting voor ogen hebben. Daarom is een naamswijziging van deze (twee)jaarlijkse bijeenkomst noodzakelijk.”, legt Jan Koers uit.

Bewuste Bouwers verwelkomt VORM 2050 als nieuwe bedrijfsdeelnemer

Het aantal bedrijfsdeelnemers van Bewuste Bouwers blijft groeien! Sinds begin dit jaar hebben wij VORM 2050 aan het rijtje mogen toevoegen. We stellen het bouwbedrijf graag aan je voor.

Best Practice voor de Boxen bij project Schiphol Airport MKS Treinperrons – Aanpassen Stijgpunten Plaza

BAM Infra B.V. voert werkzaamheden uit op het treinstation van Schiphol Airport. Hier pakken zij de bestaande stijgpunten aan; trappen, hellingbanen en liften. Het doel is Schiphol ook in de toekomst comfortabel, veilig en overzichtelijk houden.

Column: “Kan ik er wat aan doen?”

We zitten alweer halverwege het jaar en kijken terug op een succesvolle Dag van de Bouw. Een geweldig initiatief om iedereen te laten zien dat ons vakgebied enorm divers is. Gelukkig bleek dat er nog steeds veel animo is voor ons vak.

Best Practice voor Grout-recycling installatie bij project Berghaus

Op de bouwplaats wordt veel aandacht besteed aan de omgeving, veiligheid en ook zeker het milieu. De grout recycling-installatie die op de bouwplaats wordt ingezet is dan ook door Bewuste Bouwers aangemerkt als een Best Practice.

Houd je hoofd koel op de bouwplaats!

De komende dagen wordt het regionaal tropisch warm. Dat heeft veel effect op de werkzaamheden op de bouwplaats.

Column: Kom naar de Dag van de Bouw en vergroot je bewustzijn

Met enige regelmaat ontvang ik trots meldingen en appjes als men onze Bewuste Bouwers-banner tegenkomt.Ook in de verslagen van onze auditors is vaak te lezen dat de medewerkers zich als een ware Bewuste Bouwer gedragen.

Bewuste Bouwers verwelkomt A.Hak als nieuwe bedrijfsdeelnemer

Bewuste Bouwers heeft onlangs A.Hak verwelkomd als bedrijfsdeelnemer. We stellen het bouwbedrijf graag aan je voor!

Nieuwe Bewuste Bouwplaatsen april 2023

In deze rubriek maak je kennis met nieuwe projecten die onlangs zijn aangemeld bij Bewuste Bouwers. Bedrijfs- en projectdeelnemers, infra of juist woning- en utiliteitsbouw: wij laten graag zien wat er gebouwd wordt.

Deelnemer in beeld: K_Dekker bouw & infra

Wij zetten onze bedrijfsdeelnemers graag in het zonnetje. Om te laten zien dat zij met veel mooie innovaties en ontwikkelingen bezig zijn en om anderen hiermee te inspireren. Deze keer spreken we Ron Oudeman en Simone Jonker van K_Dekker bouw & infra.

Bewuste Bouwers verwelkomt Anton Rail & Infra als nieuwe bedrijfsdeelnemer

Begin maart heeft Bewuste Bouwers Anton Rail & Infra verwelkomd als bedrijfsdeelnemer. We stellen het bouwbedrijf graag aan je voor!

Column: De bouw leert meer van transparantie!

De bouw wordt steeds transparanter, dat blijkt ook uit onze audits. Uitvoerders delen steeds vaker de voorvallen die zich op het gebied van veiligheid en/of milieu voordoen en hoe zij deze oplossen, ervan leren en verbeteringen doorvoeren.

Nieuwe Bewuste Bouwplaatsen feb en mrt 2023

In deze rubriek maak je kennis met nieuwe projecten die onlangs zijn aangemeld bij Bewuste Bouwers. Bedrijfs- en projectdeelnemers, infra of juist woning- en utiliteitsbouw: wij laten graag zien wat er gebouwd wordt.

