Deelnemer in Beeld: Bouwbedrijf M.J. de Nijs & Zonen

Graag zetten we onze bedrijfsdeelnemers in het zonnetje. Om te laten zien dat zij met veel mooie innovaties en ontwikkelingen bezig zijn en om anderen hiermee te inspireren. Deze keer spreken we Bas van Velzen (Inkoper) en Joeri Koehof (Innovation Manager). We hebben het over het werk van De Nijs, hun speerpunten, expertises, de invloed van Bewuste Bouwers en hun ambities voor de toekomst.

Bas werkt al bijna 25 jaar bij De Nijs als inkoper. “Sinds een jaar of tien ben ik ook betrokken bij de duurzaamheidsmissie van De Nijs. Denk hierbij aan de MVO niveau 4 certificering en CSRD, waarbij we moeten rapporteren over onze duurzaamheid. Onze activiteiten en werkprocessen moeten hierop worden aangepast en het is mijn taak om zowel interne en externe partijen te enthousiasmeren en bruggen te slaan.” Joeri is ook al jaren verbonden aan De Nijs en houdt zich in zijn rol als Innovation Manager voornamelijk bezig met interne processen. “De veranderende markt vraagt ook om verandering van de organisatie, met name op het gebied van duurzaamheid. We hebben al grote stappen gezet in modulair bouwen en software ontwikkeling. Ik zit in een landelijke commissie om de laatste ontwikkelingen te volgen. Daarnaast begeleid ik vanuit beroepsveldcommissies het onderwijs. In mijn verbindende rol ga ik in op vragen als ‘Hoe kunnen we de aansluiting tussen jongeren en bedrijven verbeteren?’.” De link met het onderwijs past overigens goed bij De Nijs. “De Nijs is echt een opleidingsbedrijf,” aldus Bas. “We werken jaarlijks met zo’n vijftien á twintig stagiaires, waarvan er altijd wel een paar bij De Nijs blijven.”

Meester in binnenstedelijk bouwen

De Nijs bouwt, ontwikkelt, renoveert, restaureert en onderhoudt. Met name in de regio’s Alkmaar, Haarlem en Amsterdam. Het bouwbedrijf is specialist in binnenstedelijk bouwen, zowel voor grote als kleine projecten. Vaak met zeer beperkte bewegingsruimte op en rond de bouwplaats. “Daar worden wij niet meer zenuwachtig van”, vertelt Bas. “Dergelijke logistieke puzzels zien we als een uitdaging. We vinden het leuk om te doen en kunnen wel zeggen dat we er goed in zijn. Bij opdrachtgevers staan we hier ook om bekend. ‘Als het moeilijk wordt, dan bel je De Nijs’. Waar sommige aannemers opdrachten in Amsterdam uit de weg gaan, vanwege de drukte en volle ruimte, grijpen wij dit juist met beide handen aan.”

Beperk de onverwachte momenten

“Hoe we dan te werk gaan? We maken van te voren een gedegen plan, zoals een BLVC-plan. Aan de voorkant beschrijven we welke maatregelen we nemen. Dat is ook onderdeel van het eisenpakket voor het uitvoeringsteam en tevens een communicatiemiddel om belanghebbenden rondom de bouwplaats te informeren.” Bouwen op een postzegel vereist meer energie en moeite dan het rechttoe rechtaan een neerzetten van een rijtje huizen, maar met de mentaliteit van De Nijs pakken ze dat gewoon aan. “Dat is ook wel typisch De Nijs”, vertelt Bas. “We gaan er gewoon voor. Ondanks dat we onze hand niet omdraaien voor het schrijven van plannen, zijn er altijd uitdagingen in de uitvoering. Zoals een grote stort of het opbouwen van de hijskraan. Dat blijft een spannend moment.” Joeri vult aan: “Maar hoe beter je aan de voorkant nadenkt, hoe kleiner de kans dat het mis gaat. Je moet de onverwachte momenten zo klein mogelijk maken.”

