Column: De paradox van geluid

Langzaam komen we weer uit de winterperiode. Onlangs voelde het al een beetje als het voorjaar. En dan is het er weer: dat heerlijke geluid van de lente. Het getjilp van vogels en de enthousiaste stemmen van spelende kinderen die het buiten gezellig hebben. Deze geluiden brengen een positief gevoel naar boven. Geluid van nieuw leven, nieuwe kansen, van groei en bloei in de natuur, naar vertier in de samenleving.

Bouwgeluiden; een symfonie van vooruitgang

Ook bouwgeluiden staan voor vernieuwing en groei in onze samenleving. Zoals voor de ontwikkeling van nieuwe woningen, die momenteel zo hard nodig zijn. Of voor een betere infrastructuur, waardoor we niet meer met z’n allen in de file hoeven te staan. Deze geluiden staan voor essentiële groei en ontwikkeling van onze samenleving. Dit zou niet mogelijk zijn zonder de inzet van machines die deze geluiden produceren. En daar ligt de paradox. Hoewel we het geluid van bouwprojecten als hinderlijk ervaren, kunnen we het eigenlijk zien als een symfonie van vooruitgang. Elke hamerslag, elke motor die ronkt en elke machine die draait, draagt bij aan de totstandkoming van iets nieuws. Het is een symbool van menselijke creativiteit en ambitie.

Nu zeg ik natuurlijk niet dat bouwgeluid geen hinder met zich meebrengt. En ik begrijp maar al te goed dat geluidshinder vervelend kan zijn. Het verstoort onze rust, maakt het moeilijk om te concentreren en kan zelfs gezondheidsproblemen veroorzaken.

Maar laten we ook niet vergeten dat dit tijdelijk is. Bouwprojecten komen en gaan, net zoals de geluidshinder die ermee gepaard gaat. Uiteindelijk kunnen we genieten van de resultaten: nieuwe gebouwen, verbeterde infrastructuur en een florerende omgeving. Laten we daarom onze frustraties even opzijzetten en ons richten op de positieve aspecten van bouwprojecten. Laten we ons verheugen op de toekomstige voordelen die deze projecten met zich meebrengen, in plaats van te blijven hangen in onze tijdelijke ongemakken. En daarbij: geluidshinder is subjectief. Het gaat erom hoe je ermee omgaat en welke betekenis je eraan geeft.

Minimaliseren van hinderbeleving

Laten we samenwerken met de bouwers die al veel investeren in geluidsarme machines, technieken en omgevingscommunicatie. Juist om de hinderbeleving te minimaliseren, communiceren ze vooraf over welke werkzaamheden, die extra geluiden met zich meebrengen, wanneer plaatsvinden. Laten we de dialoog aangaan, want begrip is de sleutel tot het minimaliseren van onze hinderbeleving.

Dus laten we niet alleen erkennen dat geluidshinder een realiteit is, maar laten we ook de waarde inzien van de inspanningen die worden geleverd om het te verminderen.

Bezoekadres

Zilverstraat 69
2718 RP Zoetermeer

Postadres

Postbus 942
2700 AX Zoetermeer

Bewuste Bouwers

Bewuste Bouwers staan voor omgevingsmanagement, maatschappelijk verantwoord ondernemen, duurzaamheid en veiligheid op en rond de bouwplaats. Lees meer