Deelnemer in beeld: Pleijsier Bouw

Wij zetten onze bedrijfsdeelnemers graag in het zonnetje. Om te laten zien dat zij met veel mooie innovaties en ontwikkelingen bezig zijn en om anderen hiermee te inspireren. We trappen af met Pleijsier Bouw. We spreken Robert Pleijsier (directeur) en Bert Groen (projectcoördinator) over het werk van Pleijsier Bouw, het enthousiasmeren van de nieuwe generatie en het belang van samenwerking.

Pleijsier Bouw kent een rijke geschiedenis. Het familiebedrijf is in 120 jaar uitgegroeid tot een naam van formaat en richt zich specifiek op utiliteitsbouw. De brede klantenkring maakt dat zij zich dagelijks bezighouden met een tal aan verschillende projecten, van de bouw van distributiecentra en kantoren tot het realiseren en transformeren van megastores, automotive, appartementen en ‘last but not least’ hotels.

De organisatie is door de jaren heen zo gegroeid

De keuze voor een specialisatie in utiliteitsbouw was volgens Robert heel simpel: “De organisatie is door de jaren heen zo gegroeid. De utiliteitsbouw lag ons en paste bij ons bedrijf. En terwijl we de keuze hebben gemaakt voor de specialisatie in utiliteitsbouw, zorgen we wel dat de breedte in onze projecten blijft. Niet alleen omdat het dan interessant blijft, maar zo passen wij ons ook gemakkelijk aan aan de vraag binnen de verschillende markten. Op die manier houden wij workflow.” Bert vult aan: “En die focus op utiliteitsbouw, maar ook de breedte van de utiliteitsprojecten waarin wij werken, zorgt ervoor dat wij veel kennis en ervaring meebrengen naar projecten. Daarbij komt ook dat Pleijsier Bouw als familiebedrijf een heel platte organisatie is. We hebben korte lijnen met elkaar en werken in kleine projectteams, waardoor we snel kunnen schakelen en gemakkelijk aanspreekbaar zijn. Dit persoonlijke contact wordt door opdrachtgevers als plezierig ervaren.”

De trein rijdt ook weer door

Een recent afgesloten project van Pleijsier Bouw is Assen M&G Group. Binnen dit project is vanaf het begin meegedacht met de ontwikkeling. Robert vertelt: “We haken eigenlijk altijd in het voortraject aan. Vervolgens zijn wij tot en met de oplevering betrokken en verlenen eventueel zelfs service voor de periode erna.” Het project Assen M&G Group is ontworpen als een distributiecentrum, maar toegespitst op het gebruik als fabriek. Bert was hierin actief betrokken als projectcoördinator: “Om over iedere positie van bijvoorbeeld belangrijke aansluitingen na te denken en echt bij dat hele proces aanwezig te zijn, vond ik heel mooi. Dus het stukje ontwerp is heel interessant, maar vooral ook de samenwerkingen met verschillende stakeholders die hierbij plaatsvonden.”

Het bij elkaar brengen van partijen en deze ook aan hen binden, ziet Robert als één van hun expertises. “Wij zeggen altijd ‘de trein rijdt ook weer door’. Het gaat om het project, maar vooral ook om de relaties die je opbouwt. De partijen waar wij mee werkten in de crisisperiode, zijn de partijen waar wij nu nog steeds mee samenwerken. We stellen de mens centraal, of dat nu een klant is, een medewerker of een partner. We meten bijvoorbeeld de klanttevredenheid na afloop van een project en streven altijd naar een klanttevredenheid van een 8. Maar zijn nooit tevreden. Als er dingen opvallen, gaan we altijd met de klant in gesprek om er in het vervolg van te leren.

De bouw is zoveel meer dan ‘met regen op de steiger staan’

De samenwerking met opdrachtgevers en stakeholders lijkt ogenschijnlijk geen grote uitdaging voor Pleijsier Bouw. Toch zijn er genoeg uitdagingen waar ook zij mee te maken krijgen, zoals het steeds grotere tekort aan vakmensen. Pleijsier Bouw onderneemt concrete acties om de nieuwe generatie te enthousiasmeren en geeft aanstormend talent ruimte binnen de organisatie.