Iconische projecten

De Nijs beheerst alle facetten van de bouwsector. Niet alleen ontwikkelen ze veel projecten zelf, ze realiseren ook een breed scala aan soorten gebouwen. Van villa en bedrijfsgebouw tot ziekenhuis en school en alles daartussenin. Het is niet lastig een paar mooie recente projecten uit te lichten. “Als ik een parel mag noemen dan is dat echt de realisatie van het Nationaal Holocaust Museum,” vertelt Bas. “Met het geduld van ons team, hebben we op een piepkleine locatie iets prachtigs neergezet. We werkten aan een doorgaande weg, met aan beide kanten een bouwlocatie. Een ontzettend druk punt met wandelaars, fietsers, trams en auto’s. Het bouwteam heeft een meesterlijke prestatie verricht om deze renovatie te voltooien. Daarnaast is het woongebouw op de kop van de Pontsteiger in Amsterdam een eyecatcher. Het markante pand is altijd wel ergens aan de skyline te zien. Iets heel anders is de Houten Leeuw in Amsterdam West; een kleinschalig appartementencomplex dat volledig uit houten prefab onderdelen bestaat. Hout lijkt misschien de minder makkelijke weg, maar als we kijken naar de CO₂-uitstoot, dan voelt hout veel logischer dan dat we alles in beton maken. De lessen die we geleerd hebben bij de Houten Leeuw, nemen we nu mee naar andere projecten.”

Vakmanschap en communicatie: de fundamenten van De Nijs

Vakmanschap staat centraal in alle projecten van De Nijs. “Weten wat je maakt, dat is cruciaal. Het maken van gebouwen is complexer geworden. De regelgeving is gegroeid, maar iedere keer komt er toch weer een mooi gebouw de grond uit. Ik vind het heel knap van de teams om alles bij elkaar te brengen, op soms onmogelijke plekken,” zegt Joeri. Hij merkt ook op dat in de bouwsector de meeste communicatielijnen nodig zijn, vanwege de vele betrokken partijen en de omgeving. “De grootste vaardigheid die je in de bouw kunt hebben, is communicatie. Ongeacht je positie in de keten. Op de bouwplaats komen al die lijnen samen en dan blijken we ook nog buren te hebben.” Bas vult aan: “Communicatie is een enorme uitdaging binnen de bouw en sluit perfect aan bij de filosofie van Bewuste Bouwers. Sta open voor commentaar van de omgeving en help de mensen in het moeizame proces van bijvoorbeeld twee jaar herrie. Het is belangrijk om de buurt serieus te nemen en klachten netjes op te lossen, zelfs als ze niet direct met ons te maken hebben.” Joeri besluit: “Aandacht is echt de sleutel. Tijd besteden aan goede communicatie maakt het verschil.”

Altijd een goede buur zijn

De Nijs is al meerdere jaren als bedrijfsdeelnemer aangesloten bij Bewuste Bouwers. “We vinden het onder andere belangrijk dat we herkenbaar zijn voor en transparant zijn naar de omgeving. De audits zijn waardevol voor de teams, want tijdens het werk kun je wel eens iets vergeten. Door Bewuste Bouwers hangt er een label aan onze werkwijze, waardoor we continu bewust bezig zijn,” vertelt Joeri. “Het sluit ook aan bij onze bedrijfscultuur,” voegt Bas toe. “Ons uitgangspunt is dat we altijd een goede buur moeten zijn, zelfs als we ergens maar kort zijn. We zijn immers te gast. Aandacht voor de mensen zit in onze genen. Misschien zijn we zelf ook een keer diezelfde buur, dan wil je ook goed worden behandeld.”

Er is nog ruimte voor verbetering als het gaat om logistieke bouwstromen. “Het beperken van vervoersbewegingen is van groot belang. Wij als binnenstedelijke bouwer hebben nog veel op dit terrein te winnen. Hoewel we al stappen hebben gezet met bouwhubs, zal dit in de toekomst nog veel belangrijker worden,” zegt Bas. “Door het terugdringen van transporten kunnen we de omgeving een groot plezier doen.”

Bouwen aan een duurzame toekomst

De Nijs heeft ambitieuze doelen voor de komende periode. Joeri benadrukt de gigantische focus op duurzaamheid en circulariteit. Bas vertelt over het personeelsbestand. “We voelen dat er een enorme verandering aankomt. De toekomst wordt wezenlijk anders dan die we kennen. Daar moeten we in mee bewegen en mensen intern daar echt bewust van maken.” Joeri voegt toe: “Dat geldt voor iedereen. Een stukje bewustwording is echt de eerste stap. Wij staan klaar om deze uitdaging aan te gaan en een duurzame toekomst te creëren.”

Bezoekadres

Zilverstraat 69
2718 RP Zoetermeer

Postadres

Postbus 942
2700 AX Zoetermeer

Bewuste Bouwers

Bewuste Bouwers staan voor omgevingsmanagement, maatschappelijk verantwoord ondernemen, duurzaamheid en veiligheid op en rond de bouwplaats. Lees meer