Best Practice voor gecombineerde afvalcontainer bij project Alliander bouw onderstation Sint Maartensbrug

In het gebied tussen Burgerbrug, Petten en Schagerbrug is het elektriciteitsnet volledig benut. Er is geen transportcapaciteit meer beschikbaar. Bovendien neemt de vraag naar en het aanbod van stroom de komende jaren flink toe door onder meer nieuwbouw en het verduurzamen van huizen, (agrarische) bedrijven en de ontwikkeling van de Energy & Health Campus in Petten. Om het elektriciteitsnet klaar te maken voor de toekomst, bouwt K_Dekker bouw & infra in opdracht van Alliander een nieuw elektriciteitsstation in Sint Maartensbrug. We spreken het team van K_Dekker bouw & infra over dit project én de Best Practice die op dit project is erkend.

Bouwen onder de Noord-Hollandse elementen

Dit project is het eerste van maar liefst 69 nieuwe onderstations in Noord- en Zuid-Holland. Een uniek project dus. “De projectlocatie ligt midden in en tussen de weilanden met prachtige vergezichten, maar in de winter hebben we moeten werken in ruige omstandigheden”, vertelt Simone Jonker (Omgevingsmanager bij K_Dekker bouw & infra). “Er is ontzettend veel regen gevallen en de wind heeft hier vrij spel. Daar moeten we echt rekening mee houden in onze bouwplaats inrichting. Een compliment aan stichting Bewuste Bouwers, omdat het bouwhekdoek geen last leek te hebben van de weersomstandigheden en daardoor kon blijven hangen en zichtbaar bleef voor de omgeving.” K_Dekker bouw & infra is inmiddels ervaren in het bouwen van elektriciteitsstations, maar toch is dit een bijzondere in het rijtje. “Deze locatie is voor ons om de hoek en dat maakt het extra leuk en speciaal om op dit project te werken.”

Innovatie in afvalbeheer

Bij K_Dekker bouw & infra staat milieubewustzijn hoog in het vaandel. Met een MVO- en duurzaamheidsbeleid en een bedrijfsbreed beleid om de CO2-uitstoot te beperken, is het bouwbedrijf op een verantwoorde wijze bezig met het milieu. Dit blijkt ook uit de gecombineerde afvalcontainer. De vaste onderaannemer van K_Dekker bouw & infra, transportbedrijf Johan Peetoom, heeft het idee voor een gecombineerde afvalcontainer samen met het bouwbedrijf ontwikkeld. Project Alliander bouw onderstation Sint Maartensbrug fungeert als pilot. Simone vertelt hier meer over: “De container heeft twee compartimenten voor afval, zoals puin, hout, karton, net wat voor afval er op het project ontstaat. De container kan worden uitgebreid met meerdere compartimenten. Wanneer de container vol is, neemt de uitvoerder contact op met de chauffeur. Deze haalt de container op en leegt deze direct bij de afvalverwerker.” Dit idee is tot stand gekomen doordat er vaak weinig ruimte is op een project voor een milieustraat. Nu hoef je voor meerdere soorten afval op het project slechts één container te gebruiken. Daarnaast betekent het minder vervoersbewegingen in aan- en afvoer van diverse containers, wat weer gunstig is voor de CO2-uitstoot. Tot slot kun je hiermee eenvoudig ook op kleine bouwplaatsen al afval scheiden bij de bron. Ruimtebesparend, kostenbesparend en milieuvriendelijk; deze pilot wordt gekenmerkt als een Best Practice.

Bouwen met bewustzijn: een cultuur van verantwoordelijkheid

K_Dekker bouw & infra is alweer twaalf jaar verbonden aan Bewuste Bouwers, waarvan de laatste twee jaar als een 100%-deelnemer. Wat betekent dat alle aangemelde projecten één keer per jaar worden geaudit. “Dit heeft ervoor gezorgd dat iedere werknemer de normen van de Bewuste Bouwers-gedragscode implementeert in de werkwijze en inrichting op een projectlocatie”, legt Simone uit. “Er is inmiddels zoveel kennis en comfort over Bewuste Bouwers bij de eigen werknemers, waardoor ook ruimte ontstaat om de onderaannemers mee te nemen in de manier van werken en omgang met de omgeving. De posters in de keet, een toolbox en de bouwhekdoeken vormen een (bewuste) reminder aan het dagelijks gedrag en keuzes van iedereen op de bouwplaats.”

Bezoekadres

Zilverstraat 69
2718 RP Zoetermeer

Postadres

Postbus 942
2700 AX Zoetermeer

Bewuste Bouwers

Bewuste Bouwers staan voor omgevingsmanagement, maatschappelijk verantwoord ondernemen, duurzaamheid en veiligheid op en rond de bouwplaats. Lees meer