Inspirerende Bewuste Bouwers BOOST met feestelijk tintje

Een bijna sprookjesachtige locatie vormde het decor van de Bewuste Bouwers BOOST op 29 januari. Op Kasteel Woerden kwam een grote groep enthousiaste deelnemers bijeen voor een middag vol inzichten, inspiratie en mogelijkheden om te netwerken. Natuurlijk hebben we ook de Best Presterende Bouwplaatsen van 2023 bekend gemaakt en de Best Practice Publieksprijs uitgereikt. Hierbij werd glashelder dat we juist niet in een sprookje leven, maar dat het de mooie realiteit is dat er prachtige prestaties in de bouwsector worden geleverd. Een boost voor de sector.

15 jaar Bewuste Bouwers

Dit jaar bestaat Bewuste Bouwers 15 jaar en om die reden nam Jan Koers, directeur Bewuste Bouwers, de aanwezigen in vogelvlucht mee door de afgelopen jaren. Van de officiële oprichting in 2009 naar de lancering van het keurmerk in 2010. In het jaar daarop is het keurmerk de gedragscode geworden. Ook werd VerbeterDeBouw gelanceerd en we spreken nog van monitors; later bekend als auditors. Jan laat de score opbouw zien uit de afgelopen jaren en deelt mooie mijlpalen, zoals de groei van deelnemende bouwplaatsen. De gedragscode is door de jaren heen meerdere malen aangescherpt en pijlers hebben een verdieping gekregen, zodat meer handvatten ontstaan voor een optimale toetsing. Meer recent is de introductie van BAS (Bouwplaats Aanmeld Systeem) waarmee bedrijfsdeelnemers hun eigen dashboard hebben en zowel het aanmelden als rapporteren eenvoudiger is geworden. Rode draad door de presentatie waren talloze Goede Voorbeelden en Best Practices die volop inspiratie boden. Toen en nu. Want het blijkt dat een aantal van deze Goede Voorbeelden en Best Practices in de huidige tijd nog steeds relevant zijn.

Nieuwsgierig naar de Goede Voorbeelden en Best Practices die zijn uitgelicht? Je vindt ze in deze presentatie. In het document zie je ook de tijdlijn vanaf 2009.

Wat er in de afgelopen jaren is veranderd? “We zijn beter in staat met de omgeving te communiceren. De interactie is echt veranderd,” aldus Jan Koers. “Voor de toekomst kan de interactie bínnen de bouwhekken nog een aandachtspunt zijn”, aldus Jan Kuijpers, een bedrijfsdeelnemer van het eerste uur en lid van de RvA. Dit jaar staat in ieder geval de herijking van de gedragscode op het programma en zal de content voor website en social media ook een vlucht nemen.

Best Presterende Bouwplaatsen 2023

De Bewuste Bouwers BOOST zou de BOOST niet zijn, als er geen prijzen worden uitgereikt. Ieder jaar zetten we de projecten met de hoogste auditcijfers in het zonnetje. De prijs voor de drie Best Presterende Bouwplaatsen is een stimulans voor deelnemers om te streven naar meer bewustzijn en een grotere betrokkenheid met de directe omgeving waarin wordt gebouwd.

Afgelopen jaar zijn 317 audits uitgevoerd en daarvan hebben drie projecten een podiumplaats bemachtigd:

1. Berghaus (BAM Wonen Speciale Projecten en BAM Bouw en Techniek-Projecten)
2. Justus – Sluisbuurt Amsterdam (J.P. van Eesteren)
3. PHS Rijswijk-Delft Campus (Strukton Civiel Projecten B.V. en Strukton Rail B.V.)

Eerste plaats (auditscore 8.5 + 1 Best Practice + 2 Goede Voorbeelden): Berghaus

Met auditscore 8.5 en een Best Practice is project Berghaus van BAM Wonen Speciale Projecten en BAM Bouw en Techniek - Projecten de terechte winnaar. Een project waarbij, ondanks de lastige locatie, goed en duidelijk naar de omgeving is gecommuniceerd. Ook is extra aandacht voor het milieu. Dat blijkt ook uit de Best Practice op het project, waar Bonneveld met BAM een pilot uitvoert met een speciaal omgebouwde spoelunit om het grout uit te filteren en opnieuw te kunnen gebruiken. Dit levert een grote besparing op aan materiaal, transportbewegingen en milieuwinst.

