Blog: Innovatief registratiesysteem 'Did you do your Ditum today?'

Geschreven door Bert van den Berg (Eigenaar Ditum Digital)

Op bouwplaatsen heb je te maken met een keten van onderaannemers, onder-onderaannemers, ZZP-ers en allerlei andere aanwezigen. Real-time inzicht in al deze aanwezigen op een bouwplaats is een "must". Evenals vat hebben op keten (aansprakelijkheid), urenregistratie en bouwplaats gerelateerde items zoals registratie uitgifte materieel (gereedschap), Generieke Poort Instructie (GPI), BHV notificatie, VC notificatie, projectadministratie, mandagenregister en zoveel meer. Deze informatie kan bijeen gebracht worden in een bouwplaatsoplossing waar 'aanwezigheid' op een betrouwbare wijze centraal staat. Belangrijk voor de projectleiding en vooral ook heel belangrijk bij calamiteiten.

Hoe toe te passen?

Het is te vergelijken met het gebruik van een OV-chipkaart. Ditum heeft daartoe een Near-Field Communication pas ontwikkeld die inchecken mogelijk maakt met een gebruikersaccount. De profielfoto van de gebruiker verschijnt op een scherm en de bezoeker wordt geregistreerd. Zo weten bedrijfsleiding en collega's in één oogopslag wie op de bouwplaats aanwezig zijn. Dit kan op verschillende locaties worden toegepast. Dit is heel interessant wanneer calamiteiten gemanaged moeten worden.

Verbetering en versterking van de naleving van de 5 pijlers

Door het gebruiken van een dergelijk systeem, kunnen uitsluitend bevoegden toegang krijgen. De aanwezigheid van onbevoegden op en rond de bouwplaats is daardoor veel minder waarschijnlijk. Ook wordt een praktische bijdrage geleverd aan de veiligheid op de bouwplaats. Een heldere en toegankelijke registratie helpt te voorkomen dat slachtoffers in een noodsituatie op een bouwplaats lang moeten wachten op hulp. Het instrument dat door Ditum is ontwikkeld monitort belangrijke parameters zoals de legitimiteit, VCA en (in voorkomende gevallen) de BHV. Het milieu wordt niet extra belast want het instrument is volledig digitaal.

Sociale innovatie

Door gebruik te maken van de ontwikkelingen in de markt, wordt steeds meer kennis ontsloten en snel toegankelijk gemaakt. Een goede projectbeheersing is gebaat bij het weten wie op welk moment aanwezig is tijdens de uitvoering van projecten. De sector heeft behoefte aan kennis en kunde en vooral ook aan inzicht. Ditum is één van de organisaties die daarbij kan helpen. Voor meer informatie verwijzen wij naar de website of bel met 084 884 7190.

Voorzijde Ditumpas

Bezoekadres

Zilverstraat 69
2718 RP Zoetermeer

Postadres

Postbus 942
2700 AX Zoetermeer

Bewuste Bouwers

Bewuste Bouwers staan voor omgevingsmanagement, maatschappelijk verantwoord ondernemen, duurzaamheid en veiligheid op en rond de bouwplaats. Lees meer