Blog: Zien én gezien worden: zichtbaar veiliger

Geschreven door: Ramon Kuijpers (Eigenaar fabrikant/importeur TOOL & BOX)

Dragers van veiligheidshelmen kunnen tijdens diverse bouwprojecten in slecht verlichte of donkere situaties terechtkomen. Bovenop deze beperkte zichtbaarheid kan sprake zijn van complexiteit. Met veel activiteit en beweging van materieel, mensen en verkeer is men vaak niet alleen. Ons unieke HALO™ SL verlichtingssysteem voor veiligheidshelmen biedt uitkomst om de persoonlijke zichtbaarheid en veiligheid op bouwprojecten te verbeteren.

Zie je mij, zie ik jou?

De inmiddels bekende campagne ‘Zie je mij, zie ik jou?’ attendeert weggebruikers (van bijvoorbeeld vrachtwagens, walsen, heftrucks) op het zichtbaar zijn voor personen in de omgeving. Maar dit geldt ook andersom. Hoe kan ik, als graafmachinemachinist met beperkte zichtbaarheid in mijn cabine, personen in het donker tijdig zien? Is het nuttig  om een helmlamp te dragen die, naast een hoofdlampfunctie, ook permanent 360° zichtbaarheid creëert tot een straal van 400 meter? Ik denk dat wij deze vraag allemaal beantwoorden met “ja”.

Extra slot op de deur

Om goed op te vallen, kun je signaalkleding met retroreflecterende strepen dragen. Overdag, onder uv-licht, doen de felle fluorescerende kleuren (oranje of geel) hun werk. Vanaf schemering tot in het donker zorgt de reflectie voor zichtbaarheid. Echter, om de reflectie van de drager te kunnen zien, moet je als waarnemer over een lichtbron beschikken. Dit is in de praktijk niet altijd het geval. Ook als iemand achter of tussen materieel en objecten loopt, is er sprake van een beperkte zichtbaarheid. Meestal steekt het hoofd ergens als eerste bovenuit. Met een helm die rondom verlicht is, val je in dat geval dus het snelst op.

Dodelijk bedrijfsongeval

Recent sprak ik een aannemer die zei dat een van zijn medewerkers, ondanks het dragen van nieuwe signaalkleding, dodelijk was verongelukt. De oorzaak: slechte zichtbaarheid. “Had hij zo’n helmlamp gedragen, dan hadden we dit ongeluk waarschijnlijk kunnen voorkomen”, vertelde hij mij.

Dit praktijkvoorbeeld motiveert mij iedere dag om aan de slag te gaan en te proberen om de veiligheid op de werkplek te verbeteren. Welke kansen en verbeteringen zie jij rondom het thema ‘zien én gezien worden’ voor jouw collega’s op de bouwplaats?

Bezoekadres

Zilverstraat 69
2718 RP Zoetermeer

Postadres

Postbus 942
2700 AX Zoetermeer

Bewuste Bouwers

Bewuste Bouwers staan voor omgevingsmanagement, maatschappelijk verantwoord ondernemen, duurzaamheid en veiligheid op en rond de bouwplaats. Lees meer