Column: De kunst van bewust bouwen: onbewuste impact op de omgeving

Onlangs bracht ik een bezoek aan de Landelijke Omgevingsmanagementdag (LOMD). Tijdens één van de inspirerende presentaties sprak Genieke Hertoghs. Zij leert mensen hun impact te vergroten in communicatie en gedrag. Beïnvloeding van het onbewuste speelt hierin een grote rol. De rol van ons onbewuste is heel sterk. Zó sterk dat het voor 95 à 98% van de tijd richting geeft aan al ons denken. Slechts 2 tot 5% doen we echt bewust!  

Van bouwhek tot horizon

Tijdens de LOMD stond de ontwikkeling van het vak omgevingsmanagement centraal. Ik vond het mooi om te zien hoe de betrokkenheid, vanuit bouwbedrijven, met de omgeving verbetert. En mooi ook te zien dat er steeds meer bedrijven, apps en middelen beschikbaar komen om dit te realiseren. Het stemde mij gerust dat de sector lekker bezig is.

Al sinds 2009 zet Bewuste Bouwers zich in voor een betere leefomgeving rondom een bouwplaats. Deelnemers die zich bij ons aansluiten zetten ‘bewust’ onze gedragscode in om het bewustzijn van en met de omgeving te vergroten. Zij zijn zich ‘bewust’ van de impact die zij hebben op de omgeving. Want bij het bouwhek houdt de wereld niet op, maar begint hij juist.

Hinder is niet altijd uit te sluiten, maar de manier waarop de bouwer te werk gaat – en de hinder(beleving) probeert te beperken – bepaalt de acceptatie in de omgeving. Ik word er dus blij van als hoog wordt ingezet op goed omgevingsmanagement en de omgeving van een bouwplaats serieus wordt genomen. Dit is in lijn met de Omgevingswet die ingaat per 1 januari 2024.

In de waan van de dag

Er is echt een verbetering zichtbaar op en rond bouwplaatsen en het mooie is: de bouwbedrijven ervaren zelf ook dat goed omgevingsmanagement zich vertaalt naar een efficiënter en soepeler bouwproces, met een beter imago als resultaat. Hoe knap is dat eigenlijk, bedacht ik mij bij de lezing van Genieke. Dat zelfs met alle drukte en ‘de waan van de dag’,  er bouwers in staat zijn om heel ‘bewust’ met de omgeving bezig te zijn.

Dat verdient een groot compliment, wat we wel eens vergeten. Waarschijnlijk omdat ons onbewuste deel (95 à 98%) bezig is met zich druk te maken over wat er allemaal niet goed gaat. Met de Omgevingswet in het vizier, heb ik alle vertrouwen in een toekomst waarin bouwplaatsen werken met oog voor de wereld om ons heen. Laten we onbewust bekwaam blijven werken aan deze positieve verandering. Samen maken we het verschil.

Bezoekadres

Zilverstraat 69
2718 RP Zoetermeer

Postadres

Postbus 942
2700 AX Zoetermeer

Bewuste Bouwers

Bewuste Bouwers staan voor omgevingsmanagement, maatschappelijk verantwoord ondernemen, duurzaamheid en veiligheid op en rond de bouwplaats. Lees meer