YOU, ME, (VIR)US – Robert Pleijsier (Pleijsier Bouwgroep) “Je kunt je laten meevoeren en in paniek raken, maar daar knapt niemand van op”

Door: Barbara van Baarsel (Buro Barcode)

In deze portrettenreeks spreken we met mensen uit de bouwsector. We zijn in gesprek met brancheverenigingen, bouwbedrijven, ingenieurs, bestuurders, vastgoedexperts, oudgedienden en jonge honden, om te zien hoe onze sterke sector zich staande houdt in dit corona-tijdperk. Om te leren van elkaars insights en visies. Ter verbroedering en inspiratie. De geïnterviewde geeft met een prangende vraag het woord aan de volgende. Zo houden we deze ‘kettingbrief’ levend en relevant.

Martine Sonneveld, Manager Strategieteam Ingenieursbureau Gemeente Amsterdam, stelt haar vraag aan Robert Pleijsier, algemeen directeur van Pleijsier Bouwgroep:“Welke kansen zie jij en hoe stimuleer je jouw medewerkers in deze fase om die kansen ook aan te grijpen?”

Robert: “Deze tijd legt menselijke zorgzaamheid mooi bloot. Zakelijk gezien spreek ik dan over ‘teamgevoel en -spirit’. Iedereen is meer betrokken en dat zie ik als kans voor ons bedrijf. Wij zijn een familiebedrijf, we staan dicht bij de klant en hebben korte  organisatorische lijntjes. Ook vóór de coronacrisis zat dat in ons DNA. We kunnen ons daarin goed onderscheiden van anderen, bijvoorbeeld door geen algemeen schrijven te sturen naar alle relaties en klanten, maar door al direct in de eerste weken 1:1 met elkaar in gesprek te gaan. We zijn concreet en persoonlijk. Iedereen bij ons voelt dat zo en draagt dat uit. Vanuit de directie bedanken we al onze mensen en onderaannemers bijvoorbeeld met banners op de bouwplaatsen waarop staat dat we trots op hen zijn. En we hebben een frietkar rond laten rijden langs alle actieve projecten om iedereen een hart onder de riem te steken. We laten zien wie we zijn: geen papieren tijger. We geven om elkaar en doen het samen en dat sluit volledig aan op onze slogan, met of zonder corona: ‘Samen anders bouwen’.”

Hoe beleef je deze periode nu zelf?

“Inmiddels hebben drie van onze in totaal 50 mensen echt Corona gehad en dat hield mij natuurlijk wel bezig, net zoals iedereen in het bedrijf. We geven om elkaar. Elke week hebben we een belmoment via Teams om te horen hoe het met iedereen gaat, zowel zakelijk als privé. Als directeur moet je ook persoonlijk voor mensen zorgen en betrokkenheid tonen; ik voelde mij bijna Mark Rutte in de eerste weken… Ik zie dat we met elkaar veerkracht tonen; dat is de winst van deze bijzondere periode: we gaan er tegenaan met z’n allen. Tot nu toe vind ik het ook heel goed gaan in de bouw, met minimale vertragingen hier en daar.”

Wat krijgt op dit moment de meeste aandacht van jou?

“Allereerst gaat mijn aandacht uit naar de mensen, naar hun gezondheid en hun werk in de aangepaste situaties. Daarna of de projecten lopen en of de voortgang overal is zoals we dat met z’n allen in gedachten hadden. Alles in die volgorde.”

Merk je veranderingen in werkhouding in deze tijd?

“In de eerste weken leken mensen vooral naar oplossingen te zoeken omdat ze uit hun comfortzone raakten. Er kwamen allerlei initiatieven op gang en zaken werden eerder gestroomlijnd, kregen handen en voeten. Dankzij het digitale contact en de overleggen werd alles heel eenvoudig gedeeld, bijvoorbeeld via videocalls en apps. Het valt mij op dat de techniek echt voor een versnelling zorgt, óók op de bouwplaats, want ook daar werken de vakmensen met Teams. Daarnaast en niet als laatste is de houding van veel mensen positief, mensen willen vooruit. Dat vind ik erg goed om te merken.”