Robert geeft bijvoorbeeld aan dat zij aangesloten zijn bij Opleidingsvereniging Genemuiden (OVG). Dat is hét opleidingsbedrijf voor de bouw in de omgeving. Samen met de ROC’s in de regio leiden zij leerlingen op die een BBL-opleiding volgen in de bouw. “Sinds een halfjaar heeft het OVG ook een onderdeel waar leerlingen van basisscholen en middelbare scholen langs kunnen komen om technisch aan de slag te gaan (de CTW ontdekwerkplaats). Om hen te laten zien hoe leuk het is om met je handen te werken. De bouw is een fantastische sector met ontzettend veel mensen die hun vak verstaan en toch blijft het imago van de bouw een uitdaging. Ik zie voor ons een mooie taak om de nieuwe generatie enthousiast voor de bouw te maken. Wij hebben bijvoorbeeld altijd wel meerdere stagiaires binnen ons bedrijf. Soms komt er een schoolklas op bezoek op de bouwplaats. We moeten af van die verhalen die alleen gaan over ‘met regen op de steiger staan’, de bouw is zoveel meer dan dat.

“Als ik kijk naar mezelf en waar ik voldoening uithaal, dan vind ik het vooral mooi dat je als persoon of als bedrijf een bijdrage levert aan je omgeving.” vertelt Bert. “Je bent met iets bezig waarvan je ook het resultaat gaat zien. En ook de combinatie tussen het stukje techniek en de mens is een interessante. Elk project is anders, zowel in techniek als in mensen, die combinatie is heel boeiend.”

Rommel op de bouw, wordt rommelen aan je gebouw

Naast het tekort aan vakmensen, staat de sector voor nog meer uitdagingen. In een tijd waarin duurzaamheid steeds meer een rode draad in het leven gaat vormen, is het een van de belangrijkste pijlers van Pleijsier Bouw. Een voorbeeld waaruit dit blijkt zijn de eigen kantoren. Het nieuwe kantoor in Nijkerk was het eerste kantoor in Nederland met BREEAM-NL certificaat Outstanding, het hoogste level in duurzaamheid en de maximale score. Daarnaast is het kantoor WELL Gold- en is Pleijsier Bouw al jaren milieu gecertificeerd middels ISO 14001.

In 2013 besloot Pleijsier Bouw het eerste project aan te melden bij Bewuste Bouwers. Robert zag al snel de overeenkomsten tussen de twee partijen. “Op een gegeven moment gingen wij BREEAM-projecten doen. De adviseur op een van die projecten wees ons toen op Bewuste Bouwers. En al snel merkten wij dat de gedragscode van Bewuste Bouwers in het verlengde lag van onze manier van werken. Wij vonden het bijvoorbeeld altijd al belangrijk dat het ketenpark er goed bij staat. Want ‘rommel op de bouw, wordt rommelen aan je gebouw’, zeggen wij altijd. Daarom is na een aantal jaar ook besloten om ons aan Bewuste Bouwers te committeren als bedrijfsdeelnemer.”

Samen anders bouwen

Een Bewuste Bouwer heeft een positief effect op de bouwplaats en op de directe omgeving, en daarmee op het imago van het bedrijf en de sector. Dat zit wel goed bij Pleijsier Bouw. Bert benadrukt nogmaals dat je het individueel niet gaat redden in deze tijd. “We staan als sector voor veel uitdagingen en al die vraagstukken kun je niet alleen oplossen. Dat moet je echt samen doen! Niet alleen Pleijsier Bouw met haar stakeholders, maar over de sector heen.” Ook Robert sluit zich hierbij aan: “Je moet een stap verder komen en daar heb je elkaar voor nodig. Pleijsier Bouw heeft sinds 2005 al in de vlag staan ‘Samen anders bouwen’, want wij geloven echt dat je het samen moet doen. De helft van ons vak is communicatie. Als je samen niet goed door één deur kunt of verschillende doelen hebt, dan kom je nergens. Je moet er samen uitkomen, anders krijg je nooit het beton gestort of de steentjes gestapeld.

Bezoekadres

Zilverstraat 69
2718 RP Zoetermeer

Postadres

Postbus 942
2700 AX Zoetermeer

Bewuste Bouwers

Bewuste Bouwers staan voor omgevingsmanagement, maatschappelijk verantwoord ondernemen, duurzaamheid en veiligheid op en rond de bouwplaats. Lees meer