YOU, ME, (VIR)US – Judith Laanen (redacteur / samensteller BNR Bouwmeesters) "Uit de portrettenreeks proef je: nu is het tijd voor versnelling en verandering"

Door: Barbara van Baarsel (Buro Barcode)

Meer dan vier maanden geleden stond de wereld op zijn kop, zo ook de bouwsector. Want, hoe moest de sector omgaan met de verplichte maatregelen, de onzekerheden, het vertrek van buitenlandse vakmensen naar hun eigen land en andere uitdagingen?

Vanaf dat moment zijn we rondes langs de velden gaan maken met de portrettenreeks YOU, ME, (VIR)US om van elkaar te leren, insights te delen en inspiratie op te doen. Van directie- en bestuursleden van bouwbedrijven, ingenieursbureaus en brancheverenigingen tot opdrachtgevers zoals Rijkswaterstaat en het Rijksvastgoedbedrijf; zij zijn de mensen die de bouw in gang hielden en er over vertelden.

Iedereen spreekt vanuit zijn eigen ervaring en eigen ‘keuken’, maar hoe ziet iemand die ‘hoog-over’ meekijkt het sentiment van onze enerverende branche? We vroegen het Judith Laanen, redacteur BNR Bouwmeesters bij BNR Nieuwsradio.

Wat is jouw visie ten aanzien van het sentiment dat je proeft in de portrettenreeks YOU, ME, (VIR)US?

 “Toen ik twee jaar geleden begon als samensteller van BNR Bouwmeesters wist ik eigenlijk niks van de bouw. Nu iets meer. Het is me in die tijd opgevallen dat de bouw als conservatief wordt gezien, maar dat zeggen vooral de vooruitdenkers, die willen dat het anders wordt. Dat zie je ook in deze coronacrisis en proef je in deze portrettenreeks; nu is de tijd voor versnelling en verandering, roepen zij. Het zou mooi zijn als het niet bij roepen blijft, maar er ook afspraken gemaakt worden en actie wordt ondernomen. Want dat is me ook opgevallen: deze club moet meer regie pakken, dit moet gedaan worden… er wordt ook wel veel geroepen en langzaam in de praktijk gebracht. Nederland is een overlegland, maar het zou de bouw juist nu helpen als die knappe koppen ook knopen doorhakken en wat gaan doen. Dan gaat het met name om grote ontwikkelingen, zoals verduurzaming, emissieloos bouwen en sneller huizen bouwen. We gaan altijd eerst inventariseren en dan twee jaar later is er pas een convenant. Als het echt moet, kun je een heleboel bereiken. Dat heeft de bouw deze coronacrisis ook gewoon laten zien. De sector is dus misschien niet eens zo heel conservatief. Van snel ziekenhuisvoorzieningen neerzetten tot busjes ombouwen en speciale coronabouwhelmen maken, de hele sector heeft zich razendsnel aangepast.” 

Wat verwacht jij van de nabije toekomst voor de sector?  

“Ik ben heel benieuwd wat er gaat gebeuren als de economie weer aantrekt. Is er dan toch een achterstand ontstaan of gaan we verder op deze positieve noot? Want de problemen die er voor de coronapandemie waren, zoals personeelstekort, zijn er na de crisis misschien nog steeds. Of wel erger, als bedrijven omvallen en mensen moeten ontslaan. De bouw is economisch gezien laat-cyclisch. Dat wil zeggen: bouwprojecten beslaan meerdere jaren, het duurt altijd even voordat bepaalde effecten zichtbaar worden. Hoe gaan bouwbedrijven daarmee om in hun lange termijnstrategie? Wat doen ze aan talentontwikkeling en innovatie? Want je kunt wel zeggen ‘never waste a good crisis‘, maar als je zoals BAM je hele internationale divisie moet afstoten, wat blijft er dan over van bepaalde ambities? Dan moet je weer opnieuw beginnen.” 

Welke vraag stel jij aan bedrijfsdeelnemers van Bewuste Bouwers? 

“Wat heb je van de vorige (financiële) crisis geleerd en meegenomen naar deze coronacrisis? En: hoe zorgt de bouw er nu voor dat het niet bij roepen blijft maar dat ook actie wordt ondernomen?”

Bezoekadres

Zilverstraat 69
2718 RP Zoetermeer

Postadres

Postbus 942
2700 AX Zoetermeer

Bewuste Bouwers

Bewuste Bouwers staan voor omgevingsmanagement, maatschappelijk verantwoord ondernemen, duurzaamheid en veiligheid op en rond de bouwplaats. Lees meer