Ja, de bouwplaats… hoe wordt daar gehoor gegeven aan de 1,5-meter maatregel?

“Nou, die regel zorgde voor uitdagingen, want we wisten even niet hoe het werkbaar moest worden. In een lift kunnen maar 3 of 4 mensen tegelijk, dus het vereist een strakke logistiek. Maar ook kostte een en ander even tijd om te landen, om te begrijpen wat nu precies bedoeld werd. Al helemaal voor alle verschillende nationaliteiten op de bouwplaats. We hebben de maatregelen met pictogrammen duidelijk gemaakt. Dat hielp fantastisch. En het protocol ‘Samen veilig doorwerken’ geeft ook rust, mede omdat iedereen toch met dezelfde vragen en uitdagingen zat.”

Zijn er specifieke aanpassingen gedaan om het uitvoerbaar te maken?

“Iedereen eet op andere momenten, maar we hebben ook extra schaft units laten plaatsen op de projecten. Ik wil wel benadrukken dat wij ons kenmerken in nuchterheid. Ook op dit vlak. Je kunt je laten meevoeren en in paniek raken, maar daar knapt niemand van op. Als je vanuit huis kunt werken, doe je dat. En als je op de bouwplaats moet zijn, houd je rekening met de maatregelen. Zo simpel is het eigenlijk.”

Hoe zie je de toekomst van de bouwsector voor je?

“Ik hoop vooral dat het sentiment van nu geen grote negatieve weerslag heeft op het gedrag van mensen. Er zullen mensen zijn die in de problemen raken, er zullen mensen zijn die minder vertrouwen krijgen en plannen in de ijskast leggen. Maar, ik wil echt onderstrepen dat we moeten proberen om door te gaan. Niet alles uit onze handen laten vallen en in een vertragende rol terechtkomen of elkaar in de put praten. Want dan komen we straks vanzelf in een economische recessie als 10-12 jaar geleden. Natuurlijk zullen we effect ondervinden van deze crisis, vooral in de sectoren die hard geraakt worden zoals in de hotellerie. Maar ik verwacht dat we pas verder komen, als iedereen ook echt de schouders er onder zet en niet het hoofd laat hangen. Dat betekent ook dat essentiële spelers als banken en overheden zaken niet moeten opschorten!”

Wat doet deze corona-periode met de bewustwording in de sector?

“Bewustwording is geactiveerd omdat het een doel heeft nu. De keet schoonhouden, handen wassen, een geordende bouwplaats. Wij zijn misschien een positieve uitzondering en niet voor niets een Bewuste Bouwer; we deden het al. Ik vind dat je dat verplicht bent aan de mensen op het werk en de omgeving.”

Je zit in de Raad van Advies van Bewuste Bouwers; wat zou je vanuit die hoedanigheid willen meegeven aan de sector?

“Laat het hoofd niet hangen, maar houd zaken in beweging en blijf verstandig ondernemen. Als je zelf een bedrijf hebt, wíl je niets liever. Aan de ene kant vind ik dat de overheid goed en kalm heeft gehandeld, maar nu is het de kunst om op een goede manier terug te keren naar normaal. En dan is het de taak van de overheid om het goede voorbeeld te geven, en dus ook gewoon door te gaan wanneer het even moeilijk wordt – net zoals van ons verwacht wordt dat we creatief moeten zijn met betrekking tot de 1,5-meter samenleving.”

Welke vraag stel je aan Micha Reusen, Head of Sustainability & Innovation bij Bouwinvest?

“Het is onze uitdaging om door te gaan met bouwen, hoe zie jij jullie rol op dat gebied?”

Bezoekadres

Zilverstraat 69
2718 RP Zoetermeer

Postadres

Postbus 942
2700 AX Zoetermeer

Bewuste Bouwers

Bewuste Bouwers staan voor omgevingsmanagement, maatschappelijk verantwoord ondernemen, duurzaamheid en veiligheid op en rond de bouwplaats. Lees meer