Blog: Safe Lace Industrial; Schuif. Strik. Sluit.

Geschreven door Silvia Medema-Schakel (Eigenaar & producent Safe Lace Industrial & Active)

Val- en struikelgevaar is een van de meest voorkomende oorzaken van bedrijfsongevallen en kan leiden tot arbeidsverzuim van vier dagen of zelfs meer. Komt het door een onverzorgde werkplek, een gladde vloer of misschien wel door loshangende veters?

Sinds 1,5 jaar houd ik mij bezig met het laatstgenoemde risico op de werkvloer. Een hardnekkig probleem, waar weinig aandacht voor is. Ik vond dus dat daar verandering in moest komen en zoals je misschien al kunt raden door de titel, vertel ik je graag meer over veters en hun belangrijke rol in veilig werken.

Wanneer het gaat om veiligheid en het kiezen van een werkschoen wordt de meeste tijd besteed aan comfort en primaire risico’s zoals scherpe of vallende voorwerpen. Veters worden gezien als een accessoire en komen in de veiligheidsnormen niet eens aan bod. Het is dus logisch dat er weinig aandacht aan wordt besteed. Maar is dat wel zo verstandig?

Losse veters, een ondergeschoven ‘kindje’

Losse veters zijn een ondergeschoven kindje als het gaat om werkschoenen en veiligheid. En dat terwijl losse veters voor gevaarlijke situaties kunnen zorgen.

  • Je kunt erover struikelen of iemand kan erop gaan staan waardoor je kunt vallen;
  • Losse veters zijn gevaarlijk bij werken op hoogte, als je gereedschap in je hand hebt of in de buurt van machines;
  • Loshangende veterlussen kunnen ergens achter blijven hangen/haken.

De praktijk leert dat er nog veel winst te behalen is op dit vlak. Als ik mensen in de bouwsector spreek, beamen ze dat er te weinig aandacht voor dit onderwerp is. De risico’s op bedrijfsongevallen worden door zowel werkgevers als werknemers niet herkend en/of erkend. Ook blijkt dat bijna-ongevallen en val- en struikelpartijen door losse veters veelal niet worden geregistreerd en er ook niet gedacht wordt aan en/of gekeken wordt of er losse veters bij betrokken waren.   

Als werkgever dien je er alles aan te doen elk risico op een bedrijfsongeval uit te sluiten. Losse veters blijken een groot risico en zijn een hardnekkig probleem. En er is een simpele oplossing; Safe Lace Industrial. 

Het sluitstuk van de veiligheidsschoen: Safe Lace Industrial 

Safe Lace Industrial is silicone veterhouder waarmee je loshangende of loskomende veters voorkomt. Ze zijn slechts 7x7 cm en 11 gram per stuk, klein en licht dus. Met een simpel “Schuif. Strik. Sluit.” zijn je veters vergrendeld en voorkom je val- en struikelpartijen door losse veters. Bovendien worden ze ook nog eens geproduceerd in Europa en verpakt door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.  

Ik hoor heel graag reacties! Neem contact met mij op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel naar 06 14 35 19 23. Wil je Safe Lace Industrial proberen? Lees meer informatie of vraag een gratis sample aan via www.safelaceindustrial.eu

Bezoekadres

Zilverstraat 69
2718 RP Zoetermeer

Postadres

Postbus 942
2700 AX Zoetermeer

Bewuste Bouwers

Bewuste Bouwers staan voor omgevingsmanagement, maatschappelijk verantwoord ondernemen, duurzaamheid en veiligheid op en rond de bouwplaats. Lees meer