Best Practice voor onderzoek van near-misses met high potential bij project Nieuwbouw kantoren 6KLM

De nieuwe kantoren van ASML, 6KLM, worden onder leiding van projectmanager Frits Adriaans gesitueerd bovenop het nieuwe Logistieke centrum 5L aan de westzijde van de locatie in Veldhoven. Het gebouw bestaat uit vier niveaus en biedt plaats aan werkplekken voor circa 2.000 werknemers. De kantoren zijn onderling verbonden via een verbindingsgang die aansluit op het bestaande kantoor 6J. Op de omliggende kantoordaktuinen en in de nieuwe Plaza in 6K kunnen de werknemers lunchen.

Veiligheid in het DNA

Op de bouwplaats is bovengemiddeld aandacht voor veiligheid. Anne van Soest (hogere veiligheidskundige): “Het is erg prettig om op dit project als veiligheidskundige te werken, omdat het veiligheidsbewustzijn van de medewerkers erg hoog is. De medewerkers staan open voor ongevraagd advies op het gebied van veiligheid, maar weten de veiligheidskundigen ook te vinden als zij zélf vragen hebben. Vaak wordt deze werkmethode uitgewerkt in een Taak Risico Analyse. Daarnaast heeft ook de projectleiding veiligheid in het DNA zitten, waardoor een voorstel om de veiligheid op de bouwplaats te verbeteren nooit tot een discussie leidt.”

Best Practice voor onderzoek naar near-misses met high potential

De bouwplaats beïnvloedt gewenst gedrag bij medewerkers door elkaar aan te spreken, toolboxen, een app en het veiligheidsteam. Bouwplaatsmedewerkers worden gestimuleerd om mee te denken over de veiligheid voor de omgeving. De app en het behandelen van fouten door het veiligheidsteam zorgt voor voortdurende verbetering. Voor alle risicovolle werkzaamheden worden Taak Risico Analyses opgesteld. Binnen dit project worden near-misses – die een high potential zijn – altijd onderzocht. Hiervan wordt een rapportage gemaakt. Dit gebeurt niet op elke bouwplaats. Ook worden deze rapportages doorgesproken met alle uitvoerders, zodat zij hiervan op de hoogte zijn. Wij vinden dit een Best Practice en hopen dat meer bouwplaatsen hierdoor geïnspireerd raken.

“Alle near-misses die een high potential zijn worden onderzocht om het feit dat geluk in deze gevallen vaak de enige factor is die ervoor heeft gezorgd dat het bij een near-miss is gebleven en geen ongeval met letsel of dodelijk ongeval is geworden. In ons vakgebied mogen we echter niet vertrouwen op geluk, daarom is het van belang dat deze near-misses behandeld worden als een ongeval. Ze worden vertaald naar risico’s met bijbehorende maatregelen waar eerder onvoldoende over nagedacht is. Door deze informatie met de uitvoerders te delen kunnen zij op deze bouwplaats het verschil maken, maar dit ook meenemen naar volgende projecten.”

Automatisch dat stapje extra

Wij, van Bewuste Bouwers, zijn trots op BMV, die zo bewust omgaat met de gedragscode. Met uitgebreide aandacht voor onder andere de veiligheid en de omgeving. Bovendien is er extra oog voor de verschillende nationaliteiten en veiligheidsdeskundigen die hier rondlopen. Noud te Riele (projectleider):

“De meerwaarde van Bewuste Bouwers en de gedragscode is het feit dat je de buren graag te vriend wilt houden, en dus automatisch net dat stapje extra zet. Zorgen dat de medewerkers veilig werken, dat de bouwplaats en de omgeving netjes blijft, en als er dan toch een opmerking van de omgeving komt, dat deze dan op een nette en correcte manier behandeld wordt. Daarnaast is het natuurlijk erg prettig om van de Best Practices van andere bedrijven te leren.”


V.l.n.r. Frits Adriaans, Noud te Riele en Anne van Soest

Bezoekadres

Zilverstraat 69
2718 RP Zoetermeer

Postadres

Postbus 942
2700 AX Zoetermeer

Bewuste Bouwers

Bewuste Bouwers staan voor omgevingsmanagement, maatschappelijk verantwoord ondernemen, duurzaamheid en veiligheid op en rond de bouwplaats. Lees meer