Best Practice voor Anti-collision systeem (anti-botssysteem) bij project The Pulse of Amsterdam

VORM Bouw B.V. realiseert de bouw van een multifunctioneel complex bestaande uit woningen, kantoren en (culturele) voorzieningen: The Pulse of Amsterdam. Duurzaamheid is leidend voor zowel de stedenbouwkundige invulling als voor het ontwerp van architectenbureaus MVSA en VMX. In The Pulse krijgen de werelden van wonen en werken vorm door twee zeer verschillende torens van ongeveer 80 en 90 meter hoog door een lager bouwdeel met elkaar te verbinden, onder meer met een indrukwekkend stadsbos op 35 meter hoogte.

De begane grond en eerste bouwlaag van het middendeel en de torens herbergen onder andere een bioscoop met negen zalen, diverse soorten horeca en een supermarkt. De begane grond is grotendeels voor iedereen toegankelijk. Het gebouw wordt straks volledig zelfvoorzienend en energieneutraal. De energie wordt opgewekt door zonnepanelen aan de gevel en op het dak. Hoogwaardige energiestromen uit de ene toren voeden de andere, waardoor geen energie verloren gaat. Het mobiliteitsplan is gericht op maximaal gebruik van openbaar vervoer, elektrische (deel)auto’s, fiets- en voetverkeer. Ook komt er een parkeergarage met 125 parkeerplekken, allemaal voorzien van een laadpaal. Daarvan zijn 45 tot 65 plekken gereserveerd voor elektrische deelauto’s.

Antibotssysteem: voorkomen in plaats van genezen

Een Bewuste Bouwer draagt bij aan de zorg voor de veiligheid op de bouwplaats en de omgeving van de bouwplaats. De medewerkers op de bouwplaats zijn zich bewust van de eigen veiligheid, de veiligheid van anderen op de bouwplaats en de veiligheidsrisico’s voor de directe omgeving en stralen dit uit.

The Pulse laat zien dat er uitgebreide aandacht is voor de veiligheid van hun medewerkers, onder anderen met de inzet van een anti-collision systeem (anti-botssysteem). Het anti-botssysteem is in België en Frankrijk verplicht, in Nederland is het aanbevolen, als er géén toezicht of ABB (Arbeits Bereich Begrensung) is ingesteld. The Pulse heeft momenteel 3 torenkranen staan en hier wordt een vierde aan toegevoegd in september. Deze torenkranen kunnen in elkaars draaibereik komen en botsingen veroorzaken. Daarom is het zogenaamde antibots-systeem in de kranen geplaatst. Het systeem, dat communiceert via een radionetwerk, ondersteunt de kraanmachinist in zijn handelingen, waardoor hijswerk boven ‘verboden zones’ onmogelijk wordt gemaakt.

Het projectteam benadrukt dat het systeem slechts een hulpmiddel en géén oplossing is om veiliger te hijsen, daar is veel meer voor nodig. Hiervoor heeft het project structureel een coördinator omgevingsveiligheid op de bouwplaats. De coördinator omgevingsveiligheid is bij wet deskundig om het hijs- &en hefteam te begeleiden. De machinisten dienen immers anders te werken dan zij gewend zijn. Dit bracht in het begin wat weerstand teweeg, omdat de flexibiliteit begrensd wordt, maar met de juiste uitleg kwam al snel begrip. Na verloop van tijd, gaat men anders werken, dus ‘voorkomen’ in plaats van ‘genezen’.

The Pulse

Meer informatie over het project

The Pulse ontwikkelt zich tot duurzame stadsbiotoop. Op de begane grond legt de gemeente een park aan en tussen de torens komt een volwaardig stadsbos met bomen, heesters en een waterberging. Polderdaken op een speciale draagconstructie zorgen voor de juiste habitat. Wat hoger komt de rooftopgarden (het stadsbos) en boven de boomgrens de gevels als rotsformaties. The Pulse geeft ruimte aan biodiversiteit. Groen en water zorgen niet alleen voor een aantrekkelijke verblijfsruimte, maar dragen ook bij aan een stad die duurzaam en regenbestendig is. Meer informatie over het project is te vinden op de website van The Pulse.

Bezoekadres

Zilverstraat 69
2718 RP Zoetermeer

Postadres

Postbus 942
2700 AX Zoetermeer

Bewuste Bouwers

Bewuste Bouwers staan voor omgevingsmanagement, maatschappelijk verantwoord ondernemen, duurzaamheid en veiligheid op en rond de bouwplaats. Lees meer