Best Practice ‘WAVE opstartsessie’ bij project The Joan I en II

Visser & Smit Bouw realiseert in samenwerking met Kropman Installatietechniek het moderne en duurzame bedrijfsverzamelgebouw ‘The Joan I’ in Amsterdam. Het gebouw bij het knooppunt tussen de snelwegen A10 en A2 omvat circa 24.000 m2 flexibele kantoor- en creatieve bedrijfsruimte, royale werkplaatsen en horecaruimte, verdeeld over 8 verdiepingen. Daarmee wordt The Joan I een aanjager voor nieuwe stedelijke levendigheid in de ontwikkelende werkstad OverAmstel (Amstel Business Park Zuid).

Samen bouwen betaalt zich terug

Op de bouwplaats is veel aandacht voor samenwerking. Hoofduitvoerder Freek Teunissen ziet dit als een groot voordeel: “Ik ga elke dag met veel plezier naar Amsterdam om te bouwen aan The Joan! Op dit werk leggen we nóg meer nadruk op samen bouwen. Dit betaalt zich terug in planning, kwaliteit en werkplezier. Wat je samen doet gaat gewoon makkelijker. Verder is het leuk om een mooi kantoor te bouwen op een prachtige locatie!”

Best Practice voor ‘WAVE opstartsessie

Het borgen van de veiligheid voor de omgeving pakt Visser & Smit Bouw planmatig aan, ondersteund door het veiligheidsprogramma WAVE (Wees Alert! Veiligheid Eerst!). Als een van de eerste van alle VolkerWessels-ondernemingen houdt Visser & Smit Bouw zogenoemde WAVE opstartsessies. Het doel van de ‘WAVE opstartsessie’ is om met het projectteam The Joan I, de afgevaardigden van partners en de onderaannemers keuzes te maken hoe vorm en inhoud te geven aan het veiligheidsbewustzijn van alle bouwplaatsmedewerkers en de veiligheid tijdens de bouw van The Joan I. Hieruit volgt een Commitment- en Actieplan. Iedereen die aanwezig is en de afspraken onderschrijft, ondertekent de, voor het project gemaakte, WAVE-doelstelling.

 “Bij Visser & Smit Bouw merkten we dat er behoefte aan was. Er waren te veel losstaande dragers van kennis over veiligheid. In de WAVE opstartsessies brengen we al deze losse delen per fase van de bouw bij elkaar. Zo wordt alle kennis gebundeld. Bij de sessies willen we juist de bouwplaatsmedewerkers van alle partijen betrekken. Zij maken uiteindelijk het grote verschil op de werkvloer. Door afspraken over veiligheid per bouwfase op posters te zetten, motiveren we het aanspreken op gemaakte afspraken in de WAVE opstartsessies,” aldus Freek.

Een aanknooppunt voor bewustwording

Wij, van Bewuste Bouwers, zijn trots op Visser & Smit Bouw, die zo bewust omgaat met de gedragscode en goed gebruikmaakt van de handvatten die wij aanbieden. Freek vult aan: “Via ‘VerbeterDeBouw.nl’ is het voor de omgeving mogelijk tips en klachten te delen. Deze worden altijd meteen bij ons doorgezet en opgepakt. Verder zijn de 5 pijlers een mooi aanknooppunt voor bewustwording op de bouwplaats.”

Meer informatie over het project

In The Joan I staat gezondheid en comfort voorop. Het ontwerp van de hand van architectenbureau OZ kenmerkt zich door de glazen gevel met stalen kruizen en een open uitstraling. De toepassing van veel glas in de gevel zorgt voor veel natuurlijke lichtinval en een wijds uitzicht naar buiten. Iedere etage is voorzien van levende verticale begroeiing, die wordt gevoed met opgevangen regenwater. Deze ‘groene longen’ bevorderen het welzijn en de productiviteit van gebruikers. Ontwikkelaar Being streeft samen met Cromwell Property Group voor het gebouw zowel een WELL Platinum (welzijn) als een BREEAM Excellent (duurzaamheid) certificering na.

Tegenover The Joan I komt een efficiënt en stijlvol parkeerhuis, The Joan II. Het ontwerp hiervan sluit naadloos aan op de openbare ruimte en de architectuur van The Joan I. Zo wordt het gebouw voorzien van een groene gevel. De installaties van het drie verdiepingen tellende parkeerhuis worden volledig gevoed vanuit de duurzame (hoofd)installatie van The Joan I. Meer informatie over het project is te vinden op de website van Visser & Smit Bouw.

Bezoekadres

Zilverstraat 69
2718 RP Zoetermeer

Postadres

Postbus 942
2700 AX Zoetermeer

Bewuste Bouwers

Bewuste Bouwers staan voor omgevingsmanagement, maatschappelijk verantwoord ondernemen, duurzaamheid en veiligheid op en rond de bouwplaats. Lees meer