Achter de schermen bij BAM Materieel & kennismaking met Flow

Terugblik Bewuste Bouwers Hub

BAM Materieel in Lelystad vormde onlangs het decor voor onze Bewuste Bouwers Hub. Met een mooie groep bevlogen deelnemers uit de sector, werden we hartelijk ontvangen om vervolgens meegenomen te worden in de wereld van conceptueel bouwen. Ook kregen we een rondleiding over het imposante terrein. Het was een waardevolle middag vol inspiratie, kennis en ontmoetingen.

Terrein in beeld

Na het welkomstwoord van Karin de Valk (Adjunct-directeur BAM Materieel) en Jan Koers (Directeur Bewuste Bouwers), was het gelijk tijd om de PBM-s aan te trekken. Klaar voor de rondleiding!

BAM Materieel heeft zich in de afgelopen jaren ontwikkeld tot een slagvaardig materieelbedrijf. En dat zagen we tijdens de rondleiding duidelijk terug. Op het imposante terrein, leerden we hoe al het bouwmateriaal zorgvuldig wordt gekeurd voordat het in gebruik wordt genomen. We stapten binnen in het magazijn waar hout en staal – een sterke combinatie van BAM -  worden opgeslagen en waar gewerkt wordt met deze producten. We kregen inzicht in het assortiment verhuurartikelen, waar een doorlopend proces van zorgvuldige selectie en voorbereiding mee gemoeid is. Het logistieke terrein was gezien het tijdstip van de rondleiding relatief stil, maar geeft normaal gesproken een bedrijvigheid van vrachtwagens die materiaal en materieel aan- en afvoeren. De grootte van het terrein gaf een duidelijk beeld van de schaal van alle werkzaamheden.

Innovatief bouwen

Tijdens de rondleiding maakten we tevens kennis met het prachtige, innovatieve woningconcept van BAM Wonen: Flow. De bron van een krachtige aanvoer van kwalitatieve, betaalbare woningen met hout als duurzame basis en off-site gebouwd. Twee woningen konden we van binnen bekijken en bij terugkomst van de rondleiding vertelde Wout van der Waal (Commercieel directeur Zuidwest) ons nog veel meer over deze manier van conceptueel bouwen.

De woningbouwsector heeft te maken met belangrijke opgaven. Er moeten veel woningen in korte tijd gebouwd worden en duurzame, circulaire en gezonde woningen zijn het uitgangspunt. BAM Wonen erkent duurzaamheid als een belangrijk maatschappelijk thema en zet met Flow, via zorgvuldig geselecteerde materialen en processen, de volgende stap naar toekomstbestendig bouwen. Door off-site te produceren met hout worden bouwtijden indrukwekkend verkort. En door middel van slimme stappen op het gebied van industrialisatie en digitalisering maakt BAM Wonen innovatie en kwaliteit betaalbaar voor iedereen.

BAM heeft twee fabrieken in Nederland, waar vakmensen geoefend zijn in het in elkaar zetten van deze woningen. Binnen slechts zes uur worden de Flow-woningen in elkaar gezet. De totale bouwtijd wordt hiermee verkort tot zo’n drie maanden. De conceptuele woningen zorgen niet alleen voor een kortere bouwtijd, ook de kosten zijn inmiddels vergelijkbaar met traditionele betonnen instructies. Zeer waardevol in een tijd waarin de prijzen voor beton stijgen.

De pracht van flow

De kenmerken en kracht van het Flow-concept bij BAM Materieel zijn indrukwekkend. De optimale verkaveling biedt flexibele mogelijkheden met variabele beukbreedtes en woningdieptes. Dit geeft de architect en de bewoner een vrijheid in het ontwerp, met talloze opties voor het exterieur. Bovendien is dit concept volledig biobased, wat resulteert in lichte, open en comfortabele woningen. Een bijzonder aspect is het contract met Staatsbosbeheer, waarbij bomen die bijvoorbeeld door een storm zijn omgevallen, worden vermalen en verwerkt in het bouwproces. Opmerkelijk is ook de snelheid waarmee een Flow-woning wind- en waterdicht kan worden gemaakt, vaak al binnen één dag. Hierna vraagt het nog slechts enige tijd om de woning volledig woonklaar te maken.

Integratie met de gedragscode

Conceptuele woningbouw sluit goed aan bij de pijlers van de gedragscode voor bewust bouwen. Zo worden in het kader van duurzaamheid vooral biobased bouwmaterialen ingezet en kan het monteren volledig emissieloos plaatsvinden. Wat betreft de pijler Omgeving is het winst dat de omgeving met deze manier van bouwen minder hinder beleeft. Zij heeft vrij weinig last van bouwactiviteiten, aangezien steigerloos gebouwd wordt, ’s nachts wordt aangeleverd en overdag wordt gemonteerd. Bovendien is in veel kortere tijd sprake van bouwhinder. Er wordt gewerkt in kleine delen, in plaats van op een groot bouwterrein, waardoor de woonomgeving minimaal verstoord wordt. Bekijken we de pijlers Veilig en Vakmensen, in relatie tot het maakproces van conceptuele woningbouw, dan kunnen we concluderen dat de Flow-woning wordt vervaardigd onder goede omstandigheden in een fabriek met diverse gereedschappen.

Napraten en vooruitkijken

We sloten de middag af met een hapje en drankje, terwijl we napraatten over wat we hebben gezien en gehoord. Wij kijken terug op een geslaagde Bewuste Bouwers Hub. Bedankt aan iedereen die aanwezig was. Wil jij er de volgende keer (ook weer) bij zijn? Laat het ons dan weten via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., dan krijg je tegen die tijd meer informatie van ons.

Bezoekadres

Zilverstraat 69
2718 RP Zoetermeer

Postadres

Postbus 942
2700 AX Zoetermeer

Bewuste Bouwers

Bewuste Bouwers staan voor omgevingsmanagement, maatschappelijk verantwoord ondernemen, duurzaamheid en veiligheid op en rond de bouwplaats. Lees meer