Goede Voorbeelden 2024

Op veel projecten zien onze auditors zogenaamde Goede Voorbeelden. De ene keer is het iets praktisch, de andere keer iets vernieuwends. Soms zit de kracht in de eenvoud, een andere keer weer in een uitstekende aanpak. In alle gevallen is een Goed Voorbeeld op een van de vijf pijlers van de gedragscode zeker iets dat toegepast kan worden door andere bouwers.

  • Ervaringen worden gebundeld en met anderen gedeeld

    Alle ervaringen van zowel de opdrachtgever als de opdrachtnemer worden ten einde gebundeld om andere opdrachtnemers en opdrachtgevers te inspireren, motiveren en informeren.

    Upcycle Mall
    BAM Bouw en Techniek Integrale Projecten West

  • Schaal waarop bouwmaterialen opnieuw worden toegepast

    Het opnieuw gebruiken van bouwmaterialen is natuurlijk niet nieuw, maar de schaal waarop dit bij dit project wordt toegepast is echter ongekend.

    Upcycle Mall
    BAM Bouw en Techniek Integrale Projecten West

  • Aparte ruimte op de bouwplaats voor (onder)aannemers

    Iedere (onder)aannemer heeft in het appartementencomplex op de bouwplaats zijn eigen ruimte gekregen, welke afgesloten kan worden en een opgeruimde aanblik geeft.

    Lovely Rita
    Bouwbedrijf Wessels Rijssen B.V.

  • Trilnaad voor vissen

    Ten tijde van het heien worden vissen uit de buurt gehouden door een trilnaad die dagelijks drie keer een kwartier aanstaat.

    Realisatie 2 fietsbruggen Spoorbaanpad Almere
    Ballast Nedam Park & Connect

  • Pallets beschikbaar voor Jeugdland

    Er is gekozen voor het gebruik van Prefab brugelementen. Pallets zijn beschikbaar gesteld aan Jeugdland voor het bouwen van hutten.

    Realisatie 2 fietsbruggen Spoorbaanpad Almere
    Ballast Nedam Park & Connect

  • Kinderen op een speelse manier kennis laten maken met techniek en de bouw

    Afgelopen Sinterklaasperiode stond één van de collega’s van Bouwbedrijf Huurman-Leiden met een pipowagen speciaal ingericht voor Sinterklaas en zijn kluspieten bij een basisschool in Zoeterwoude, de Bernardusschool. Deze school wordt herontwikkeld, waar Bouwbedrijf Huurman-Leiden de aannemer is. Ze hadden binnen en buiten een compleet bedrijf ingericht met als thema Sinterklaas, waar de kinderen op een speelse manier kennis konden maken met techniek en de bouw.

    Herontwikkeling Fietsenstalling Gorlaeus
    Bouwbedrijf Huurman-Leiden B.V.

  • Toolbox meeting 'Fit op de bouw'

    De stagiair op de bouwplaats heeft een toolbox meeting ontworpen onder het motto ‘Fit op de bouw’. Deze toolbox heeft veel in beweging gezet. Aan de hand van deze toolbox meeting is er nu ook fruit beschikbaar op de bouw. De uitvoerder koopt het fruit in bij de Jumbo en stelt dit beschikbaar voor de medewerkers, hier wordt enthousiast gebruik van gemaakt.

    Nieuwbouw Jumbo + 24 app.Weijdelaer, Scherpenzeel
    Bouwbedrijf Kreeft B.V.

  • Ecologisch werkprotocol

    Het ecologisch werkprotocol wordt via beeldmateriaal met tekst duidelijk weergegeven en hangt op diverse plaatsen op het project.

    PR35287 DSM Sunlight
    De Vries en Verburg Bouw B.V.

  • Driehoek overleg bij een calamiteit

    Mocht er op het centraal station een calamiteit voordoen, dan is er een driehoek overleg met NS en ProRail. Meldingen worden eerst naar de hulpdiensten van NS gemeld. Zij nemen de regie over en nemen contact op met overige hulpdiensten. Er is een vluchtroute beschikbaar voor forensen die op een veilige manier door de bouwplaats kunnen worden geëscorteerd. Deze vluchtroute wordt continu verplaatst en het team draagt zorg voor dat deze vluchtroute niet alleen veilig te betreden is, maar ook goed zichtbaar is middels bebording.