Even voorstellen: nieuwe directeur Jan Koers

Per 1 januari 2023 heeft Bewuste Bouwers een nieuwe directeur: Jan Koers. Ondertussen is Jan alweer ruim drie maanden onderweg in zijn nieuwe rol bij de stichting. Nu hij helemaal gesetteld is, stelt hij zichzelf graag voor.

Blog: Het bouwhek dat bijdraagt aan vier van de vijf pijlers van Bewuste Bouwers

Eén aanpassing aan de ‘traditionele’ bouwplaats, het gebruik van Groene Bouwhekken, draagt bij aan vier van de vijf pijlers van de Bewuste Bouwers-gedragscode, namelijk: Omgeving, Milieu, Verzorgd en Veilig. Hoe dat eruit ziet lees je in deze blog.

Column: Voor hetzelfde geld werk je wél veilig op de bouw

In aanloop naar de Bewust Veilig-dag houdt het onderwerp veiligheid mij extra bezig. Veiligheid lijkt zo kinderlijk eenvoudig. Maar hoe bewust zijn we écht als het gaat om onze eigen veiligheid?

Deelnemer in beeld: Pleijsier Bouw

Wij zetten onze bedrijfsdeelnemers graag in het zonnetje. Om te laten zien dat zij met veel mooie innovaties en ontwikkelingen bezig zijn en om anderen hiermee te inspireren. We trappen af met Pleijsier Bouw.

Vers van de pers: Beste Buren Magazine 2023

De nieuwe editie van ons Beste Buren Magazine ploft deze week weer op de mat van onze relaties.

Best Practice voor de VR Veiligheidstraining bij project Nieuwbouw van FWN Universiteit Leiden fase 2A

Op het project ‘Nieuwbouw van FWN Universiteit Leiden fase 2A’ van Heijmans herkennen en ondervinden medewerkers veilige en onveilige situaties en werkmethoden voordat er maar één voet op de bouwplaats is gezet.

Column: Een goede verbinding met de buurt levert een bouwer veel op

Bouwen lijkt steeds complexer te worden; compactere werkterreinen, kwetsbare natuur en het moet ook nog eens sneller, beter en minder milieubelastend. Tegelijkertijd wordt de buurt mondiger.

Nieuwe Bewuste Bouwplaatsen januari 2023

In deze rubriek maak je kennis met nieuwe projecten die onlangs zijn aangemeld bij Bewuste Bouwers. Bedrijfs- en projectdeelnemers, infra of juist woning- en utiliteitsbouw: wij laten graag zien wat er gebouwd wordt.

Column: De bouw maakt het (steeds weer mogelijk)

Op de hogere technische school hadden we een vak dat Geschiedenis van de Bouwkunst heette. Destijds vond ik het geen leuk vak en heb ik mij er met een jantje-van-leiden van afgemaakt. Maar nu ik terugkijk, vind ik het toch wel fascinerend.

Bewuste Bouwers maakt Best Presterende Bouwplaatsen 2022 bekend tijdens jaarlijkse kick-off!

Maandag 23 januari vond de jaarlijkse Bewuste Bouwers BOOST plaats. De middag stond in het teken van communicatie en participatie. Er werd terug- en vooruitgeblikt.

Persoonlijk gesprek met Chris van Veldhuizen, directeur Het Zwarte Corps (HZC)

Bewuste Bouwers ging in gesprek met Chris van Veldhuizen, directeur van netwerkpartner Het Zwarte Corps. Chris vertelt ons uitgebreid over zijn loopbaan, zijn rol als directeur bij Het Zwarte Corps en zijn visie op de sector.

Mijlpaal: 3500ste bouwplaats aangemeld

Het project ‘21 woningen Het Lint - Zutphen’ van Koopmans Bouw mag zichzelf officieel de 3500ste aangemelde bouwplaats noemen. Een ware mijlpaal voor Bewuste Bouwers. Reden om het project en het team van dit woningbouwproject in het zonnetje te zetten!

