Nieuws

Doe inspiratie op uit Best Practices en een variatie aan artikelen en meld je aan voor de nieuwsbrief.

Bouwwerkgevers over cao-akkoord: ‘Wil je personeel behouden, dan moet je daarvoor betalen’ | Cobouw

Bewuste Bouwers’ bedrijfsdeelnemer K_Dekker bouw & infra b.v. voert de nieuwe cao Bouw en Infra, ondanks de stijgende bouwkosten, al per september 2022 in. En dat is niet onopgemerkt gebleven in bouwend Nederland.

Heras - De Duurzame Bouwplaats

We voeren jaarlijks gemiddeld 450 audits uit bij bedrijven die bij ons aangesloten zijn. Onze directeur Anneke Witte vertelt in dit interview met Heras over de Gedragscode en het toenemende belang ervan bij aanbestedingen.

Blog: Laat geen waardevolle grondstoffen verloren gaan bij de sloop van gebouwen!

Om het energieverbruik van gebouwen terug te dringen, worden steeds meer gebouwen beter geïsoleerd. En de snelste manier om dit te doen? Door oud glas te vervangen door hoogwaardig (gerecycled) isolatieglas.

Fijne zomer!

Voor nu wensen we je een hele fijne zomer en we zien je in ieder geval weer na de bouwvak!

Column: Vijf randvoorwaarden bij de woningbouw-ambitie

Kijk, om te kunnen voldoen aan de ambitie om 81.000 woningen per jaar te bouwen, is een aantal randvoorwaarden nodig. Ik zet er een vijftal voor je op een rij.

Nieuwe auditor & mysteriebezoeker: Hans van Kempen

Met veel aangemelde bouwplaatsen en een mooie ambitie voor het uitvoeren van een groot aantal audits de komende tijd, hebben we ons team versterkt met een nieuwe auditor en mysteriebezoeker: Hans van Kempen.

Zo houd jij het hoofd koel tijdens de zomerse hitte

De komende dagen wordt het tropisch warm in Nederland. Dat heeft veel effect op de werkzaamheden op de bouwplaats. Daarom delen wij een aantal tips om veilig te blijven werken in de hitte.

Maak kans op de Cobouw Award voor het meest duurzame project van 2022!

Cobouw zoekt het meest duurzame project van 2022 dat zowel impact heeft en schaalbaar is. Daarom doen wij een oproep aan alle partijen die werken aan duurzame projecten of innovaties waarmee we de uitdagingen in de gebouwde omgeving kunnen overwinnen!

Bewuste Bouwers verwelkomt nieuwe coördinerend auditor: Hans Groen

We stellen je graag voor aan Hans Groen, de nieuwste aanwinst van het Bewuste Bouwers kernteam! Hij is deze week begonnen als coördinerend auditor.

Column: Van het gas af, hoe dan?

Dat is de uitdaging. En wat komt er dan voor in de plaats? Wel, we gaan vol gas over op elektrisch. We gaan elektrisch onze gebouwen verwarmen, onze auto’s opladen, koken en natuurlijk gaan we ook met elektrisch materieel en gereedschappen bouwen.

Blog: Innovatief registratiesysteem 'Did you do your Ditum today?'

Op bouwplaatsen heb je te maken met een keten van onderaannemers, onder-onderaannemers, ZZP-ers en allerlei andere aanwezigen. Real-time inzicht in al deze aanwezigen op een bouwplaats is een "must". Maar hoe kan je dat het beste doen?

BLVC Café: Natuurinclusief bouwen is niet moeilijk

Op dinsdag 17 mei komen de deelnemers van Bewuste Bouwers bij elkaar in Megchelen voor het eerste BLVC Café van 2022. In samenwerking met NL Greenlabel gaan we in op het thema ‘Natuurinclusief Bouwen’.

Goede Voorbeelden 2022

Vlakglas Recycling Nederland sluit zich aan bij Bewuste Bouwers als netwerkpartner

Vlakglas Recycling Nederland (VRN) en Bewuste Bouwers gaan een voor hen heel logisch meerjarige partnerschap aan. We willen de keten stimuleren meer oog te hebben voor de mogelijkheden van glasafval.

Best Practice voor het Man Down-systeem bij project WP Emmen Pottendijk

Het project is door Bewuste Bouwers erkent en presteert op alle pijlers ‘boven de norm’ van de Bewuste Bouwers-gedragscode. Er is een Best Practice en een Goed Voorbeeld aangemerkt.

Column: Sociale veiligheid in de bouw, ben ik daarvoor verantwoordelijk?

Sociale veiligheid, hoe staat het daarmee in de bouw? Hoe veilig zijn we met en bij elkaar in de bouw? Hoe dun is het lijntje tussen gepast en ongepast sociaal gedrag als we naar een bouwplaats kijken?