    Westknoop Amsterdam Centraal
    BAM Infra B.V.

  • Speciale aandacht aan randbeveiligingen

    Er wordt op dit project speciale aandacht geschonken aan de randbeveiligingen op de verdiepingen. Hierbij wordt tijdens de prefab-fase in de fabriek in de betonnen steunbalken al een bevestiging ingegoten voor randbeveiliging. Op de bouwplaats worden de steunbalken op de grond voorzien van randbeveiliging inclusief de houtenplanken. Hierna worden de steunbalken op hoogte aangebracht en kunnen daarna de vloerdelen geplaatst worden. Het voordeel hiervan is dat na het plaatsen van de vloerdelen, er op hoogte geen randbeveiliging meer hoeft te worden aangebracht. Deze werkwijze vergroot veiligheid tijdens montage en een efficiëntere wijze van werken.

    2305 Kubota Nieuw Vennep
    DIJKHAM bouw B.V.

  • Voorlichting over 'de dode hoek'

    Schooljeugd heeft van het bouwbedrijf voorlichting gekregen over "de dode hoek" bij vrachtwagens, hierbij mochten leerlingen zelf in de cabine plaatsnemen en "de dode hoek" in de spiegel van de vrachtauto bekijken.

    3e Aansluiting Tholen
    Heijmans N.V.

  • Buurtmaatje

    Er is een buurtmaatje aangesteld op het project. Hij is dagelijks aanspreekbaar om de omgeving te helpen met het oplossen/verminderen van overlast die door het project wordt veroorzaakt.

    Kadevervanging Houtzagerssingel
    Kroeze Infra B.V.

  • Vertaling toolboxen voor anderstaligen

    Er wordt van de anderstaligen verwacht dat ze bij toolboxen aanwezig zijn. Hierbij zal het detacheringsbureau de vertaling verzorgen.

    IJburg Bruggen 2060, 2080 en P&P
    Mobilis B.V.

  • Stalen bodemplanken

    Voor het uitladen van breedplaatvloeren zijn stalen bodemplanken gemaakt zodat een pakket in één keer van de vrachtwagen te tillen is. De vrachtauto hoeft hierdoor ook minder lang op de bouwplaats te zijn.

    WB20595 Mascagniestraat te Eindhoven
    BAM Wonen Bouwen op Maat, vestiging Eindhoven

  • TBI Vakschool

    Op dit project is een leerling timmerman werkzaam vanuit de vakschool bouwpraktijk van ERA Contour. TBI Vakschool is een initiatief van TBI bedrijven; J.P. van Eesteren en ERA Contour waarbij 16 leerlingen, geselecteerd vanuit hun BBL-bouwopleiding, in een aanvullend traject van 15 maanden worden klaargestoomd voor een extra praktijkgerichte knowhow in de bouw. 

    2497 GO Holy Zuid Vlaardingen
    ERA Contour

  • Lokale imker steunen

    Koopmans Bouw steunt de lokale imker op het terrein door een grote partij honing en mede van hem te kopen zodat hij weer kan investeren in zijn bijenkasten. Op deze manier draagt Koopmans Bouw bij aan bestrijding van de grote crisis waarin de bijen op dit moment wereldwijd verkeren. In samenwerking met de imker heeft Koopmans Bouw eigen etiketten laten maken. Deze honing en mede worden nu als presentjes geschonken aan opdrachtgevers en aan buren zoals kinderdagverblijf De Wipneus,restaurant De Goeie Gooier en andere relaties.

    de Trappenberg Huizen
    Koopmans Bouw B.V.

  • Filmpje genaamd 'Kees de Bewuste Bouwer'

    Op de projectsite wordt bekendheid gegeven aan de vijf pijlers van Bewuste Bouwers en is een filmpje genaamd 'Kees de Bewuste Bouwer' gemaakt waar toelichting hierop wordt gegeven.

    de Trappenberg Huizen
    Koopmans Bouw B.V.

  • Campagne omgevingsveiligheid

    Recentelijk is binnen Boele & van Eesteren B.V. een nieuwe campagne gestart om de omgevingsveiligheid op de bouwplaats verder onder de aandacht te brengen. In februari zijn er daarom op bouwplaatsen bijeenkomsten georganiseerd waarbij het projectteam zelf een 'mysterievisit' bij de eigen bouwplaats heeft gedaan. De projectleider geeft aan dat de bouwplaatsmedewerkers hier voorafgaand niet over geïnformeerd waren, en dat zij zich hier dus niet op voor konden bereiden. Onder leiding van de projectleider hebben de bouwplaatsmedewerkers een ruime ronde om de bouwplaats gelopen.