Tweede plaats (auditscore 8.3 + 1 Best Practice + 1 Goed Voorbeeld): Justus – Sluisbuurt Amsterdam

Project Justus – Sluisbuurt Amsterdam van J.P. van Eesteren heeft met een 8.3 de tweede plaats behaald. Hier is een enthousiast team op een nette bouwplaats aan het werk, waar veiligheid de hoogste prioriteit heeft. Om deze veiligheid te borgen is in overleg met elektrotechnisch bedrijf Rijndorp een ontruimingsinstallatie gemaakt. Dit is gekenmerkt als Best Practice. Als er ontruimd moet worden, is een geluidssignaal op de bouwplaats en in het gebouw te horen. Op de bouwkeet is een flitslicht gemonteerd en op verschillende woonlagen van de woontoren zijn signaleringen aangebracht welke duidelijk hoorbaar zijn. De installatie kan door de portier of bevoegde bhv’ers via een speciale app geactiveerd worden.

Derde plaats (auditscore 8.2 + 1 Best Practice): PHS Rijswijk-Delft Campus

De laatste podiumplek wordt ingenomen door Strukton Civiel Projecten B.V. en Strukton Rail B.V. Deze bouwcombinatie scoort een 8.2 met project PHS Rijswijk-Delft Campus. Op dit project is extra aandacht besteed aan het milieu. De aan- en afvoer van materialen vindt plaats via elektrisch vervoer over het spoor. Voor het vervoer van bouwplaatsmedewerkers wordt gebruik gemaakt van een volledig elektrisch aangedreven ECO Railrunner. Deze ECO Railrunner kan zowel over de weg als over het spoor rijden. Naast dat dit een duurzame vervoerswijze is, is het ook een veilige manier. Daarnaast zijn ook e-bikes beschikbaar gesteld voor bouwplaatsmedewerkers.

Best Practice Publieksprijs: De Bouwpraktijk

Met alle ontwikkelingen en innovaties wordt het steeds moeilijker om een Best Practice te halen. Toch hebben we er afgelopen jaar zeven erkend, die allen innoverend zijn. Met 32% van de stemmen gaat de Best Practice Publieksprijs dit jaar naar De Bouwpraktijk op project 504 woningen Schermerhoek van gemeente, Team ERAflats (Smits Vastgoedzorg x ERA Contour), Havensteder en het UWV. Op de bouwplaats is een speciale loods ingericht voor De Bouwpraktijk: een uniek concept waarbij op een duurzame manier gekeken wordt naar social return. Het 12 weken durende traject bereidt deelnemers voor op werk in de bouwsector, met dagelijkse werkuren op de bouwplaats. Onder begeleiding leren ze direct van vakmensen op locatie. De praktijkgerichte benadering binnen de bouwhekken bevordert directe interactie tussen bouwvakkers en deelnemers, waarbij diverse aspecten van de bouw worden verkend en kruisbestuiving plaatsvindt.

Beste buren

“De bekendmaking van de prijswinnaars illustreert de voortdurende inzet van onze deelnemers voor bewust bouwen. Het is inspirerend om te zien hoe de teams op deze projecten de Bewuste Bouwers-gedragscode hebben toegepast. Deze erkenning is een eerbetoon aan hun toewijding voor onder andere veiligheid, duurzaamheid en omgevingsbewustzijn”, aldus Jan Koers.

Terwijl de zon langzaam achter de kasteelmuren verdween, vervolgden de gasten hun gesprekken tijdens de netwerkborrel. Met verfrissende drankjes en smakelijke hapjes werden nieuwe ideeën geboren en bestaande banden versterkt.

Bezoekadres

Zilverstraat 69
2718 RP Zoetermeer

Postadres

Postbus 942
2700 AX Zoetermeer

Bewuste Bouwers

Bewuste Bouwers staan voor omgevingsmanagement, maatschappelijk verantwoord ondernemen, duurzaamheid en veiligheid op en rond de bouwplaats. Lees meer