Best Practice voor Exo-skelet bij project Rembrandtpark

Dura Vermeer Onderhoud & Renovatie Midden West realiseert de herontwikkeling van het Ringpark-gebouw in Amsterdam-West. Het ontwerp van HofmanDujardin wordt na de herontwikkeling hernoemd tot Rembrandt Park. Deze nieuwe bestemming aan de Nachtwachtlaan, tussen het Rembrandtpark en de ring A10, biedt naast hoogwaardige kantoorruimte ook ruimte om te ontspannen in een koffiebar, restaurants, sportschool en op het terras aan het water.

Een uitdaging op verschillende facetten

Het projectteam ziet Rembrandt Park als een mooie uitdaging: “We hebben te maken met alle verschillende facetten van de bouw; slopen, renoveren, opbouwen op een bestaande constructie en nieuwbouw. Genoeg uitdaging om dit project te realiseren. Het gaat een heel tof en mooi gebouw worden. We hebben daarnaast een goed onderkomen op de bouwplaats gerealiseerd waar we veilig ons werk kunnen doen.”

Best Practice voor Exo-skelet: veilig en gezond naar huis

Op de bouwplaats is extra aandacht voor de gezondheid, veiligheid en het welzijn van medewerkers. Momenteel wordt het koelvest getest, om te zien of medewerkers dit bij warm weer als prettig ervaren. Ook kunnen medewerkers gebruikmaken van het passief Exo-skelet. Het skelet geeft fysieke steun, verlaagt werkbelasting en vermindert vermoeidheid bij een deel van de activiteiten. Wij vinden dit een Best Practice en hopen dat meer bouwplaatsen hierdoor geïnspireerd raken.

“Als Bewuste Bouwer is het belangrijk dat je de werkzaamheden op een veilige en gezonde manier kan uitvoeren. Aanvullende hulpmiddelen zijn dan soms ook nodig om te zorgen dat iedereen weer veilig en gezond naar huis kan en het werk kan volhouden. Een koelvest is een voorbeeld dat medewerkers kunnen toepassen op warme dagen om het langer vol te houden. Hetzelfde geldt voor het toepassen van een Exo-skelet bij incidentele zwaardere tilwerkzaamheden.”

Naast de Best Practice heeft het project ook twee Goede Voorbeelden laten zien. Voor het hergebruik van materialen heeft Dura Vermeer Urban Miner opgezet. Dit is een circulaire bouwhub waar gebruikte bouwmaterialen en gebouwelementen en -onderdelen tijdelijk opgeslagen en bewerkt worden en vervolgens weer een nieuwe bestemming krijgen. Het tweede goede voorbeeld betreft een gebedsruimte op de bouwplaats. Waarmee wordt voorzien in de wensen van de bouwplaatsmedewerkers.

Aandachtspunten worden snel helder

Wij, van Bewuste Bouwers, zijn trots op Dura Vermeer Onderhoud & Renovatie Midden West. De bouwplaats presteert boven de norm van de Bewuste Bouwers gedragscode, met bijzonder uitgebreide aandacht voor de gezondheid en het welzijn van haar medewerkers.

“Met de Bewuste Bouwers gedragscode heb je een duidelijke richtlijn om bewuster te zijn van de omgeving. Het biedt gedegen handvatten om op de juiste manier met deze omgeving om te gaan en om rekening mee te houden bij het inrichten van de bouwplaats. Er wordt dan snel helder wat eventuele aandachtspunten zijn. Mooi dat dit ook een onderdeel is dat toegepast kan worden binnen BREEAM.”

Meer informatie over het project

Op het huidige gebouw van tien verdiepingen worden twee uit glas opgetrokken verdiepingen gebouwd, samen goed voor circa 25.000 vierkante meter kantoorruimte met natuurlijk lichtinval en uitzicht over de stad. Het paviljoen met uitzicht op het water en groen wordt opnieuw opgebouwd met gebruik van veel glas, waardoor de gebruiker het gevoel krijgt ín het park te zitten. Op de begane grond van het paviljoen komt een restaurant dat voor iedereen toegankelijk is met een groot terras aan het water. Rembrandt Park maakt de verbinding met het park met een doorgang onder het gebouw en een brug over het water het park in. Het groene karakter van de omgeving wordt doorgetrokken in het gebouw en zal met een BREEAM Excellent certificaat compleet zijn. Meer informatie over het project is te vinden op de website van Dura Vermeer.

Bezoekadres

Zilverstraat 69
2718 RP Zoetermeer

Postadres

Postbus 942
2700 AX Zoetermeer

Bewuste Bouwers

Bewuste Bouwers staan voor omgevingsmanagement, maatschappelijk verantwoord ondernemen, duurzaamheid en veiligheid op en rond de bouwplaats. Lees meer