    Stadswonen II
    Boele & van Eesteren B.V.

  • Deelname aan management betrokkenheidsbezoek

    Bouwplaatsmedewerkers worden ook betrokken bij de bouwplaats door deelname aan een management betrokkenheidsbezoek. Hiermee wordt met behulp van een aantal vragen de veiligheidscultuur op de bouwplaats beoordeeld. Dit gebeurt samen met de projectleider van het project.

    Tienvoet Heinenoord
    Kroon & De Koning B.V.

  • BHV-certificering

    VEST Infra heeft alle medewerkers van het bedrijf voorzien van een BHV-certificering. Het goede hiervan is, dat medewerkers bv. bij kleine projecten elkaar en de omgeving kunnen helpen. Daarnaast dienen alle medewerkers jaarlijks een cursus te volgen.

    Gemeente Zaanstad - Riolering en herinrichting Koog aan de Zaan en Zaandijk
    VEST Infra B.V.

  • 'Dalux' systeem

    Op een tablet staat het ‘Dalux’ systeem, waarmee digitaal met foto's bepaalde situaties geregistreerd kunnen worden die voor iedere medewerker zichtbaar zijn.

    200587 - Leiden - GO de Horsten
    Ballast Nedam Bouw & Ontwikkeling West

  • Geopolymeer beton

    Tijdens de audit werd aangegeven dat Gebroeders De Koning B.V. op het vorige project een test heeft gedaan met Geopolymeer beton. Geopolymeer beton bestaat in de basis uit dezelfde grondstoffen als traditioneel beton, namelijk zand, grind en water, een bindmiddel en eventuele hulp- en vulstoffen. Afwijkend is het bindmiddel. In de betonsamenstelling wordt hiervoor geen cement gebruikt, maar een bindmiddel op basis van geopolymeren. Dit levert een zeer lage CO2-uitstoot op.

    Muyskenkwartier Kavel 1 JM 12-14
    Gebroeders De Koning B.V.

  • Gratis wassen van ramen en auto's

    Als compensatie voor de overlast wordt aan omwonenden het gratis wassen van ramen en auto's aangeboden. Ook is chocolade verspreid aan omwonenden met op de verpakking een afbeelding van het project.

    Voorburg Damsigt
    Pleijsier Bouw Genemuiden B.V.

  • VVV-bon voor de overlast

    Aan het eind van het project krijgen de bewoners van een koopwoning een VVV-bon voor de overlast die deze renovatie teweeg bracht.

    Fruitbuurt te Barendrecht 118 woningen verduurzamen
    ERA Contour

  • Eigen vakschool

    Het bedrijf heeft zelf een vakschool opgezet, genaamd "Hanse Vakschool".

    Nieuwbouw Jimmy Products
    Hanse B.V.

  • Rondleiding voor leerlingen

    Onlangs heeft het team een school met 30 leerlingen uitgenodigd om een kijkje te nemen op deze bouwplaats. Tijdens de rondleiding kregen leerlingen al het nodige informatie te horen over dit project en waarom het leuk is om te werken in de bouw. Daarnaast werden ook door de leerlingen vragen gesteld aan het team.

    Holland Park Diemen
    Kondor Wessels Amsterdam B.V.

  • Steigeropstelling met aanhaakmogelijkheden

    Voor het aanhaken van de kanaalplaten bij het lossen van de vrachtwagens is een steigeropstelling ontworpen om op een veilige manier vanaf deze steiger met verschillende niveaus op de kanaalplaten te kunnen stappen. Op de steiger zijn ook aanhaakmogelijkheden aangebracht om valgevaar te voorkomen.

    Spoorzone
    Boele & van Eesteren B.V.

  • Bordjes bij de afvalcontainers met de kosten voor het legen

    Voor dit project zijn er bordjes bij de containers geplaatst die aangeven wat de kosten zijn voor het legen ervan, om zo het bewustzijn onder de bouwplaatsmedewerkers te vergroten.

    Nieuwbouw DC Aberdeen te Venlo
    Burgland Bouw B.V.

