KWS en Bewuste Bouwers samen in actie: sportieve competitie bevordert nette werkplaatsen

Een opgeruimde werkplek draagt bij aan een veilige werkomgeving. Vanuit een proactieve en vooruitstrevende veiligheidscultuur die past bij trede 4 en 5 van de veiligheidsladder heeft KWS dit inzicht, samen met Bewuste Bouwers, voor de vestiging Amsterdam-Utrecht omgezet in actie door middel van een sportieve competitie. Bewuste Bouwers heeft als onafhankelijke partij in deze de toetsing uitgevoerd met behulp van op maat gemaakte normkaarten, waarbij de focus lag op veiligheid door schone en opgeruimde werkplekken.

Focus op veiligheid en ordelijkheid

Onderzoek heeft aangetoond dat kleine ongelukken vaak verband houden met rommelige werkplekken. Denk hierbij aan struikelen, uitglijden en vallende voorwerpen. Het doel van dit project was dan ook om medewerkers en (onder)aannemers hiervan bewust te maken en te motiveren hun werkplek netjes en ordelijk te houden. Op vrijwillige basis kon iedere medewerker zijn of haar project aanmelden voor deze uitdaging.

Onafhankelijke toetsing: Bewuste Bouwers waarborgt eerlijke beoordeling

Om de beoordeling eerlijk en gelijk te laten verlopen, heeft Bewuste Bouwers de toetsing op locaties van KWS uitgevoerd. Bewuste Bouwers heeft op basis van wat KWS getoetst wilde hebben een normkaart ontwikkeld, speciaal voor dit project. Met name op de pijler Verzorgd werd getoetst, maar ook de pijlers Veilig, Vakmensen en Milieu kwamen aan bod. In totaal werden tien bouwplaatsen en drie kantoren geaudit. Dit was in lijn met de audits die normaal gesproken worden uitgevoerd op Bewuste Bouwers-bouwplaatsen. Van alle bezoeken is een korte rapportage, inclusief beeldmateriaal en eindscore, opgesteld.

Betrokkenheid en enthousiasme leiden tot positieve resultaten

De winnaar is intern door KWS bekendgemaakt. Opvallend en positief waren de betrokkenheid en het enthousiasme van sommige locaties, waar de intrinsieke motivatie hoog was om de werkplekken netjes te houden. Het project heeft niet alleen bijgedragen aan een veiligere werkomgeving, maar heeft ook laten zien dat initiatieven zoals deze positieve veranderingen kunnen stimuleren.

Ben jij benieuwd wat Bewuste Bouwers op dit gebied voor jouw bouwplaats en/of kantoor kan betekenen? Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden voor audits te bespreken (T: 079 303 17 15/E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).

Bezoekadres

Zilverstraat 69
2718 RP Zoetermeer

Postadres

Postbus 942
2700 AX Zoetermeer

Bewuste Bouwers

Bewuste Bouwers staan voor omgevingsmanagement, maatschappelijk verantwoord ondernemen, duurzaamheid en veiligheid op en rond de bouwplaats. Lees meer