Overzicht van Bewuste Bouwers nieuwsbrieven vanaf 2020 tot nu

Overzicht van alle nieuwsbrieven die wij hebben verstuurd.

Hang de nieuwe poster ‘Jong geleerd is oud gedaan’ nu in jouw bouwkeet!

Vanaf vandaag hebben wij de nieuwe poster ‘Jong geleerd is oud gedaan’ aan ons promotiemateriaal toegevoegd.

Delen = Vermenigvuldigen: Best Practice voor de oprijplaat bij project Inbouwpakket De Office Den Bosch

Het is geen standaard bouwplaats, maar een project dat zich afspeelt binnen de muren van het bestaande gebouw De Office. Het uitvoeringsteam staat hierdoor voor heel andere uitdagingen dan de meeste andere bouwplaatsen.

Best Practice voor de ‘meterkast vooruit’ bij project TudorPark Canterbury fase 1

De bouwplaats presteert boven de norm van de Bewuste Bouwers-gedragscode, met uitgebreide aandacht voor veiligheid. Het is goed om te zien dat de gedragscode zorgt voor meer aandacht voor de omgeving.

Blog: Altijd wat te beleven in de bouw…maar je zit er niet altijd op te wachten!

Of het nu gaat om het op tijd leveren van materialen, of om het kwijtraken van goede vakmensen: Het reilen en zeilen in de dagelijkse praktijk van de bouwwereld is vaak lastig plannen.

Column: Tweedehandsjes zetten aan tot denken

Soms komt er iets voorbij waarvan je denkt: ‘Hé, waarom weet ik dat niet? Wat slim, of wat handig!’ Zo kom je tot de conclusie dat er al zóveel mogelijk is.

Vers van de pers: Beste Buren Magazine 2022

De nieuwe editie van ons Beste Buren Magazine is uit!

Blog: Safe Lace Industrial; Schuif. Strik. Sluit.

Wanneer het gaat om veiligheid en het kiezen van een werkschoen wordt de meeste tijd besteed aan comfort en primaire risico’s zoals scherpe of vallende voorwerpen, veters worden gezien als een accessoire.

Bewuste Bouwers onthaalt nieuwe netwerkpartner KoersInZicht

Bewuste Bouwers is haar netwerk steeds verder aan het uitbreiden, onlangs nog met BuildinG en Beelen.nl. Met als doel: kennis ontsluiten en delen om elkaar (lees: marktpartijen en opdrachtgevers) verder te helpen en te ontwikkelen.

Blog: Bewuste Bouwers bouwen tweedehands

Tweedehands is financieel aantrekkelijk, maar het vermindert ook de hoeveelheid afval én voorkomt het opnieuw moeten produceren van deze goederen. In de bouw wordt dit ook steeds meer gezien.

Column: Stoppen met oplossingen die nieuwe problemen creëren

Welke rol speelt de bouwsector bij het ‘crisis paraat’ maken van BV Nederland, terwijl we na corona nu weer worden overspoeld met andere uitdagingen, zoals de stroom vluchtelingen uit Oekraïne?

Best Practice voor Darklicht armaturen bij project MORE Leiden

Het project is door Bewuste Bouwers erkend en presteert op alle pijlers ‘boven de norm’ van de Bewuste Bouwers-gedragscode. Daarnaast is een Best Practice aangemerkt en zijn drie inspirerende Goede Voorbeelden gezien.

Blog: Een betere bouwsector begint bij verbeeldingskracht

Het zijn bijzondere tijden voor de bouwsector. Bij veel bedrijven zie ik verschillende uitdagingen bij elkaar komen, zoals het aanhoudende arbeidstekort, de energietransitie en de materialentransitie.

Column: Schaken op meerdere borden tegelijk

In de bouw zijn we behoorlijk afhankelijk van politiek beleid. Zo hebben we gezien dat de nieuwe minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening de Omgevingswet weer heeft opgeschort.

Frequently Asked Questions: Bewuste Bouwers’ Bouwplaats Aanmeld Systeem (BAS)

We hebben de belangrijkste vragen over het nieuwe Bouwplaats Aanmeld Systeem (BAS) van Bewuste Bouwers beantwoord in de FAQ. Deze houden we up-to-date.

Column: Zo slaan we het paaltje in 2022

Aan het einde van het ene en het begin van het andere jaar is het bij veel organisaties de gewoonte terug- en vooruit te kijken. Dat doen wij ook bij Bewuste Bouwers, tussen het afsluiten van boekjaar ‘21 en de organisatie van het eerste event van ‘22 in.

Lodewijk Hoekstra: “Draai het proces eens om: wedden dat je alle lijstjes daarna kunt afvinken…”

Lodewijk Hoekstra, tv-persoonlijkheid en medeoprichter van NL Greenlabel, vertelt in deze opiniereeks waarom het niet twee voor twaalf, maar twaalf uur is met betrekking tot natuurinclusief bouwen.