  • Toolbox meetings door middel van een ronde op de bouwplaats

    Toolboxen worden bij Bouwbedrijven Jongen wat anders ingedeeld dan gebruikelijk. De veiligheidskundige komt een ochtend langs en doet zijn ronde. Hiervan maakt hij/zij een verslag en aansluitend wordt dan een toolbox gehouden over de punten dat op dit werk aandacht behoeven.

    Ontwikkeling en realisatie 68 sociale huurwoningen Venlo Noord
    Bouwbedrijven Jongen B.V.

  • Steigerklemmen voor het opbouwen van de steiger

    De uitvoerder heeft voor de veiligheid in het werkplan van de galerij en het steigerplan, steigerklemmen bedacht. Dit maakt het opbouwen van de steiger op een eenvoudige wijze mogelijk.

    WB20621 VMBO-locatie te Panningen
    BAM Wonen Bouwen op Maat, vestiging Eindhoven

  • Trendanalyse

    Bij alle inspecties, rondgangen en incidenten maken ze een trendanalyse. Deze worden uitgewerkt in leermomenten die gepresenteerd worden op digitale schermen bij de koffieautomaat, of in de schaftkeet (foto voor- en nasituatie).

    De Puls
    VORM Bouw B.V.

  • 9 verschillende routebeschrijvingen

    Medewerkers, bezoekers, onderaannemers, leveranciers en nevenaannemers ontvangen vooraf een routebeschrijving, parkeerinstructie en algemene veiligheidsinstructie, nadat men zich online heeft geregistreerd. Na registratie volgt er een mail met een bevestiging, de projectinformatiefolder en een routebeschrijving, deze staan ook op de site. Er zijn 9 verschillende routebeschrijvingen te downloaden, voor hoge en lage vrachtwagens, voor de drie bufferzones, bezoekers die parkeren en van de bufferzones naar de bouwplaats.

    De Puls
    VORM Bouw B.V.

  • Plattegrond-overzicht met legenda

    Er is voor dit project, als pilot, een plattegrond-overzicht met legenda gemaakt(banner/posters), waar ook de veiligheidsvoorzieningen op vermeld staan. 

    Nieuwe Verkeerscentrale Amsterdam (23 161)
    K_Dekker bouw & infra b.v.

  • Veiligheidsmomentje bij vergaderingen

    K_Dekker bouw & infra heeft al eerder het "Veiligheidsmomentje" bij vergaderingen in het leven geroepen. Waarbij de vergaderingen sindsdien altijd eerst starten met een punt van veiligheid. 

    Nieuwe Verkeerscentrale Amsterdam (23 161)
    K_Dekker bouw & infra b.v.

  • Afspraken in een schema aan de muur

    K_Dekker bouw & infra heeft voor dit project een pilot gestart, waarbij afspraken, welke tijdens meetings gemaakt worden, in een schema aan de muur worden genoteerd. Het schema verdeeld de afspraken in diverse hoofdpunten en weken. Dit overzicht zorgt voor duidelijkheid, meer focus en minder tijdsverlies. Zo is er volgens deze methode minder tijdsverlies aan notulen schrijven, lezen en vergaderingen.

    Nieuwe Verkeerscentrale Amsterdam (23 161)
    K_Dekker bouw & infra b.v.

  • Zaagloods met een klep in de achterwand

    De zagerij staat in een zaagloods. Deze heeft een klep in de achterwand, zodat ook extra lange stukken hout veilig op de zaagbank gezaagd kunnen worden.

    Leiden, Biosciencepark gebouw 5
    Heddes Bouw & Ontwikkeling B.V.

  • Slagbomen met onderhekken

    Het fiets- en voetpad tussen het sportcentrum en de Student Experience kruist de bouwweg. Voor de veiligheid zijn hier slagbomen en verkeerslichten geplaatst om ervoor te zorgen dat bouwverkeer niet tussen de studenten belandt en andersom. De aannemer dacht dat dit voldoende was, maar studenten gaan niet staan wachten en kropen met fiets en al onder de slagbomen door tussen het bouwverkeer. Daarom heeft de aannemer de slagbomen voorzien van onderhekken, zodat dit niet meer mogelijk is en de veiligheid voor eenieder gegarandeerd is.

    Leiden, Biosciencepark gebouw 5
    Heddes Bouw & Ontwikkeling B.V.