Column: Beknopte visie op de vijf pijlers van de gedragscode

In haar laatste week als interim-directeur van Bewuste Bouwers, kijkt Anneke Witte in haar column voor de Aannemer terug op de prestaties in de bouwsector zoals zij die de afgelopen 4,5 jaar heeft zien verbeteren.

Blog: Samen met experts brengen we relevante kennis naar de bouwplaats

We staan als sector voor een enorme opgave. En dan met name in de beschikbaarheid en de nieuwe aanwas van vakbekwame mensen. De tijdsdruk in de aangenomen opdrachten biedt echter weinig ruimte om bij te leren op het gebied van nieuwe technologieën.

Best Practice voor de BIMprinter bij project ORC De Hazelaar

In opdracht van de Gemeente Rotterdam realiseert BAM Bouw en Techniek Integrale Projecten West het Rotterdams Onderwijs en Revalidatiecentrum (ROeR) voor stichting BOOR en Rijndam Revalidatie. Het project sleept een Best Practice in de wacht.

Column: Het is maar een droom, ‘de toekomst van de bouw’

De toekomst van de bouw is mede afhankelijk van de toekomst van de jeugd. En die jeugd is op haar beurt weer afhankelijk van het onderwijsaanbod. Wat voor vakmensen hebben wij straks nodig?

Blog: Zien én gezien worden: zichtbaar veiliger

Dragers van veiligheidshelmen kunnen tijdens diverse projecten in slecht verlichte situaties terechtkomen. Ons unieke HALO™ SL verlichtingssysteem voor veiligheidshelmen biedt uitkomst om de persoonlijke zichtbaarheid op projecten te verbeteren.

Doe een beroep op ons educatief programma!

Hoe organiseer je de bouwplaats, waar dien je rekening mee te houden, hoe zet je de gedragscode in en op welke wijze communiceer je naar belanghebbenden? Omdat elke situatie anders is, biedt Bewuste Bouwers een educatief programma aan.

Bestel de poster ‘Factsheet Bewuste Bouwers’ nu in 5 verschillende talen!

Onze poster ‘Factsheet Bewuste Bouwers’ is nu ook beschikbaar in het Engels, Duits, Pools én Roemeens! De poster vangt alle belangrijke facts over de Bewuste Bouwers-gedragscode in een A1.

Blog: Technologie voor een veiligere toekomst

Ieder ongeval is er één te veel. Daarom is de missie van B-Aware om bij te dragen aan de veiligheid tijdens werkzaamheden. Maar hoe creëer je meer bewustwording omtrent veiligheid tijdens het uitvoeren van werkzaamheden?

Interviewreeks Sociale Veiligheid - Carla Rodenburg (Executive Director BAM Infra): “Verbeteren sociale veiligheid is urgent en vraagt om concrete acties”

Fries Heinis geeft het stokje in de interviewreeks 'Sociale Veiligheid' over aan Carla Rodenburg (Executive Director BAM Infra) met de vraag: "Wat doe jij binnen BAM Infra om tot concrete resultaten te komen op het vlak van sociale veiligheid?"

Bewuste Bouwers verwelkomt Quattro Expertise als nieuwe netwerkpartner

Bewuste Bouwers werkt samen met een breed scala aan netwerkpartners en breidt dit netwerk continu uit. Vanaf heden verwelkomen wij Quattro Expertise als nieuwe netwerkpartner van onze stichting.

Column: Een geslaagde participatie is het halve werk

Het is nogal ingewikkeld om voorafgaand aan een project de juiste stakeholders in beeld te hebben. Deze veranderen namelijk ook in elke fase van een project. Wie is nu eigenlijk verantwoordelijk voor de informatie naar de betrokkenen?

BLVC Café | Recycling: van afval tot grondstof | Vlakglas Recycling Nederland

Op donderdag 13 oktober komen de deelnemers van Bewuste Bouwers bij elkaar op het terrein van Recycling Kampen voor het BLVC Café. In samenwerking met Vlakglas Recycling Nederland (VRN) gaan we in op het recyclen van vlakglasafval.

