Blog: Bewuste Bouwers bouwen tweedehands

Geschreven door Wim van der Heide (Business Developer bij Ballast Nedam Park & Connect)

Binnen mijn gezin zijn we het al jaren gewend: we kopen en verkopen tweedehands goederen, zoals kleding, (kinder)fietsen, mobieltjes of zelfs een gitaar. Tweedehands is financieel aantrekkelijk, maar het vermindert ook de hoeveelheid afval én voorkomt het opnieuw moeten produceren van deze goederen. In de bouw wordt dit ook steeds meer gezien. En dat is nodig ook! De bouwsector is verantwoordelijk voor 44% van het grondstoffengebruik en 39% van de door de mens veroorzaakte CO2-uitstoot op de wereld (bron: Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Solutions).

Ballast Nedam Park & Connect neemt haar verantwoordelijkheid en ontwikkelde een gezond verdienmodel met demontabele parkeergarages. Het product noemen we ‘Modupark’. Doordat de parkeergarages demontabel zijn, kunnen ze op een nieuwe locatie opnieuw worden opgebouwd en ingezet. Zo zijn het feitelijk ‘tweedehandsjes’.

Dit tweedehands bouwen kent meerdere voordelen. Hergebruik van materialen voorkomt dat nieuwe grondstoffen nodig zijn. En bouwmaterialen zodanig vormen (legoliseren) dat deze hergebruikt kunnen worden, voorkomt CO2-uitstoot binnen het productieproces. Passende tweedehands vloeren, liggers, kolommen en installaties voor een parkeergarage hoeven immers niet meer te worden bewerkt, afgezien van het transport en de montage van de onderdelen naar of op de bouwplaats. Dit scheelt ongeveer 10.000 kg CO2 uitstoot per parkeerplaats.

De tweedehands parkeergarages hebben hetzelfde bouwsysteem, maar kunnen verschillende vormen, gevels en daken hebben, waardoor de uitstraling aantrekkelijk is en past bij de omgeving. Ruim tien jaar geleden stond onze eerste tweedehands parkeergarage op Marktplaats. Deze parkeergarage is toen verkocht aan gemeente Almelo en kreeg daarbij een passende gevel met rode lamellen. Bij DierenPark Amersfoort staat een tweedehandsje uit Delft, aangekleed met boomstammen, passend in de beboste omgeving. Binnenkort demonteren we een garage in Den Haag. Twee anderen liggen klaar in opslag en worden voor de tweede keer opgebouwd in Nederland.

In de parkeersector is ons circulaire product al redelijk bekend, maar bij de bouw van bruggen is nog steeds sprake van de gewoonte om ieder project opnieuw te ontwerpen en op te bouwen. Standaardisering is hier de uitdaging. Dit vraagt ook een andere wijze van aanbesteden. Misschien via een soort Marktplaats: “Bewuste aanbesteder zoekt bewuste bouwer met een circulaire brug”. Wie heeft met ons de circulaire match?

Bezoekadres

Zilverstraat 69
2718 RP Zoetermeer

Postadres

Postbus 942
2700 AX Zoetermeer

Bewuste Bouwers

Bewuste Bouwers staan voor omgevingsmanagement, maatschappelijk verantwoord ondernemen, duurzaamheid en veiligheid op en rond de bouwplaats. Lees meer