  • Communicatiekalender

    Er is een communicatiekalender gemaakt voor afstemming van de communicatiemomenten tussen opdrachtgever, gemeente, de naastliggende bouwer en het bouwbedrijf zelf. Daarin staat wie wat wanneer communiceert.

    Tunnels Stations omgeving Nunspeet
    Van Hattum en Blankevoort B.V.

  • Verplaatsbare container met beeldscherm

    Op de bouwplaats staat een verplaatsbare container met beeldscherm waar medewerkers 3D-tekeningen kunnen bekijken die met BIM zijn gemaakt.

    Tunnels Stations omgeving Nunspeet
    Van Hattum en Blankevoort B.V.

  • HEPA-filters

    Bij een bewoner met de longaandoening COPD zijn speciale HEPA-filters geplaatst door Koopmans Bouw voor extra bescherming.

    Verduurzaming 276 woning Malburgen
    Koopmans Bouw B.V.

  • Digitale spaarpot

    Om aandacht te vragen voor de max. snelheid van 30 km/uur is een digitale spaarpot geplaatst. Voor iedereen die zich aan de snelheid houdt wordt hier geld in gestort. De omwonenden hebben bepaald dat de opbrengst (3.500 euro) naar de hersenstichting gaat.

    HOVEemnes
    BAM Infra Regionaal Apeldoorn

  • Omleidingsroute verlicht middels ledlampen

    In de avonduren is de omleidingsroute extra verlicht middels ledslangen.

    De Punt in Amsterdam
    ERA Contour

  • 'Rode loper' veiligheids-standaarden boek

    Middels het "Rode loper" veiligheids-standaarden boek weten de bouwprojecten niet alleen aan welke veiligheidseisen er tijdens de inrichting van een bouwplaats voldaan moeten worden, maar worden alle BAM-bouwprojecten op deze manier middels dezelfde uniforme wijze ingericht. Na de inrichting middels de "Rode loper", loopt de uitvoerder op het project middels een checklist alle punten na, zodat er niets over het hoofd gezien zou moeten worden. Tevens is er een medewerker binnen de BAM die op de bouwplaatsen,middels audits, inspecties uitvoert en kijkt of aan alle items van de "Rode loper" voldaan is.

    Hollandse Meesters
    BAM Wonen Speciale Projecten

  • Tekenwedstrijd voor kinderen

    Om te vieren dat de bouw gestart is, heeft ERA Contour een tekenwedstrijd voor alle kinderen in de buurt georganiseerd. De bouwer was heel benieuwd hoe het droomhuis van kinderen eruit ziet. De kinderen konden hun tekening inleveren in een speciale bus aan het hek van de bouwlocatie. De mooiste en leukste tekeningen zijn op een bouwhekdoek gedrukt en blijven tijdens de bouw op het hekwerk zichtbaar.

    Lomanlaan Utrecht
    ERA Contour

  • Héé, ben jij oké?-campagne

    Bij BAM is er een “Héé, ben jij oké?-campagne” (heebenjijoke.nl). Dit is een campagne voor medewerkers waar het niet goed mee gaat, zoals gezondheid, grensoverschrijdend gedrag, discriminatie etc. Met de campagne worden praatkaarten, instructievideo's, presentaties, toolbox meetings en dergelijke gemaakt.

    Elzenhof Hillegom
    BAM Wonen B.V.

  • KYP online planningsprogramma

    Keep your promise (KYP) is een online planningsprogramma. Bij elke bewerking wordt er een voorman aan gekoppeld en een mailadres. Zo wordt de medewerker op de hoogte gehouden over de voortgang van het werk op dagniveau.

    Elzenhof Hillegom
    BAM Wonen B.V.

  • Draka E

    BAM bepaalt welke materialen niet meer welkom zijn op de bouw en er moeten duurzame alternatieven zijn. Zo is één van de eisen Draka E. Hierbij wordt restbekabeling omgesmolten om nieuwe kabels te produceren. Dit is de 'groene' E-LINE range duurzamere kabeloplossingen van Draka.

    Elzenhof Hillegom
    BAM Wonen B.V.

Bezoekadres

Zilverstraat 69
2718 RP Zoetermeer

Postadres

Postbus 942
2700 AX Zoetermeer

Bewuste Bouwers staan voor:

Omgevingsmanagement, maatschappelijk verantwoord ondernemen, duurzaamheid en veiligheid op en rond de bouwplaats. Lees meer

Aangesloten bij: