Best Practice voor de Boxen bij project Schiphol Airport MKS Treinperrons – Aanpassen Stijgpunten Plaza

BAM Infra B.V. voert werkzaamheden uit op het treinstation van Schiphol Airport. Hier pakken zij de bestaande stijgpunten aan; trappen, hellingbanen en liften. Het doel is Schiphol ook in de toekomst comfortabel, veilig en overzichtelijk te houden. En om in te spelen op de verwachte reizigergroei van het openbaar vervoer op Schiphol.

Op het project vervangt BAM Infra B.V. de hellingbanen door vaste trappen en verbreden zij de bestaande en nieuwe trappen. Ook maken zij van enkele roltrappen, dubbele roltrappen. De bestaande liften worden gerenoveerd. Verder komt er brandwerend glas rondom de stijgpunten en de liften op het perron. Ook past BAM Infra B.V. de technische installaties aan. Op Schiphol Plaza worden de bestaande kappen vervangen door glazen balustrades.

Normaal gesproken worden dit soort werkzaamheden zoveel mogelijk in de vakantieperiode gepland. Op Schiphol Airport zijn dit juist de drukste perioden van het jaar. De werkzaamheden worden daarom alleen in de eerste en laatste drie maanden van het jaar uitgevoerd. Begin oktober 2023 vervolgen de werkzaamheden voor de overige stijgpunten. Zo wordt er zoveel mogelijk om de vakanties heen gepland en blijft de luchthaven goed bereikbaar voor reizigers.

De locatie vergt extra voorbereiding

Werken aan een project als dit is uitdagend, aldus het team van BAM Infra B.V. Dagelijks zijn meerdere partijen tegelijk op een zeer kleine werkplek bezig om de planning te behalen, zodat de reizigers zo snel mogelijk weer via de Plaza naar het perron kunnen en vice versa. Werken op een locatie met weinig ruimte en continu reizigers om je heen, in het hart van Schiphol, vergt daarom extra goede voorbereiding en erbovenop zitten met de uitvoering. Het team vertelt: “Afgelopen periode was intens, maar mede dankzij een prettige samenwerking met ProRail, Schiphol en diverse onderaannemers hebben we het eerste deel van dit project succesvol afgerond en op tijd weer in gebruik gegeven.”

De “box”: een rookcompartiment met meerdere functies

Op de bouwplaats wordt veel aandacht besteed aan de omgeving, zeker gezien de locatie van het project. Vanuit de klant was er de eis om de werkplekken op Plaza-niveau af te schermen van de reizigers en deze rookwerend te maken in verband met de brandveiligheid. In overeenstemming met ProRail en Schiphol is BAM met het idee van een rookcompartiment gekomen dat meerdere functies heeft, namelijk een “box” die rookwerend is, voorzien is van bewegwijzering voor reizigers van en naar het perron en tegelijkertijd alle werkzaamheden en hinder afschermt voor reizigers. “Hierdoor creëer je een optimale werksfeer binnen het werkterrein, omdat de werknemers niet afgeleid worden door de passagiers en andersom.”, vertelt het team. De boxen zijn bovendien modulair uitgevoerd en worden de komende BAM-projecten op Schiphol opnieuw gebruikt. Daarna worden ze verkocht aan Schiphol, zodat ze weer voor andere projecten op de luchthaven gebruikt kunnen worden. De inzet van de boxen wordt door Bewuste Bouwers aangemerkt als Best Practice en dient als Goed Voorbeeld voor collega-projecten en -bouwers.

Een veilige en duurzame aanpak van de werkzaamheden; voor, tijdens en na ieder project

Het team van BAM Infra B.V. benoemt wat voor hen de meerwaarde van Bewuste Bouwers is: “Het is fijn om gedurende de werkzaamheden feedback te ontvangen van de omgeving, hierdoor blijf je scherp en kun je snel schakelen wanneer er iets onverwacht naar voren komt. BAM staat altijd open voor constructief commentaar en werkt graag samen met alle betrokken partijen aan een veilige en duurzame aanpak van de werkzaamheden, zowel voor, tijdens en na ieder project. Bewuste Bouwers helpt ons hierbij.”

Meer informatie over het project

Meer informatie over en impressies van het project vind je op de websites van BAM Infra B.V.ProRail en Schiphol.

Bezoekadres

Zilverstraat 69
2718 RP Zoetermeer

Postadres

Postbus 942
2700 AX Zoetermeer

Bewuste Bouwers

Bewuste Bouwers staan voor omgevingsmanagement, maatschappelijk verantwoord ondernemen, duurzaamheid en veiligheid op en rond de bouwplaats. Lees meer