Column: Omdenken met emissieloos materieel

Steeds vaker lees ik oproepen om ‘om te denken’. En hoewel iedereen omdenk-gedachten geestig, goed gevonden of spectaculair vindt, blijft het daar helaas vaak bij. Wat als we dat omdenken nu eens concreet proberen te maken aan de hand van een casus? Laten we voor het gemak het verminderen van de CO2-uitstoot nemen. Zou omdenken dan daadwerkelijk een bijdrage kunnen leveren aan die ambitie vanuit de bouw?

Emissieloos materieel

Er wordt behoorlijk geïnvesteerd door aannemers in emissieloos materieel. De één laat trots de elektrische trekker zien, de ander zijn kraan of sjofel. Naast het gebruik ervan, zijn ook onderhoud en opslag benodigd. Toch heeft bij lange na niet elke aannemer zijn hele materieelpark kunnen vervangen. Sommigen hebben daar in deze tijd ook niet direct de middelen voor. Wat kan dan wel?

Faciliterende opdrachtgever

Doorgaans worden opdrachten door publieke opdrachtgevers verstrekt aan partijen die vooral voldoen aan de wensen van die betreffende opdrachtgever, zonder dat deze zich er zelf al te veel voor hoeft in te spannen. Als we dat nu eens omdraaien. De opdrachtgever, stel: een gemeente, zorgt zélf voor het hebben en inrichten van een loods met een voorraad elektrisch materieel. Een zogenoemde ‘Gemeente Hub’.

Om in en rondom de stadskern emissieloos te kunnen bouwen, stelt de gemeente emissieloos materieel beschikbaar, evenals oplaadvoorzieningen. Daarmee stelt de gemeente partijen in staat te concurreren op vakkennis, waardoor kleinere aannemers ook meer kans maken om een aanbesteding te winnen. Een faciliterende opdrachtgever die de verantwoordelijkheid neemt om samen de problemen rondom CO2 op te lossen, dáár zou ik blij van worden.

Wie pakt hem op?

Om te kijken of hier handen en voeten aan gegeven kunnen worden, ben ik benieuwd naar een vervolg. Blijft het bij een leuke ‘omdenk-gedachte’? Of gaat een aantal partijen hier een mooie businesscase van maken? In elk geval is het uitgangspunt dat we gebaande paden bewust verlaten en de toekomst gezamenlijk vormgeven.

Anneke Witte schreef een column voor De Aannemer.

Bezoekadres

Zilverstraat 69
2718 RP Zoetermeer

Postadres

Postbus 942
2700 AX Zoetermeer

Bewuste Bouwers

Bewuste Bouwers staan voor omgevingsmanagement, maatschappelijk verantwoord ondernemen, duurzaamheid en veiligheid op en rond de bouwplaats. Lees meer