Omgevingstafel Bouwend Nederland presenteert handreiking participatie bouw en infra

Tijdens de landelijke omgevingsmanagementdag (LOMD) van het Platform Omgevingsmanagement presenteerde Monica Melis, voorzitter van de Omgevingstafel van Bouwend Nederland, de handreiking 'Participatie bij bouw- en infrastructuurprojecten'.

Best Practice voor de projectintroductiefilm (‘weten waarvoor we bouwen’) bij project Bouwdeel ZUID, St. Jansdal Harderwijk

Een Bewuste Bouwer houdt in alle communicatie-uitingen rekening met de verschillende doelgroepen, zowel op de bouwplaats als naar de omgeving. Goossen Te Pas geeft hier goed vorm aan met hun projectinformatiefilm die iedere medewerker te zien krijgt.

Interviewreeks Sociale Veiligheid - Fries Heinis (bestuurslid Bewuste Bouwers) "Er is veel bereidwilligheid in de sector om grensoverschrijdend gedrag aan te pakken”

Fries Heinis bijt het spits af in de interviewreeks ‘Sociale Veiligheid’. Hij krijgt van zijn achterban terug dat er behoefte aan meer informatie en tools is om een prettige werkomgeving voor álle medewerkers, bloed- en doelgroepen te creëren.

Blog: Data en vertrouwen als basis voor schadeloos bouwen

‘Het is niet beschaafd om schade te veroorzaken aan eigendommen van derden’, zo luidt al jarenlang mijn credo. Ons bureau, Quattro Expertise, is gespecialiseerd in schadeloos bouwen.

Column: Petje af voor alle disciplines in de bouw!

Een keer geen paniekbericht, cynisme over de haalbaarheid van de gestelde ambities of het uitlichten van de complexiteit van de opgaven. Die zaken lezen we overal al! Deze keer een ode aan de sector.

Best Practice voor Anti-collision systeem (anti-botssysteem) bij project The Pulse of Amsterdam

The Pulse laat zien dat er uitgebreide aandacht is voor de veiligheid van hun medewerkers, onder anderen met de inzet van een anti-collision systeem (anti-botssysteem).

Gedragscode nu ook beschikbaar in het Roemeens!

De Bewuste Bouwers-gedragscode geeft richting aan de wijze waarop op de bouwplaats bewust kan worden gebouwd, met als doel dat overlast zoveel mogelijk beperkt blijft en dat iedere bouwplaats een Beste Buur is.

Best Practice voor het Man Down-systeem bij project WP Emmen Pottendijk

Het project is door Bewuste Bouwers erkent en presteert op alle pijlers ‘boven de norm’ van de Bewuste Bouwers-gedragscode. Er is een Best Practice en een Goed Voorbeeld aangemerkt.

Overzicht van Bewuste Bouwers nieuwsbrieven vanaf 2021 tot nu

Overzicht van alle nieuwsbrieven die wij hebben verstuurd.

Best Practice voor de oprijplaat bij project Inbouwpakket De Office Den Bosch

Het is geen standaard bouwplaats, maar een project dat zich afspeelt binnen de muren van het bestaande gebouw De Office. Het uitvoeringsteam staat hierdoor voor heel andere uitdagingen dan de meeste andere bouwplaatsen.

Best Practice voor de ‘meterkast vooruit’ bij project TudorPark Canterbury fase 1

De bouwplaats presteert boven de norm van de Bewuste Bouwers-gedragscode, met uitgebreide aandacht voor veiligheid. Het is goed om te zien dat de gedragscode zorgt voor meer aandacht voor de omgeving.

Goede Voorbeelden 2022

Best Practice voor Darklicht armaturen bij project MORE Leiden

Het project is door Bewuste Bouwers erkend en presteert op alle pijlers ‘boven de norm’ van de Bewuste Bouwers-gedragscode. Daarnaast is een Best Practice aangemerkt en zijn drie inspirerende Goede Voorbeelden gezien.

Frequently Asked Questions: Bewuste Bouwers’ Bouwplaats Aanmeld Systeem (BAS)

We hebben de belangrijkste vragen over het nieuwe Bouwplaats Aanmeld Systeem (BAS) van Bewuste Bouwers beantwoord in de FAQ. Deze houden we up-to-date.

Best Practice en twee Goede Voorbeelden bij project ‘Maaiveld inrichting en kadeconstructies Houthaven’

KWS Infra Amsterdam heeft zichtbaar extra aandacht voor de omgeving, de veiligheid en de milieuvriendelijkheid van de bouwplaats. Deze aandacht heeft geresulteerd in maar liefst twee Goede Voorbeelden en een Best Practice.

Bouwcombinatie Wonderwoods grossiert in Goede Voorbeelden en Best Practices bij project Wonderwoods

Op de bouwplaats wordt veel aandacht besteed aan veiligheid en welzijn van medewerkers. De bouwplaats is om door een ringetje te halen. Het project grossiert in Goede Voorbeelden en Best Practices.

Best Practice voor looproosters bij project 14 woningen Groenrijck, Haaksbergen

Op en rond de bouwplaats zijn vele veiligheidsmaatregelen getroffen. Wat opvalt is het speciale looprooster dat in- en uitgeschoven kan worden en op de drempel van de opening tussen de steiger en de woning kan worden gelegd.

Best Practice voor Exo-skelet bij project Rembrandtpark

Op de bouwplaats is extra aandacht voor de gezondheid, veiligheid en het welzijn van medewerkers. Momenteel wordt het koelvest getest en kunnen medewerkers gebruikmaken van het passief Exo-skelet.

Best Practice voor de hijsbok bij project ASML Gebouw 3

De hijsbok is een hulpmiddel om de gevelelementen veilig, maar vooral ook onbeschadigd, uit de verpakking te hijsen. Door de hijsbok draai je het element niet aan de onderzijde op de werkvloer, waardoor je beschadigingen voorkomt.

Best Practice ‘WAVE opstartsessie’ bij project The Joan I en II

Op de bouwplaats is veel aandacht voor samenwerking. Hoofduitvoerder Freek Teunissen ziet dit als een groot voordeel: “Ik ga elke dag met veel plezier naar Amsterdam om te bouwen aan The Joan! Op dit werk leggen we nóg meer nadruk op samen bouwen.

Best Practice voor onderzoek van near-misses met high potential bij project Nieuwbouw kantoren 6KLM

Op de bouwplaats is bovengemiddeld aandacht voor veiligheid. Anne van Soest (hogere veiligheidskundige): “Het is erg prettig om op dit project als veiligheidskundige te werken, omdat het veiligheidsbewustzijn van de medewerkers erg hoog is.

Best Practice voor milieuvriendelijke vloeibare beschermfolie bij project Eenhoornterrein

Het project ligt in Amsterdam-Oost, een binnenstedelijk gebied, wat voor de bouwer ERA Contour – bekend met bouwen in een bewoonde omgeving- een extra uitdaging geeft om een Beste Buur te zijn en om dit ook uit te dragen.

Voordenken is Best Practice voor Bouwbedrijf Vrolijk

Een mooi project, waar zeer goed volgens de pijlers van de Bewuste Bouwers gedragscode wordt gewerkt; zo bleek uit de audit. Naast hoge cijfers ‘boven de norm’, behaalde het projectteam een Best Practice.

Goede Voorbeelden 2021

Bezoekadres

Zilverstraat 69
2718 RP Zoetermeer

Postadres

Postbus 942
2700 AX Zoetermeer

Bewuste Bouwers

Bewuste Bouwers staan voor omgevingsmanagement, maatschappelijk verantwoord ondernemen, duurzaamheid en veiligheid op en rond de bouwplaats. Lees meer