Best Practice voor De Bouwpraktijk bij project 504 woningen Schermerhoek

ERA Contour en Smits Vastgoedzorg renoveren de flat de Schermerhoek in Capelle aan den IJssel. De Schemerhoek is een van de zogenoemde ERA-flats. De flat is eind jaren 60 gebouwd in de tijd waarin de woningnood het meest nijpend was. Het grootschalige verbeter- en verduurzamingstraject is onderdeel van een omvangrijk verbetertraject van de wijk, waarin onder andere veiligheid en sociale cohesie een belangrijke rol spelen.

De 504 woningen worden ingrijpend verbeterd en verduurzaamd. Zo worden zij onder andere klaargemaakt om aardgasvrij te worden. Enkel glas wordt vervangen door driedubbel glas. En alles wordt geïsoleerd en voorzien van mechanische ventilatie.

De renovatie is een heel uitgebreid proces. Er wordt gewerkt in treintjes, waarin alle disciplines elkaar goed opvolgen. Dat is veel plannen en afstemmen. Om te voorkomen dat gedurende het grootschalige verbeter- en verduurzamingstraject woningen uit de woningvoorraad als logeerwoningen ingezet moeten worden, kunnen bewoners gebruikmaken van de tijdelijke woonunits. Na 2 tot 3 weken hebben bewoners weer de volledige beschikking over hun appartement.

De Bouwpraktijk

Op de bouwplaats van de Schermerhoek is een speciale loods ingericht voor De Bouwpraktijk. De Bouwpraktijk is een uniek concept waarbij op een duurzame manier gekeken wordt naar social return. Hierin worden mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan een baan in de bouw geholpen. Het traject duurt 12 weken en de deelnemers worden elke werkdag van 7 – 16 uur op de bouwplaats verwacht. Op deze manier worden zij werkfit gemaakt en kunnen zij kennismaken met de bouw. Bovendien betekent gemotiveerd deelnemen aan het traject ook een grote kans op een baan bij één van de bouwbedrijven. Inmiddels werken 4 ex-deelnemers nu in loondienst mee aan de verduurzaming van de Schermerhoek; anderen werken op projecten in de buurt of hebben gekozen voor een baan buiten de bouw.

De Bouwpraktijk staat binnen de bouwhekken waardoor de deelnemers direct leren wat de bouw inhoudt en de bouwvakkers en deelnemers elkaar kunnen leren kennen. De connectie begint hier al! Leermeester Geoffrey Westerhof is elke dag aanwezig om de gemotiveerde deelnemers te helpen en ondersteunen waar nodig.

Twaalf weken

De Bouwpraktijk duurt 12 weken waarin de deelnemers kennismaken met allerlei facetten uit de bouw. Zij krijgen in de loods les van de vakmensen die aan het werk zijn op De Schermerhoek en dus niet van docenten. Zo ontstaat er direct een kruisbestuiving. Na 5 weken maken de kandidaten een keuze voor wat zij leuk vinden en waar hun talenten liggen en gaan zij meelopen met de vakmensen op de flat. Gedurende de twaalf weken krijgen de deelnemers ook Nederlandse taalles (jargon/vaktaal) en krijgen zij een 3-daagse cursus voor het behalen van het VCA-certificaat.

De Bouwpraktijk wordt door Bewuste Bouwers aangemerkt als Best Practice en dient als Goed Voorbeeld voor collega-projecten en -bouwers!

Meer informatie 

Meer informatie over en impressies van De Bouwpraktijk vind je op de website www.debouwpraktijk.nl.

Bezoekadres

Zilverstraat 69
2718 RP Zoetermeer

Postadres

Postbus 942
2700 AX Zoetermeer

Bewuste Bouwers

Bewuste Bouwers staan voor omgevingsmanagement, maatschappelijk verantwoord ondernemen, duurzaamheid en veiligheid op en rond de bouwplaats. Lees meer