Best Practice voor de oprijplaat bij project Inbouwpakket De Office Den Bosch

Rijkswaterstaat Zuid-Nederland verhuist van de Zuidwal in Den Bosch naar het nieuw ontwikkelde kantoorgebouw De Office, gelegen op de hoek van de Magistratenlaan en Spiegeltuin in Den Bosch (Paleiskwartier). De Office is destijds door de ontwikkelaar zonder inbouwpakket opgeleverd. Om de huisvesting van Rijkswaterstaat Zuid-Nederland en andere toekomstige gebruiker(s) te kunnen realiseren, zorgt BAM Bouw en Techniek voor de realisatie van het inbouwpakket. De realisatie omvat het slopen van vloeren, het maken van plafonds, het plaatsen van diverse installaties, wanden, kozijnen, dakluifel en dakterras (vergroten), het maken van een fietsenstalling en het wijzigen van de hoofdentree inclusief liftinstallatie. Het project is halverwege 2021 gestart en moet in juni 2022 gereed zijn.

Andere uitdagingen

Het is geen standaard bouwplaats, maar een project dat zich afspeelt binnen de muren van het bestaande gebouw De Office. Het uitvoeringsteam staat hierdoor voor heel andere uitdagingen dan de meeste andere bouwplaatsen. Dit en de zeer korte bouwtijd maakt het project heel uitdagend.

Dubbele veiligheidsmaatregel: oprijplaat & aanlijning

Het project is door Bewuste Bouwers erkent en presteert op alle pijlers ‘boven de norm’ van de Bewuste Bouwers-gedragscode. Daarnaast is een Best Practice en een Goed Voorbeeld aangemerkt.

Veiligheid op een bouwplaats heeft de hoogste prioriteit en het is een maatschappelijke verantwoordelijkheid om risico’s weg te nemen bij de bron of zo veel mogelijk te minimaliseren. Op de bouwplaats van De Office zijn diverse fysieke voorzieningen toegepast. Een bijzondere voorziening is ontwikkeld door de hoofduitvoerder en werkvoorbereider. Een manier om lasten veilig naar binnen te begeleiden via de gevelopeningen op de diverse etages. “Het uitgangspunt was het creëren van een transportopening waarbij je niet meteen voor een groot gat staat. Als de deuren worden geopend, staat de oprit nog in de verticale stand om te voorkomen dat medewerkers van grote hoogte kunnen vallen. De als oprit dienstdoende plaat is scharnierend aangebracht en kan alleen achteruitlopend, van de gevelsparing af, naar beneden gebracht worden om als oprit te dienen.” Het extra bijzondere aan deze voorziening is de dubbele veiligheidsmaatregel. “Al deze werkzaamheden worden uitgevoerd door aangelijnde medewerkers.” Aanlijning aan gecertificeerde ogen en banden die bevestigd zijn aan de kanaalplaatvloer. Deze toepassing wordt aangemerkt als een Best Practice en dient als goed voorbeeld voor collega-projecten en collega-bouwers.

Zonder de app is toegang tot de bouwplaats niet mogelijk


Op de bouwplaats leert men van fouten en verbetert men continu de veiligheid. Daarom combineert BAM de Bouwpas met Safesight. Alle BAM-medewerkers en onderaannemers hebben de Bouwpasapp, waarin Safesight is geïntegreerd. Zonder die app, waarin naast persoonlijke gegevens ook al het andere papierwerk is opgeslagen, is toegang tot de bouwplaats niet mogelijk. Medewerkers ontvangen instructies, maar kunnen ook onveilige situaties fotograferen en doorgeven via de app. De uitvoerder, KAM-adviseur of projectleider kan via verschillende dashboards de organisatie eenvoudig monitoren en waar nodig aansturen. Een laagdrempelige manier om meldingen van onveilige situaties te doen. Dit ziet Bewuste Bouwers als een Goed Voorbeeld.

Extra aandacht voor veiligheid


Wij, van Bewuste Bouwers, zijn trots op BAM Bouw en Techniek. De bouwplaats laat zien dat er extra aandacht is voor de veiligheid van haar eigen bouwplaats medewerkers. Het project is goed op orde, met een goede sfeer en grote beschikbaarheid van informatie. Team BAM Bouw en Techniek: “Bewuste Bouwers heeft mede gezorgd voor deze extra aandacht voor veiligheid en het creëren van een veilig leefomgeving.”

Felicitatiebezoek

Woensdag 6 april gingen wij gewapend met worstenbroodjes op felicitatiebezoek op de bouwplaats van De Office, waar wij nog meer informatie over het project en de Best Practice hebben gekregen. Nogmaals van harte gefeliciteerd met het behalen van deze mooie Best Practice en bedankt voor de gastvrijheid.

Bezoekadres

Zilverstraat 69
2718 RP Zoetermeer

Postadres

Postbus 942
2700 AX Zoetermeer

Bewuste Bouwers

Bewuste Bouwers staan voor omgevingsmanagement, maatschappelijk verantwoord ondernemen, duurzaamheid en veiligheid op en rond de bouwplaats. Lees meer