Blog: Een betere bouwsector begint bij verbeeldingskracht

Geschreven door Leontien de Waal (Sector Banker Bouw bij ABN AMRO Bank N.V.)

Het zijn bijzondere tijden voor de bouwsector. Bij veel bedrijven zie ik verschillende uitdagingen bij elkaar komen, zoals het aanhoudende arbeidstekort, de energietransitie en de materialentransitie. De laatste twee opgaven worden zwaarder door onrust op het wereldtoneel, wat zorgt voor een verhoogde kwetsbaarheid ten aanzien van de import van noodzakelijke brandstoffen, grondstoffen en materialen. Het grootste risico voor de bouw komt echter niet uit economische hoek, klimaatverandering of oorlog, maar is een gevolg van gebrek aan verbeeldingskracht. Verbeeldingskracht die leidt tot de bereidheid om samen te werken en digitalisering en robotisering te integreren in de dagelijkse werkzaamheden.

Juist nu is het zinnig om een wereld voor te stellen waarin de energietransitie in de gebouwde omgeving wordt versneld, zodat onze afhankelijkheid van oligopolistische gasleveranciers verkleint. En waarin circulair gebouwd wordt met hergebruik van materialen en meer bio-based materialen en de importafhankelijkheid uit conflictzones wordt beperkt. En juist robots kunnen een oplossing bieden om al deze uitdagingen tegelijk te lijf te gaan. Het arbeidstekort kunnen we flink temperen door robots taken in het nieuwbouwproces over te laten nemen. De handjes die we daarmee vrijspelen, zijn hard nodig om materialen te ‘oogsten’ en de gebouwenvoorraad te renoveren en te verduurzamen. Door kennis over digitalisering, robotisering, hergebruikte en bio-based materialen te delen kunnen we bovendien komen tot nieuwe ecosystemen met minder afhankelijkheid van dominante spelers in de internationale toeleveringsketen.

Het vraagt verbeeldingskracht om beter samen te werken, te willen veranderen en te vernieuwen. Niet traditioneel per project, maar juist structureel, als partners die zich richten op een kopieerbare, herkenbare aanpak. Ook is verbeeldingskracht nodig om de rol van digitalisering en robotisering niet te behandelen als iets spannends wat ‘erbij’ komt, maar als iets wat parallel loopt aan dagelijkse werkzaamheden. De grote uitdagingen in de bouw vragen om een slimme combinatie van hardware, software en menselijke vaardigheden. Dat begint bij het opleiden in digitale basisvaardigheden bij iedere bouwkunde student in plaats van ‘BIM-les’ voor een handjevol enthousiastelingen die willen ontwerpen. Bouwen is een prachtig vak en met meer verbeeldingskracht boort de bouwsector een enorm verbeterpotentieel aan. Zou het niet mooi zijn om een ‘handboek’ voor verbeeldingskracht te maken? Kom maar op met die voorbeelden, ik bundel ze graag.

Bezoekadres

Zilverstraat 69
2718 RP Zoetermeer

Postadres

Postbus 942
2700 AX Zoetermeer

Bewuste Bouwers

Bewuste Bouwers staan voor omgevingsmanagement, maatschappelijk verantwoord ondernemen, duurzaamheid en veiligheid op en rond de bouwplaats. Lees meer