Nieuwe Bewuste Bouwplaatsen januari 2022

In deze rubriek maak je kennis met nieuwe projecten die onlangs zijn aangemeld bij Bewuste Bouwers. Bedrijfs- en projectdeelnemers, infra of juist woning- en utiliteitsbouw: wij laten graag zien wat er gebouwd wordt.

Dit zijn de Best Presterende Bouwplaatsen 2021 & de Best Practice Publieksprijs is ook uitgereikt!

Bewuste Bouwers heeft maandag de Best Presterende Bouwplaatsen van 2021 bekendgemaakt tijdens de jaarlijkse Bewuste Bouwers BOOST. Het project Wonderwoods van Bouwcombinatie Wonderwoods v.o.f. kwam als grote winnaar uit de bus.

Best Practice en twee Goede Voorbeelden bij project ‘Maaiveld inrichting en kadeconstructies Houthaven’

KWS Infra Amsterdam heeft zichtbaar extra aandacht voor de omgeving, de veiligheid en de milieuvriendelijkheid van de bouwplaats. Deze aandacht heeft geresulteerd in maar liefst twee Goede Voorbeelden en een Best Practice.

Blog: Innovatieve oplossing voor het recyclen van staal bij Renewi

Renewi is een toonaangevend waste-to-productbedrijf dat met ruim 6.000 medewerkers iedere dag nieuw leven geeft aan gebruikte materialen. Renewi denkt anders over afval en ziet het als een kans.

Bouwcombinatie Wonderwoods grossiert in Goede Voorbeelden en Best Practices bij project Wonderwoods

Op de bouwplaats wordt veel aandacht besteed aan veiligheid en welzijn van medewerkers. De bouwplaats is om door een ringetje te halen. Het project grossiert in Goede Voorbeelden en Best Practices.

Innovatiehub BuildinG sluit zich als netwerkpartner aan bij Bewuste Bouwers

Wanneer je gebouwd bent op Groningse bodem én je je bezighoudt met de maatschappelijke bouwopgaven in die regio kies je voor een naam die bij je past: BuildinG, ofwel Build in Groningen.

Best Practice voor looproosters bij project 14 woningen Groenrijck, Haaksbergen

Op en rond de bouwplaats zijn vele veiligheidsmaatregelen getroffen. Wat opvalt is het speciale looprooster dat in- en uitgeschoven kan worden en op de drempel van de opening tussen de steiger en de woning kan worden gelegd.

Best Practice voor Exo-skelet bij project Rembrandtpark

Op de bouwplaats is extra aandacht voor de gezondheid, veiligheid en het welzijn van medewerkers. Momenteel wordt het koelvest getest en kunnen medewerkers gebruikmaken van het passief Exo-skelet.

Best Practice voor de hijsbok bij project ASML Gebouw 3

De hijsbok is een hulpmiddel om de gevelelementen veilig, maar vooral ook onbeschadigd, uit de verpakking te hijsen. Door de hijsbok draai je het element niet aan de onderzijde op de werkvloer, waardoor je beschadigingen voorkomt.

Best Practice ‘WAVE opstartsessie’ bij project The Joan I en II

Op de bouwplaats is veel aandacht voor samenwerking. Hoofduitvoerder Freek Teunissen ziet dit als een groot voordeel: “Ik ga elke dag met veel plezier naar Amsterdam om te bouwen aan The Joan! Op dit werk leggen we nóg meer nadruk op samen bouwen.

Best Practice voor onderzoek van near-misses met high potential bij project Nieuwbouw kantoren 6KLM

Op de bouwplaats is bovengemiddeld aandacht voor veiligheid. Anne van Soest (hogere veiligheidskundige): “Het is erg prettig om op dit project als veiligheidskundige te werken, omdat het veiligheidsbewustzijn van de medewerkers erg hoog is.

Best Practice voor milieuvriendelijke vloeibare beschermfolie bij project Eenhoornterrein

Het project ligt in Amsterdam-Oost, een binnenstedelijk gebied, wat voor de bouwer ERA Contour – bekend met bouwen in een bewoonde omgeving- een extra uitdaging geeft om een Beste Buur te zijn en om dit ook uit te dragen.

Voordenken is Best Practice voor Bouwbedrijf Vrolijk

Een mooi project, waar zeer goed volgens de pijlers van de Bewuste Bouwers gedragscode wordt gewerkt; zo bleek uit de audit. Naast hoge cijfers ‘boven de norm’, behaalde het projectteam een Best Practice.

Goede Voorbeelden 2021

Bezoekadres

Zilverstraat 69
2718 RP Zoetermeer

Postadres

Postbus 942
2700 AX Zoetermeer

Bewuste Bouwers

Bewuste Bouwers staan voor omgevingsmanagement, maatschappelijk verantwoord ondernemen, duurzaamheid en veiligheid op en rond de bouwplaats. Lees meer