Column: Zo slaan we het paaltje in 2022

Aan het einde van het ene en het begin van het andere jaar is het bij veel organisaties de gewoonte terug- en vooruit te kijken. Dat doen wij ook bij Bewuste Bouwers, tussen het afsluiten van boekjaar ‘21 en de organisatie van het eerste event van ‘22 in.

Als ik over mijn schouder terugkijk naar het bewogen jaar dat achter ons ligt, voel ik mij trots. Trots op een sector die de belemmeringen trotseert en met beperkte capaciteit enorme resultaten boekt. De machtig mooie bouwwereld die onverminderd doorgaat, iedere ochtend voor dag en douw het gereedschap oppakt, materieel aanslingert, de steigers opklimt, de kranen bestijgt, BLVC-plannen oplevert en de omgeving informeert over de werkzaamheden. Deze mensen creëren en realiseren gebouwen en infrastructuren die voor vele jaar dienstdoen. Dat deden ze de jaren die achter ons liggen. En zullen ze ook de aankomende jaren voor ons blijven doen. Hoewel bijna een vanzelfsprekendheid, wil ik daar mijn waardering voor uitspreken. 

En die waardering gaat verder dan wat we aan de buitenkant zien ontstaan. Dagelijks zijn de auditors van Bewuste Bouwers getuige van de mate van inventiviteit en creativiteit op bouwprojecten. En hoe de bouw daarin steeds weer een beetje meer bewust is gaan werken. Met meer begrip voor de omgeving, meer oog voor veiligheid en intussen zoekend naar toepassingen die ertoe doen om de grote opgaven aan te kunnen. De Goede Voorbeelden en Best Practices zijn daarin rake wapenfeiten: respectievelijk signaleerden we er 115 en 10 in het jaar 2021. Wat daarin opvalt is dat de meeste oplossingen zijn bedacht op de werkvloer: niet omdat dat moet, maar omdat men zich betrokken voelt.

Dit brengt 2022

Zo zien we ook uit naar de waarnemingen in 2022. Onder een nieuw kabinet zullen mogelijk nog meer ambities worden gedefinieerd. Alles moet meer, beter, mooier, sneller (mind you; met minder geld, minder grondstoffen, minder vakmensen, maar wél duurzamer). Een ongelooflijk complex proces, waarin de bouw zich steeds weer laat zien als betrouwbare sector, een die het aankan! Vanuit Bewuste Bouwers doen wij er alles aan om dat voor het voetlicht te brengen, zichtbaar te maken en daarmee de volgende generaties te motiveren voor een carrière in de bouw te kiezen. Dat is het paaltje dat we slaan voor 2022. Kortom: wij gaan bewust voor een succesvol bouwjaar!

Anneke Witte schreef een column voor De Aannemer.

Bezoekadres

Zilverstraat 69
2718 RP Zoetermeer

Postadres

Postbus 942
2700 AX Zoetermeer

Bewuste Bouwers

Bewuste Bouwers staan voor omgevingsmanagement, maatschappelijk verantwoord ondernemen, duurzaamheid en veiligheid op en rond de bouwplaats. Lees meer